1991'den Bugüne

KAMUOYUNA DUYURU

✔ 1. STK ların "BARINAK İŞLETMESİ" kesinlikle yanlıştır. DOHAYKO olarak hiç bir barınağın "İŞLETMESİNDE" olmadık, olmayacağız.

✔ 2. "BARINAK İŞLETMEK" yasaya göre belediyelerin görevidir.

✔ 3. STK ların görevi barınaklara aktif olarak gidip, eksikler yanlışlar hususunda yasal baskı ve talep oluşturmaktır.

✔ 3. Adana Büyükşehir Belediye barınağında da, 2000 li yılların başından beri  Valilik, Belediye, şimdiki adı ile DKMP Müdürlüğü ile "İLETİŞİM İÇİNDE" bakımevi koşullarının düzeltilmesi için kitlelerin, basının ve diğer kurumların desteğini alarak ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR yaptık. Ama asla işletmesinde olmadık.

✔ 4. Bu arada barınaklardan deneye hayvan gönderilmesinin İNSANLIK SUÇU olduğunun yıllardır mücadelesini veren bir STK yız.  Eğer böyle bir suç işlenmişse ki bizim bilgimiz alsa yoktur, BU SUÇUN ARAŞTIRILMASI için hem Belediye Teftiş Kurulunun, Adana Veteriner Hekimler Odasının ve hem de avukatlarımız ile HEM SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ve hem de Belediyenin Veterinerlik Birimi için SORUŞTURMA açılmasının müracaatlarını hemen yapacağız.

✔ 5. Yıllarca kurumsal ve kitlesel boyutta STK kimliğimizle emek verdiğimiz bir dönem örnek olan Araha belediye bakımevinde böyle bir insanlık suçu işlenmesi, "belediyelere ve belediye veterinerlerine" hiç bir şekilde "GÜVENİLMEMESİ gerektiği görüşümüzü" de doğrulamıştır.

DETAYLI AÇIKLAMALAR, İLGİLENENLERİN BİLGİSİNE:

✔ 1. Belediye 1995-96 yıllarında bir çöplüğün yanını tel ile çevirip açlıktan birbirini yiyen hayvanları oraya tıkıştırmış. Bunu gören bir gurup işadamı ve sosyal konumu güçlü olan insanlar DOHAYKO adı altında dernek kurarak BELEDİYEYE, valilik ve diğer resmi kurumlar ile buranın insani duruma getirilmesi için büyük uğraşlar vermeye başlamış.

✔ 2. Başta ODTÜ Mezunu bir mühendis olan Osman Sayhan olmak üzere... 

✔ 3. Daha da önemlisi Adana toplumuna kitlelere ulaşmışlar.  Bu ölüm merkezinde düzelmeler başlamış. Zaman içinde Belediye Başkanı Aytaç Durak'da "DOHAYKO bana başarılı bir STK nın kurumları harekete geçirmesinin önemini öğretti. Bilmediğimiz şeyleri öğretti DOHAYKO nun adını da tabelaya yazın" demiş.

✔ 4. Ben de 2000 li yıların başında DOHAYKO daveti ile tesadüfen barınağa ilk kez gittiğimde tabelayı gördüm ve açıkçası hoşuma da gitti.

✔ 5. Daha sonra Hüseyin Sözlü dönemindeki daire başkanı "burası belediyenin resmi barınağıdır, jest olarak da olsa bir STK nın adının olması doğru değil" diye DOHAYKO adını kaldırttı ve yazılarda da kullanılmasını yasakladı.

Yani DOHAYKO adı başkanın jesti ile konmuş kullanılmış, yine belediyenin "resmi kurumda STK  adı olmaz" diyerek kaldırılmıştır.

✔ 6. Asla ve asla oranın "İŞLETMESİ" VALİLİK VE BELEDİYE İLE birlikte yapılmış değildir, bu kurumlar ile iletişim içinde STK çalışmalarımız çok yoğun olarak olmuştur, doğrusu da budur.  Buna hepimiz yoğun işi mesleği olan çalışan insanlar olduğumuz için fiziken de zaman olamazdı. Barınak işletmek orada sürekli olmayı gerektirir. Benim gibi şehrin işlek yerinde büyük mağazası olup çalışmak zorunda olan birisi barınakta tüm gün bulunabilir miydi?

✔ 7. Ama sık sık her fırsatta barınağa giderek kısa süreler de olsa gözlemlemiş denetlemişim ve eksikleri tespit ettiğimde giderilmesi için kaymakamlık, valilik, başkanlar ve basın ile görüşmeler yapmışımdır. Adana halkına KİTLESEL bağlamda ulaşmış,  o barınağa her hafta sonu 500-600 ve hatta 1000 e yakın insanın gitmesini kamuoyu vicdanının barınağın üzerinde olmasını sağlamışızdır.

✔ 8. O dönemdeki veteriner hekimler hala belediyede çalışıyorlar,  FAKÜLTEYE HAYVAN YOLLAMALARININ cevabını verebilirler. Asla duymadım, hissetmedim. Deneye hayvan yollanması gibi bir insanlık suçu işlenmiş olması Adana gibi barınağı açık şeffaf bir yerde olması daha da üzücü. . Haftada 2-3 kez gidip her yeri 2-3 saat dolaşıp notlar aldığım devletin resmi barınağında yapılan her şeyi bilmem mümkün değil.  Bunun için geç de olsa gerekli soruşturmaların açılması için YASAL YOLDAN avukatımız harekete geçecek.

✔ 9. "DOHAYKONUN işlettiği barınak" diye KÖTÜ NİYETLE saptırma yapanlara da söylüyorum, benim içinde olduğum hiç bir OLUŞUM barınak işletmez, denetler gözlemler yasal süreçte yasa maddelerini tepelerine indirip takip eder. Adana'da da hala daha yaptığımız budur. STK LAR TÜCCAR DEĞİLDİR, işletme yapmazlar. Bizi KENDİLERİ ile karıştırmasınlar...

✔ 10. Hele de ben BELEDİYE başkanlarına da, ÖLDÜRMENİN eğitimini almış ve okulda deneylerle öğrenmiş olan BELEDİYE VETERİNERLERİNE asla güvenmeyen birisiyim. Kaldı ki onlarla barınak işleteyim !!!! Barınak işletmek fulzamanlı orada durup bizzat çalışmak demektir.

✔ 11. Bilgi ve belgeler bana ulaştığında DENEYE HAYIR GURUPLARINDAN da yardım alarak avukat vasıtası ile hem FAKÜLTEYE hem de BELEDİYEYE suç duyurusu yapacağız.

✔ 12. Adana'da DOHAYKO nun kitlelere mal olmuş kurumlar üzerinde vatandaşın da desteği ile yasal talep ve baskıyı İLETİŞİMİN GÜCÜ ile oluşturan bir STK olduğunu bilmeden, başkaları ile karıştırıp "İŞLETTİĞİ BARINAK" diye SIRF ÇAMUR AT İZİ KALSIN mantığı ile hareket edenleri de kınıyorum. Niyetleri KARALAMA değilse hem fakülte hem de belediye için SIKI BİR SUÇ DUYURUSU yapsınlar görelim. Biz başlıyoruz...

Nesrin Çıtırık...

cross