1991'den Bugüne

80.Diyanet İşleri Başk. Mübarek Ramazan Ayında Hayvanlara Merhamet Konulu Hutbe Verdirilmesi Talebi.

alt

ÖNEMLİ !! KATILALIM, ELİ DİZE VURMANIN FAYDASI YOK: 
%99 u Müslüman olan ülkemizde hayvanlara karşı vatandaş ve belediyelerden gelen zulüm ve işkence had safhada. Oysa İslam dininin hayvanlar için merhamet ve koruma içeren söylemleri kıyamete kadar geçerli. Bu hadis ve Hz. Peygamberimizin (S.A.V) davranışlarını içeren HAYVANLARA MERHAMET HUTBESİ verilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığına aşağıdaki altında MAİL ADRESLERİ DE hazır olan yazıyı yollayınız. 

Ramazan ayı boyunca ve sonundaki bayramda camiler dolup taşacak, bizim ulaşamadığımız onbinlerce köy ve yerleşim alanındaki camiler de dahil milyonlarca insan camilere gidecek. O insanlara ulaşmamız lazım. Üzülüp şikayet etmek yetmiyor. Uğraşmak, çabalamak da lazım, toplumu dönüştürmek değiştirmek için. Bunlar fırsat, kaçırmayalım. Sonra felaket haberleri gelince eli dize vurmanın bir faydası yok. 



Nesrin Çıtırık

Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı.


__________________________________________________



KONU: Hayvanlara karşı zulüm ve işkencenin, gerek belediyeler ve gerekse vatandaş tarafından yaygın olarak yapılmasını önlemek için Diyanet İşleri Başkanlığınca Ramazan ayında camilerde "Hayvanları Merhamet Hutbesi" verilmesi talebimiz.



BİLGİ İÇİN DAĞITIM: İl Müftülükleri, Basın Kuruluşları



YASAL DAYANAK: Din Hizmetleri Daire Başkanlığının 31.08.2009 Tarih ve DİB 01202 sayılı "Hayvan Hakları Konusunda Bilgilendirme Yapılması" başlıklı 81 İl Valiliğine gönderilen genelge. 



Diyanet İşleri Başkanlığına,



5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, sahipsiz hayvanların bakılıp korunmasına ilişkin çalışmalar yapılma görevini Orman Su İşleri Bakanlığı kontrolünde "Belediyelere" vermiş ve vatandaşlara da bu konuda yükümlülükler getirmiştir.

Bu yasaya ve orduları ile Mekke'ye giderken, yolda ki bir anne köpek için "orduların yolunu" değiştiren İslam'ın Yüce Peygamberi Hz Muhammed'in (S.A.V) kıyamete kadar geçerli hükümlerine rağmen, ülkemizde hayvanlara zulüm ve işkence reva görülmektedir.

Kurumların ve vatandaşların Sevgili Peygamberimizin (S.A.V) ahlakı ile ahlaklanması gerekirken, belediyeler ve bazı vatandaşlar İslam'a da adeta İHANET EDİYOR ve sahipsiz HAYVANLARI ÖLDÜRÜP YOK EDİYORLAR.



Belediyeler:

1. Köpekleri öldürüyorlar, öldüremediklerin yarı canlı gömüyor, dağlara ormanlara atıyorlar.

2. Hayvanların AYAKTA ÖLDÜKLERİ CANLI MEZAR OLAN ÇÖPLÜKLERE yavrulu anneleri, gözü açılmadık yavruları bile atıyorlar. Hayvanlar orada susuzluktan iç organları kuruyarak, yazın güneşte kavrularak, kışın kar yağmur altında donarak can veriyorlar.

3. Adına Belediye Bakım Evi denilen ölüm evlerinde KÜÇÜK HÜCRELERE aç susuz hapsedilmiş hayvanlar yazın güneş altında yanarak, kışın da buzlu sularla betonlara yapışarak can veriyorlar. 

4. Belediye Veterinerleri yasal hüküm olmasına rağmen "kısırlaştırma" yapmıyor, hayvanların üremelerine izin veriliyor, fakat yaşamalarına izin verilmiyor. Belediyelerde kısırlaştırmaya "bütçe yok" ama "öldürmeye" bütçe var.

5. Hayvanları yakalarken ucu oklu uyuşturucu ilaç atan tüfek veya üfleme kullanıyor, çoğu kez ilacı fazla koyup hayvanı yakalama bahanesi ile öldürüyorlar. Büyük bir hızla vücuduna saplanan oklu iğnenin verdiği acının şoku ile de bazı hayvanlar can veriyorlar. 



Belediyeler bunu yaparken, %99 u Müslüman olan ülkemizde, vatandaş da zehir atıp saatlerce kıvrandırarak kedi ve köpekleri öldürüyor. Kedileri torbalara koyup ıssız yerlere atıyor, hayvanlar o torbaların içinde acı içinde can veriyorlar. Kendileri hayvanlara bir kap su bir lokma artık yemek vermedikleri gibi, veren insanlara da saldırıyor darp ediyorlar.



Şiddetin 12 yaşa indiği ve "aile-akraba ve komşular arası cinayetler, darplar, tecavüzlerin" gazetelerin 3. sayfaların kapsadığı bu dönemde bu toplumda ki şiddete karşı en büyük ÇARENİN "hayvana merhamet ve acıma" duygularını güçlendirmek olduğu uzmanlar ve sosyal bilimcilerce de kabul edilmektedir. 



Bu mübarek ramazan ayında, belirttiğimiz bu hususların diyanet işleri görevlilerince incelenip, belediyelere ve topluma hayvanlara merhamet etme şefkat göstermenin bir Peygamber Davranışı olduğu, herkesin sevgili Peygamberimizin ahlakı ile ahlaklanması gerektiğini içeren "Hayvanlara Karşı Merhamet Hutbesi" verilmesini talep ediyoruz. 



Bu hutbede, ana hususlar olarak,  hayvanların  belediye barınaklarında aç ve susuz bırakılmasının, öldürülmesinin, çöplüklere atılmasının, dövüştürülmesinin, yaşayamayacaklar ıssızlara atılmasının, vatandaşlarca zehirlenmesinin, kedilerin torbalanıp atılmasının, bu hayvanlara su ve yemek verenleri engellemenin yüce dinimiz İslam'a aykırı olduğunun anlatılmasını talep ediyoruz. 
Müracaatıma ilişkin 4982 ve 3071 sayılı yasalar gereği bilgi ve cevap verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımla arz ederim.



İsim, TC Kimlik



DİYANET İŞL Başkanlığı MAİL ADRESLERİ:

[email protected]memi[email protected].tr, hkam[email protected].tr,ekrem[email protected]oguzhan[email protected].tr, muzaff[email protected].tr,mahmut[email protected].tr, niyaz[email protected].tr, hasan.[email protected].tr,rustu.[email protected],  dinisler[email protected]zeki.[email protected]ihakki.[email protected][email protected].tr[email protected].tr, [email protected],[email protected].tr, [email protected].tr, [email protected],  il[email protected],halil.[email protected].tr, [email protected].tr[email protected], [email protected]m[email protected]v.tr, [email protected].tr,[email protected]du[email protected].tr, [email protected].tr,[email protected].tr[email protected][email protected]kadi[email protected],bunyamin[email protected]ulvi[email protected]v.tr,



MÜFTÜLÜKLER MAİL ADRESLERİ



[email protected]bilgi@adanamuftulugu.gov.tr, adana@diyanet.gov.tradiyamanmuf@diyanet.gov.tr,info@afyonmuftulugu.gov.traksaray[email protected]info@ankaramuftulugu.gov.tr, antaly[email protected],ardahan@diyanet.gov.trartvinmuf@diyanet.gov.tr,a ydin@diyanet.gov.tr,balikesir@balikesirmuftulugu.gov.tr,[email protected].tr[email protected][email protected]bil[email protected],bilgi@bingolmuftulugu.gov.tr, bitlis[email protected]bolumuf@diyanet.gov.trburdurmuf@diyanet.gov.tr,iletisim@bursamuftulugu.gov.tr, canakka[email protected]cankiri@diyanet.gov.trcorum@diyanet.gov.tr,[email protected],diy [email protected], , , [email protected]bilgi@erzincanmuftulugu.gov.tr,erzu[email protected].tr, , [email protected]gi[email protected],  gumu[email protected].tr,hakkar[email protected].tr, igdirmuf@diyanet.gov.trisparta@diyanet.gov.trmersin@diyanet.gov.tr,istanbul@diyanet.gov.trizmirmuf@diyanet.gov.trkmaras@diyanet.gov.trkarabuk@diyanet.gov.tr,karamanmuf@diyanet.gov.tr,  kars@diyanet.gov.tr,kastam onumuf@diyanet.gov.trbilgi@kayserimuftulugu.gov.tr,kirikk[email protected]kirsehirmu[email protected]kilis@diyanet.gov.tr,kocae li@diyanet.gov.tr,konyamuf@diyanet.gov.trkutahyamuf@diyanet.gov.tr,  malatyamuf@diyanet.gov.trmanisamuf@diyanet.gov.tr,mardinmuf@diyanet.gov.trbilgi@kayserimuftulugu.gov.tr, kirik[email protected]kirsehirm[email protected],kilis@diyanet.gov.tr,kocae li@diyanet.gov.trkonyamuf@diyanet.gov.trkutahyamuf@diyanet.gov.tr,malatyamuf@diyanet.gov.tr,  manisamuf@diyanet.gov.tr,m ardinmuf@diyanet.gov.trmuglamuf@diyanet.gov.tr,mus@diyanet.gov.trinfo@nevsehirmuftulugu.gov.tr, nigd[email protected],ordum uftulug[email protected],osmaniyemuf@diyanet.gov.trrizemuf@ttnet.net.tr[email protected].tr,s [email protected],sinop@diyanet.gov.triletisim@sivasmuftulugu.gov.trsirnakm[email protected]tekirdag@diyanet.gov.tr,tokatmuf@diyanet.gov.tr,tr abzonmuf@diyanet.gov.trtuncelimuf@diyanet.gov.tr,  sanliurfamuf@diyanet.gov.tr,usakmuf@diyanet.gov.tr, , [email protected],  y[email protected]vanmuf@diyanet.gov.tr,rizemuft@ttnet.net.tr[email protected], [email protected],bingo l@diyanet.gov.tr,aksaraymuf@diyanet.gov.tr,
cross