Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı ve Adana DOHAYKO Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık, Gazeteci İsmet Tanlı’nın Metropol TV ekranlarında hazırlayıp sunduğu "Kuş Bakışı" programına konuk oldu. Çıtırık, “Ölüm çare değil, kısırlaştırma sihirli kelimedir” dedi.
Adana’nın merkez ilçesi Sarıçam’da geçtiğimiz günlerde kimliği belirsiz kişi veya kişiler sokak hayvanlarını hedef aldı. Sokak köpekleri, yemeklerini içerisine konulan zehir nedeniyle öldü. Çakırpare Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis ve veteriner hekim sevk edildi. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı ve Adana DOHAYKO Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık “Bu caniliktir, cinayettir. Bunun tek sorumlusu 10 yıldır tek bir kısırlaştırma merkezi kurmayan Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ’dır” dedi.
İNSANLAR DA MUSTARİP
Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ’dan ilk seçildiği zamandan itibaren kısırlaştırma merkezi talebinde bulunduklarını dile getiren Çıtık, “Çakırpare Mahallesi’nde yaşanan olay cinayettir. Bunu kim yaptı, neden yaptı sorusundan önce; 10 yıldır bakımevi kurmayan, kısırlaştırma yapmayan Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ’ın 10 yıl önce ilk seçildiği zaman yanına gittik ve dedik ki ‘Köpekler kontrolsüz bir şekilde çoğalıyor. Bu zavallı hayvanlar aç, sefil, perişan. İnsanlar da mustarip ve şikayetçi. 2-3 odalı kısırlaştırma üniteleri kurun’ Kendi veteriner hekimleri de var. ‘Tamam’ dedi. İlk 5 yıl geçti. İkinci döneminde muhtarlar ve gönüllüler toplandık tekrardan Bilal başkanı davet ettik. ‘2. Kez seçilirsem kuruyorum’ dedi. 2’nci 5 yılda geçti. Ne kısırlaştırma merkezi kurdu ne de bakımevi kurdu, hiçbir şey yapmadı. Sarıçam’daki köpeklerin yaşam mücadelesi vermesinin bir tek sorumlusu vardır o da Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ’dır. İnşallah 10 yıldır yapmadığı işi bundan sonra yapacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu.
YASA EKSİKTİ
Çıtırık, “Ölüm çare değil, kısırlaştırma sihirli kelime dir. 2002 yılına kadar Türkiye’nin bütün belediyeleri bütçelerine zehir, ateşli silah parası koyarak sokak hayvanlarını zehirleyip öldürdüler. 2002 yılında AK Parti iktidara geldiği zaman büyük bir sokak hayvanı sorunuyla karşılaştı. 100 sene boyunca öldürüldü ama çare olmadı. İktidar arayışa girdi ve Dünya Sağlık Örgütü, tüm belediyelerin seferberlik halinde kısırlaştırma yapması durumunda iki sene de kontrolsüz üremenin önüne geçilebileceğini söyledi. 2004 yılında yasa çıktı. ‘Bakımevi kur, kısırlaştırma yap’ dedi iktidar. Ama aradan 20 yıl geçmesine rağmen Türkiye’deki 1389 belediyenin 1200’üne yakınında hala kısırlaştırma merkezi de bakımevi de yok. Peki neden? Yasa eksikti; yasa herhangi bir yaptırım koymamıştı” ifadelerini kullandı.
KISIRLAŞTIRILMA YAPILMADI
Çıtırık, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan Allah razı olsun. Parlamenter sisteme geçmeden önce TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu kurulması için son Başbakan Binali Yıldırım’a talimat verdi. Binali Yıldırım’ın son imzalarından birisi sokak hayvanı sorunu çözülsün diye komisyon kurulsundu. Bu komisyon üç ay çalıştı ve herkesle görüşüldü, konuşuldu. O komisyonun raporu: Tüm belediyeler eş zamanlı bir şekilde kısırlaştırma yapmasıydı. O raporda hemen, 6 ayda kısırlaştırma merkezlerinin kurulması şeklinde rapor var. Dönemin Milletvekili Yunus Kılıç ve Fatma Şahin’in dahiliyle 20 senedir bakım evi kurmayan, kısırlaştırma yapmayan belediyelere 4,5 yıl daha süre verdiler. Ne oldu? Kısırlaştırılma yapılmadı, süre tanındı. Sokak hayvanları kontrolsüz bir şekilde üreyecek, vatandaş ‘Yandım Allah’ diyecek. Birileri de çıkacak öldürelim diyecek. Ki öyle de oldu” dedi.
TEK SORUMLU BELEDİYELER
Belediyelerde yetersiz hekim olduğunu belirten Nesrin Çıtırık, “Belediyelerde yeteri kadar veteriner hekim yok. Belediye başkanları çalmasın veteriner hekim alsın belediyenin bütçesi her şeye yeter. Her belediyenin bankamatikçileri var. 50 tane bankamatikçi alacağına 5 tane almasın veteriner hekim alsın belediyeye. 5 bine yakın pırıl pırıl işsiz veteriner hekim var. Gençlik bizim. Vatandaşların şunu bilmesi lazım; bir köpek size saldırıyorsa, sokakta çok fazla köpek varsa bunun tek sorumlusu belediye başkanlarıdır. Devlet belediyelere ‘kısırlaştırma başına para alın’ dese tüm belediyeler kısırlaştırma kampanyası yapar. Ben belediye başkanlarının hayvansever olmasını beklemiyorum. Ben, görev yapmasını istiyorum. Birçok belediye başkanın evinde, çiftliğinde hayvan var fakat gel gör bir tane bile kısırlaştırma merkezi kurmadı. Yeni dönemde seçilen belediye başkanları biraz daha genç ve vizyonerler. Yeni dönemde her şey farklı olacak gibi hissediyorum” dedi.
YAPTIRIM YAPILMALI
Kısırlaştırma yapmayan belediyelere yaptırım yapılması gerektiğine vurgu yapan Çıtırık, “Bu raporun ardından bizden proje bekleyen Belediyeler söz konusu sürenin uzatılmasının ardından Adana’daki belediyeler dahil tüm belediyeler, ‘Zaten 4 buçuk yıl var daha’ deyip bıraktılar. Herhangi bir denetim yok. Adana’nın hiçbir ilçesinde belediye başkanları adeta seçilmiş padişah gibi ‘Yapmıyorum’ diyor. Nüfusu 75 binin üzerinde olan; Kozan, Ceyhan, Seyhan, Yüreğir, Sarıçam 2022 yılına kadar kısırlaştırma merkezi kurmak zorundaydı. E hani, o da yok. Ben yaptırım istiyorum. Bu belediyelere yaptırım yapılmalı” ifadelerini kullandı.
İNSAN UNSURUNU DA DÜŞÜNMEK LAZIM
Yüreğir İlçesinin ana kaynak olduğunu belirten Çıtırık, “Çukurova Belediyesi’nin çok güzel bir bakım evi var. Gerçekten Türkiye’ye örnek olacak bir bakım evi. Geçmiş dönem başkanı Soner Çetin herkesin sevdiği birisi fakat yılda 3bin kısırlaştırma yapabileceği bir bakım evi varken 250-300 kısırlaştırmayı zar zor yaptırdık. Yeterli veteriner hekim, yeterli bakıcı, yeterli teçhizat vermediği için. Gelelim Seyhan’a geçmiş dönem başkanı Akif Kemal Akay’a çok kıyamıyorum çünkü köpek kısırlaştırma merkezi kurmadı ama tüm Adana’ya hizmet veren bir kedi kısırlaştırma merkezini kurdu. Seyhan Belediyesi geçtiğimiz aralık ayında sadece 1 ayda 1280 kediyi kısırlaştırdı. Bu da Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Üney sayesinde oldu. Mehmet Fatih Kocaispir 6 ayda yapması gereken bakım evini yapmadı. Kimse yapmadı. Çukurova yapmadı, Seyhan yapmadı, Yüreğir yapmadı, Sarıçam yapmadı. Ben hayvanlar için canını verebilecek bir insanım ama burada insan unsuru da var. Hayvanlardan korkan insanları da düşünmek lazım” diye konuştu.
HER YER KÖPEK DOLU
Çıtırık, “Her yer köpek dolu; Akkapı mahalleleri köpek dolu, göl kenarı köpek dolu bunun vebali geçmiş dönem belediye başkanlarının üzerinedir. Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay, genç, dinamik bir belediye başkanı. Park, bahçe temizlik konularında para yok kasa boş diyebilir ama bu konuya eğilim göstermeli. Seçilen tüm belediye başkanlarından bu dönem atak bekliyoruz. Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’den çok umutlu değilim. Geldiklerinden beri para yok, bütçe yok. Seyhan Belediyesi’nin harika bir ekibi ve çok güzel bir kedi kısırlaştırma merkezi var ama Oya başkandan pek ümitli değilim. Pozantı Belediye Başkanı Ali Avan, mükemmel bir başkan. Bence şu ana kadar 1 numara. Göreve gelir gelmez bu konuyu masaya yatırdı. STK’lar ile görüştü, yurtdışı fonları vs derken şu an kısırlaştırma yapıyor. Pozantı Belediyesi geçen sene 300 köpeği bir gece de yok etti. İnsanlar diyor ki ‘köpekler otobanda kazaya neden oluyor” ya kardeşim bu köpekleri otobana atanlar belediye. Köpekler kendi ayaklarıyla gitmiyor ki” şeklinde konuştu.