Hayvan Hastanesinin, Kısırlaştırma ve Tedavi Merkezinin, Düşkün Hayvanlar Evinin NASIL OLMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA 0533 445 88 03 TELEFONDAN BİZİ ARAYABİLİRSİNİZ. TÜM DOSYALAR
TÜM KISIRLAŞTIRMA VE TEDAVİ MERKEZİ, HAYVAN HASTANESİ VE DÜŞKÜN HAYVANLAR EVİ TİPLERİ İÇİN GEÇERLİ BÖLÜM DETAYLARI VE İDARİ BİNA PLANLARI
( Not : Tüm çizimler AutoCad 2016 kullanılarak hazırlanmıştır.)
Belediyeler için KULLANIMA HAZIR BAKIMEVİ PROJELERİ Bilgilendirme,
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği, hayvanların toplanıp, kısırlaştırılıp gerekiyorsa tedavisinin yapılıp daha sonra alındığı yere bırakılması sürecinde kaldığı GEÇİCİ BAKIMEVİLERİNİ bütün belediyeler oluşturmalıdır. Ayrıca, sokağa dönemeyecek mağdur, sakat ve terk edilmiş hayvanlar da yaşamlarının kalan süresini geçirecekleri bu geçici bakımevleri, hayvanların eziyet ve zulümden uzak yaşayıp muamele görecekleri sevgi evleri özelliklerinde olmalıdır.
Bu bağlamda çok sayıda bakımevi görmüş ve yıllarca bakımevlerinde aktif gönüllü olarak çalışmış, konuya hakim TECRÜBELİ hayvan severler ile bakımevi tecrübesi olan bir mimarın haftalarca süren çalışması ile “Bakımevi Projeleri” oluşturuldu.
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nde belirtilen bakımevlerinin taşımaları gereken özelliklere ek olarak pratikte günlük yaşamda kullanımdan gelen eksikliklerden yola çıkarak detaya yönelik ek özellikler tespit edildi. Bakımevi Plan ve Bilgi başlığı altında bu özellikler ayrıca yasadaki maddeleri ek olarak hazırlandı.
Hazırlanan planların ana özellikleri:
1. Küçük, orta ve büyük olarak 3 BAKIMEVİ projesi var. Küçük ilçeler KÜÇÜK BAKIM EVİ projesini, orta büyüklükteki ilçeler ve iller ORTAK ÖLÇEKLİ BAKIMEVİ projesini, BÜYÜK ŞEHİRLER ise BÜYÜK BAKIMEVİ Projesini uygulayabilirler.
Autocad denilen mimari sistem ile linklerde projeler uygulamaya hazır durumda indirilebilinir.
2. Tüm projeler bölmeler azaltılıp çoğaltılarak büyütülüp küçültülürler. Zemin eğimlerine kadar, bir bakımevinde en önemli husus olan drenaj sistemine kadar en ufak detaylar titizlikle projelerde yer almıştır.
3. Aşağıda KÜÇÜK ÖLÇEKLİ BAKIMEVİNİN idari ve hizmet bilgileri ayrı, BÜYÜK ve ORTA ÖLÇEKLİ BAKIMEVİNİN hizmet ve idari bilgileri birlikte olarak 2 maddeli olarak verilmiştir.
4. Projeyi çizen mimar Aydan hanım’a (05322971545) proje için her konuda danışabilirsiniz. Sorularınızda ayrıca bize de ulaşabilirsiniz.
Yaşamları zaten acı ve ızdırap ile geçen hayvan dostlarımıza, bakımevinde kaldıkları sürece insani, ahlaki ve yasal koşullar sağlamak, aynı zamanda bir insanlık borcudur, bir ahlak göstergesidir.
Saygılarımızla…
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu
HayKonfed Yönetim Kurulu
https://www.haykonfed.org/
1. KISIRLAŞTIRMA VE TEDAVİ MERKEZİ PLAN VE BİLGİLERİ
Özellikle bütçesi yeterli olmayan nüfusu az küçük ilçelerde, belediyelerin tam teşekküllü bakımevi kurması imkansız olduğu için, kursa bile yönetimi ve eleman temini konusunda sıkıntı olacağı için, bu belediyelerin esas olarak KISIRLAŞTIRMA ve BAKIM İSTASYONU görevi görecek küçük bakımevleri oluşturmalarını tavsiye ediyoruz. Bu bakımevlerinde toplanan hayvanların kısırlaştırma işlemleri yapılacak. Büyük operasyon gerektiren tedaviler için ise ya 24 saat hizmet alımı yapılan özel kliniklere ya da varsa şehir belediyelerinin büyük bakımevlerine gönderilecek.
Bu bağlamda hazırlattığımız örnek mimari proje ektedir. Bu tür küçük ölçekli bakımevlerinde olması gereken detay özelliklerin de mutlaka dikkate alınmasını tavsiye ediyoruz.
1. Kapalı bölmelerin tabanında mutlaka en az 7 cm lik eğim olmalı. Yıkama suyu veya idrar vs kendiliğinden dışarıdaki drenaj sistemine akmalı.
2. Bölmeler mutlaka arada geçiş olan çiftli bölme şeklinde olmalı. Bir taraf yıkanırken, hayvan diğer tarafa elle müdahale olmadan ara boşluktan kendiliğinden geçebilmeli. Bu hayati önemi olan bir özellik. Bu yapılmadığı zaman kışın hayvanlar buzlu sularla donuyorlar. Hayvanın gidecek yeri olmadığı için yıkamada hayvanların altından pislikli sular akıyor.
3. Teraslı bölmelerin açık alanlarının da üstü gölgelikli olmalı. Bu gölgelikler açık alanın da yağmurda ıslanmasını engelleyeceği gibi yazın da hayvanların teras bölümünde güneşten yanmasını önleyecektir. Bu yapılmadığı zaman, yazın hayvan ya kapalı bölmede yanmakta veya açık alanda güneş altında kavrulmakta. Kışın da teras yağmur altında kalacağı için hayvan sürekli olarak ıslak kalmakta.
4. Bahçeli alanlarda, kapalı bölmenin önünde mutlaka oluk olmalı ki, kapalı bölme yıkanırken pis sular bahçeye akmasın. Ayrıca, bahçelerde de mutlaka EĞİM olmalı ki bahçe sulu çamur deryasına dönüşmesin. Bahçeli bölmelerde de kapalı alanın önünde mutlaka tüm terası kapatan gölgelik olmalı. Hem yağmur hem de güneşten korunması için bu gölgelik önem taşıyor.
5. Kulübeler kesinlikle doğrudan bahçelere konmamalı. Her kulübe mutlaka sundurma altında olmalı. Sundurma kulübe ağzından en az 1 metre daha dışarı doğru taşmalı ki, klübe yazın güneşten kışın da yağmur kardan korunsun. Kulübeler ayrıca tahta paletlerden oluşmuş zemin üzerinde olmalı ve hemen önüne ve tercihan yanlarına da 1 er tane tahta palet konmalı.
6. Kapalı alanlar ve teraslarda zemin kesinlikle fayans veya seramik olmamalı. Mozaik taştan karolar olmalı ki arada derz olmasın, içinde kir birikmesin.
7. Bahçeli bölmelerde kapalı alanlar bahçe duvarına dayanmamalı. Klübe ile bahçe duvarı arasında en az 1 metre mesafe olmalı ki, kavga sırasında diğer köpekler tarafından kovalanan köpek, köşeye sıkışmasın, arkadan dolaşarak kaçabilsin.
8. Hayvanların geçici olarak kalacakları küçük bölmelerin zemini mozaik taşlı beton olmalı, hayvanların sürekli kalacakları geniş alanlar ise kulübelerin konacağı zemin mozaik beton ama çevresi tamamen TOPRAK zemin olmalı. Topraklı alanlar YUVARLAK DERE ÇAKILI ile güçlendirilmeli. Bahçeye hayvanların yaptıkları dışkılar, kürekle alınacak. Senede iki kez eksilen çakıllı toprak, yine yuvarlak çakıl ve toprak karışımı takviyesi yapılacak.
1. Köpekler eğitilmiş elemanlar tarafından toplanacak. Bölmelere özelliklerine göre konacak. Aşıları ve varsa tedavileri yapılacak. 7 gün içinde kısırlaştırılıp, ameliyattan 7 gün sonra da bırakılacak. Uyuz veya deri hastalıkları gibi hayvanlar iyileşinceye kadar kalacak. Yavrulu annelerin yavruları büyüdükten sonra kısırlaştırılıp bırakılacak. Yavrularda ise sahiplendirmeye önem verilecek. Sadece sakat ve mağdur olanlar ile terk edilmiş hayvanlar bakım evinde sürekli kalacak.
2. En az 1 veteriner hekim ve 2 veteriner teknikeri olacak. Destek olmak üzere, bakım evi olan büyük şehirden veya büyük ilçelerden haftada iki gün veteriner hekim gelip kısırlaştırma da yapabilir. Genel anlamda müdahale gerektiren durumlarda, TEDAVİ İÇİN dışarıda özel veteriner hekimlerden hizmet alımı yapılacak.
3. Bu BAKIMEVLERİ ulaşımı çok kolay yerlere yapılacak, elektriği ve suyu olacak. Hayvanların güvenliği mutlaka sağlanacak. Gece bekçisi mutlaka olacak.
4. Elemanlar hayvan seven kişilerden oluşacak. Cumartesi pazar günleri de bakımevi mutlaka tam kadro açık olacak ve çalışacak. Elemanlardan bir tanesi kadın olacak.
5. Toplama ekibinin başında veteriner veya veteriner teknikeri mutlaka bulunacak. Toplama mesai saatleri içinde yapılacak ve nerelerden kaç hayvan alındığı, nerelere bırakıldığı web sitesi veya sayfalarda düzenli olarak yazılacak. Hayvanların yakalanmasında kullanılacak uyuşturucu anestezik ilacın veteriner hekim olmadan arabada taşınması yasalara aykırıdır. İlaçları veteriner hekim teslim alacak, kullanacak ve sayı ile kalanı yerine koyacak. Kullandıklarını da belgeleyecek.
6. Hayvanlar için, KALİTELİ kuru mama alınacak. Firmaya, hayvanlar yemediği takdirde İADE koşulu getirilecek ki küspe mamaları belediyeye satmaya kalkışmasınlar. Ayrıca, işyerlerinden yemek artıkları toplanıp, marketlerden raf ömrü tamamlanmış şarküteri toplanıp ayıklanıp temizlenip hayvanlara takviye olarak verilecek. Fazla toplandığında sokaklardaki hayvanlara verilecek.
Tüm Belediye Bakımevlerinde kısırlaştırma, müdahale veya operasyon geçiren hayvanların konacağı POST OPERATİF KAFESLER olmalıdır.
1. Bu kafesler en az 1×1 en boy ve derinlikte olmalı, arka duvar yekpare, kapı ve kenarlar kafes, birbirine bitişik duvarlar zeminden 40 cm yükseklikte ve şeffaf plakadan yapılmalıdır. Üst taraflar kafesli olmalıdır ki hava değişimi olabilisin. Sadece arka duvar yekpare olmalıdır.
2. Bu yan duvarların her birinde 40 cm yükseklik ve 50 cm eninde sürgülü geçme kapı olmalıdır. Bir kafes temizlenirken, hayvan bu yan duvardaki sürgü açılarak bitişik kafese geçmeli, temizlik bitince tekrar yerine alınmalıdır. Bu sürgülü kapı, hayvan kafesteyken temizliğin zorlukla yapılmasını veya her defasında hayvanın kafesten çıkarılarak hırpalanmasını önleyecek önemli bir çözümdür.
3. Kafes bölmeleri paslanmaz çelikten olmalı, kapılar kolay açılır kapanır olmalıdır. Bölmelerin önünde yıkama suyunun gideceği drenaj sistemi olmalıdır. Bölmelerin zemini en az 6 cm eğimli olmalıdır.
4. Post operatif kafesler iki katlı olmalı, alt kat yerden 30 cm yukarıdan başlamalıdır. Her iki kat TEK PARE olmalı, gerektiğinde gerektiği kadar iki katlı TEK PARÇA bölme yan yana konmalıdır. Her bölmenin yan duvarlarında iki tarafla sürgülü kapı unutulmamalıdır. Yan yana konduğunda bu sürgülü kapı ağız ağıza gelmelidir.
5. Bölmelerin zemini kenarlardan 10 cm yükseklikle duvara kadar çıkan YEKPARE PVC li bir zemin kaplamasından yapılmalıdır. Üst kafes yıkandığında su kesinlikle alta dökülmemelidir.
6. Kafeslerin konduğu odanın mutlaka dışarı penceresi olmalı, sürekli temiz hava almalıdır. Kışın ise tavandan ısıtma olmalıdır.
7. Kafeslerin dış kapısında tıpkı insan hastanelerinde olduğu gibi HASTA DOSYALARI konmalıdır. Bu hasta dosyalarında anamnez dahil, hayvanın bakımevine giriş tarihi, yapılan ilaçlar ve günlük uygulamalar yer almalıdır.
2. HAYVAN HASTANESİ VE DÜŞKÜN HAYVANLAR EVİ PLAN VE BİLGİLERİ
Büyük ilçeler ve iller için orta ve büyük ölçekli bakımevleri kurulmalıdır.
Bu bağlamda hazırlattığımız örnek mimari proje ektedir. Bu tür orta ve büyük ölçekli bakımevlerinde olması gereken detay özelliklerin de mutlaka dikkate alınmasını tavsiye ediyoruz.
1. Kapalı bölmelerin tabanında mutlaka en az 7 cm lik eğim olmalı. Yıkama suyu veya hayvanların yaptıkları çiş kendiliğinden dışarı akmalı.
2.Bölmeler mutlaka arada geçiş olan çiftli bölme şeklinde olmalı. Bir taraf yıkanırken, hayvan diğer tarafa elle müdahale olmadan ara boşluktan kendiliğinden geçebilmeli. Bu hayati önemi olan bir özellik. Bu yapılmadığı zaman kışın hayvanlar buzlu sularla donuyorlar. Hayvanların altından pislikli sular akıyor.
3. Teraslı bölmelerin açık alanlarının da üstü gölgelikli olmalı. Bu gölgelikler açık alanın da yağmurda ıslanmasını engelleyeceği gibi yazın da hayvanların teras bölümünde güneşten yanmasını önleyecektir. Bu yapılmadığı zaman, yazın hayvan ya kapalı bölmede yanmakta veya açık alanda güneş altında kavrulmakta. Kışın da teras yağmur altında kalacağı için hayvan sürekli olarak ıslak kalmakta.
4. Bahçeli alanlarda, kapalı bölmenin önünde mutlaka oluk olmalı ki, kapalı bölme yıkanırken pis sular bahçeye akmasın. Ayrıca, bahçelerde de mutlaka EĞİM olmalı ki bahçe sulu çamur deryasına dönüşmesin. Bahçeli bölmelerde de kapalı alanın önünde mutlaka tüm terası kapatan gölgelik olmalı. Hem yağmur hem de güneşten korunması için.
5. Kulübeler kesinlikle doğrudan bahçelere ortaya sundurmasız olarak konmamalı. Her kulübe mutlaka sundurma altında olmalı. Sundurma kulübe ağzından en az 1 metre daha dışarı doğru taşmalı ki, klübe yazın güneşten kışın da yağmur kardan korunsun. Kulübeler ayrıca tahta palet üzerinde olmalı ve hemen önüne ve tercihan yanlarına da 1 er tane tahta palet konmalı.
6. Kapalı alanlar ve teraslarda zemin kesinlikle fayans veya seramik olmamalı. Mozaik taştan karolar olmalı ki arada derz olmasın, içinde kir birikmesin. Kışın ısıtma sistemi olmalı.
7. Bahçeli bölmelerde kapalı alanlar bahçe duvarına dayanmamalı. Klübe ile bahçe duvarı arasında en az 1 metre mesafe olmalı ki, kavga sırasında diğer köpekler tarafından kovalanan köpek, köşeye sıkışmasın, kaçabilsin.
8. Topraklı alanlar YUVARLAK DERE ÇAKILI ile güçlendirilmeli. Bahçeye hayvanların yaptıkları dışkılar, düzenli olarak kürekle alınacak. Senede bir kez yuvarlak çakıl ve toprak karışımı takviyesi yapılacak.
1. Köpekler eğitilmiş elemanlar tarafından toplanacak. Bölmelere özelliklerine göre konacak. Aşıları ve varsa tedavileri yapılacak. 7 gün içinde kısırlaştırılıp, ameliyattan 7 gün sonra da bırakılacak. Uyuz veya deri hastalıkları gibi hayvanlar iyileşinceye kadar kalacak. Yavrulu anneler yavruları büyüdükten sonra kısırlaştırılıp bırakılacak. Yavrularda ise sahiplendirmeye önem verilecek. Sadece agresif karakterli köpekler ile sakat ve mağdur olanlar bakım evinde sürekli kalacak.
2. Orta ölçekli bakımevleri için en az 5 veteriner hekim ve 5 veteriner teknikeri olacak. Cumartesi-pazar günleri kadro tam zamanlı çalışacak ve barınak açık olacak. Geceleri için icapcı veteriner hekim sistemi kurulacak. 30 bakıcı-görevli olacak. Cumartesi pazar da bakım hizmeti aynen devam edecek. Büyük ölçekli bakımevleri için, asgari 15 veteriner hekim ve 15 veteriner teknikeri ve 60 personel bulunacak. Hayvan bakıcılar ve hasta bakıcılar olmak üzere bakıcılar ikiye ayrılacak. Geceleri de veteriner hekim ve teknikerin de olduğu nöbetçi ekip sabaha kadar bakımevinde çalışacak. Ambulans hizmeti olacak. 3 vardiya güvenlik olacak.
3. Bu BAKIMEVLERİ ulaşımı çok kolay yerlere yapılacak, elektriği ve suyu olacak. Hayvanların güvenliği mutlaka sağlanacak.
4. Elemanlar hayvan seven kişilerden oluşacak. Cumartesi pazar günleri de bakımevi mutlaka tam kadro açık olacak ve çalışacak. Elemanlardan en az 5 tanesi kadın olacak. Sert mizaçlı, belediyenin başka yerlerinde dikiş tutturamamış elemanlar için barınak sürgün yeri olmayacak.
5. Toplama ekibinin başında veteriner veya veteriner teknikeri mutlaka bulunacak. Toplama mesai saatleri içinde yapılacak ve nerelerden kaç hayvan alındığı, nerelere bırakıldığı web sitesi veya sayfalarda düzenli olarak yazılacak. Hayvanların yakalanmasında kullanılacak uyuşturucu anestezik ilacın veteriner hekim olmadan arabada taşınması yasalara aykırıdır. İlaçları veteriner hekim teslim alacak, kullanacak ve sayı ile kalanı yerine koyacak. Kullandıklarını da belgeleyecek.
6. Hayvanlar için, KALİTELİ kuru mama alınacak. Firmaya, hayvanlar yemediği takdirde İADE koşulu getirilecek ki küspe mamaları belediyeye satmaya kalkışmasınlar. Ayrıca, işyerlerinden yemek artıkları toplanıp, marketlerden raf ömrü tamamlanmış şarküteri toplanıp ayıklanıp temizlenip hayvanlara takviye olarak verilecek. Sokaklardaki hayvanlar için de BESLEME ODAKLARI oluşturulacak.
C) POST OPERATİF (Ameliyat Sonrası ve Tedavi) KAFESLERİ BİLGİSİTüm Belediye Bakımevlerinde kısırlaştırma, müdahale veya operasyon geçiren hayvanların konacağı POST OPERATİF KAFESLER olmalıdır.
1. Bu kafesler en az 1×1 en boy ve derinlikte olmalı, arka duvar yekpare, kapı ve kenarlar kafes, birbirine bitişik duvarlar zeminden 40 cm yükseklikte ve şeffaf plakadan yapılmalıdır. Üst taraflar kafesli olmalıdır ki hava değişimi olabilisin. Sadece arka duvar yekpare olmalıdır.
2. Bu yan duvarların her birinde 40 cm yükseklik ve 50 cm eninde sürgülü geçme kapı olmalıdır. Bir kafes temizlenirken, hayvan bu yan duvardaki sürgü açılarak bitişik kafese geçmeli, temizlik bitince tekrar yerine alınmalıdır. Bu sürgülü kapı, hayvan kafesteyken temizliğin zorlukla yapılmasını veya her defasında hayvanın kafesten çıkarılarak hırpalanmasını önleyecek önemli bir çözümdür.
3. Kafes bölmeleri paslanmaz çelikten olmalı, kapılar kolay açılır kapanır olmalıdır. Bölmelerin önünde yıkama suyunun gideceği drenaj sistemi olmalıdır. Bölmelerin zemini en az 6 cm eğimli olmalıdır.
4. Post operatif kafesler iki katlı olmalı, alt kat yerden 30 cm yukarıdan başlamalıdır. Her iki kat TEK PARE olmalı, gerektiğinde gerektiği kadar iki katlı TEK PARÇA bölme yan yana konmalıdır. Her bölmenin yan duvarlarında iki tarafla sürgülü kapı unutulmamalıdır. Yan yana konduğunda bu sürgülü kapı ağız ağıza gelmelidir.
5. Bölmelerin zemini kenarlardan 10 cm yükseklikle duvara kadar çıkan YEKPARE PVC li bir zemin kaplamasından yapılmalıdır. Üst kafes yıkandığında su kesinlikle alta dökülmemelidir.
6. Kafeslerin konduğu odanın mutlaka dışarı penceresi olmalı, sürekli temiz hava almalıdır. Kışın ise tavandan ısıtma olmalıdır.
7. Kafeslerin dış kapısında tıpkı insan hastanelerinde olduğu gibi HASTA DOSYALARI konmalıdır. Bu hasta dosyalarında anamnez dahil, hayvanın bakımevine giriş tarihi, yapılan ilaçlar ve günlük uygulamalar yer almalıdır.
TÜM KISIRLAŞTRIMA VE TEDAVİ MERKEZİ, HAYVAN HASTANESİ, DÜŞKÜN HAYVANLAR EVİ TİPLERİ İÇİN GEÇERLİ BÖLÜM DETAYLARI VE İDARİ BİNA PLANLARI
İDARİ BİNA PLANLARI İÇİN TIKLAYINIZ.
YAVRULU ANNE VE YAVRU BÖLÜMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.
MAĞDUR KÖPEK BÖLÜMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.
UYUZ KÖPEK BÖLÜMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.