35. Hayvan Haklarında Etkin Gönüllü Faaliyeti Nasıl Yapılır?
Hayvanları belediyelerin işkencesi ve vatandaşın zulmünden korumanın BİRİNCİ yolu yasalar, mevzuat ve uygulamalar konusunda BİLGİLİ olmak, İKİNCİ yolu ise EKİP çalışmasını saygılı ve saygın ilişkiler içinde başarıp, kurumlara ve topluma güçlü ve etkili imaj vermektir.
Unutmayın "BİLGİ İKTİDARDIR" ve "İLETİŞİMİN" mucizevi gücü vardır.
Ve yine unutmayın "Tek parmak bir çakıl taşını bile kaldıramaz". Başka hayvan severler ile mutlaka iletişim kurulmalı, dernek olunmasa bile "grup, topluluk, platform" adı altında EKİP çalışması yapılmalıdır.
Bu bağlamda aşağıda ki adım adım belirlenmiş olan "yapmanız gerekenleri" lütfen ÇOK DİKKATLE okuyunuz, uygulayınız
Nesrin Çıtırık... HayKonfed Başkanı
=================================
Hayvan Haklarında Etkin Gönüllü Faaliyeti Nasıl Yapılır?
===l. Orman Su İşleri Müdürlüğüne baş vurulup, açılan seminere katılıp Yerel Hayvan Koruma Görevlisi olunacak.
===2. Hayvanları Koruma Kanunu ve Yönetmeliği önemli maddeleri öğrenilecek. Bunun için HayKonfed Belediye, HayKonfed Komşu, HayKonfed Kurumlar, HayKonfed Şikayet Talep sayfalarındaki tüm yasal bilgiler ve resmi yazışmalar çok dikkatle okunup öğrenilecek, hatta ezberlenecek. (Sayfa linkleri aşağıda verilmiştir).
===3. Orman Su İşleri Müdürlüğü Bölge Müdürü, İl Müdürü ve Denetim Görevlileri ile tanışılacak, yasa gereği olarak birlikte yapılacak çalışmalar belirlenip iletişim halinde kalınacak.
===4. Belediyenin web sitesi ve hizmetleri detaylı incelenip takip edilecek, görev ve yetkileri öğrenilecek. Hangi bölümlerde kimlerin görev yaptığı öğrenilecek. Hayvanlara yönelik hizmetlerde çalışan tüm birimlerin müdür ve yöneticileri ziyaret edilip tanışılacak.
===5. Başka gönüllüler ile iletişim kurulup, dernek, gurup, hareket veya platform adı altında birleşilip ekip çalışmaları yapılacak. Belediye uygulamalarına ve varsa bakımevine ilişkin bir sorun-çözüm dosyası hazırlanacak, tüm kurumlara ve ziyaret edilen her yere bu dosya verilecek.
===6. Loby ve halkla ilişkiler konusunda çalışmaları yapmak için, valilik, belediye, orman su işleri müdürlüğü, aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü, müftülük, emniyet, jandarma, ulusal ve yerel basın kuruluşları, ilçelerde kaymakamlık, belediye ve diğer kuruluşların, partilerin il veya ilce teşkilatlarının, belediye meclis üyelerinin, milletvekillerinin iletişim bilgileri irtibat kurulmak üzere sağlanacak. Loby ve Halkla İlişkiler çalışmaları çerçevesinde yapılacak ziyaretler:
====a. İl Hayvanları Koruma Kurulu başkanı olan vali yardımcısı, Veteriner Hekimler Odası ve Baro Hayvan Hakları Komisyonları ziyaret edilip sorun ve çözümler için bilgilendirme dosyaları verilecek.
====b. İl veya İlçe Müftüsü ziyaret edilecek. Camilerde hocaların hayvanlara merhamet için vaaz vermeleri talep edilecek. Camiler dolaşılarak hocalarla da görüşmeler yapılacak.
====c. Emniyet Müdürlükleri ziyaret edilecek. Karakolların yasa hakkında bilgilendirilmesi, dövüşler ve hayvana kötü muamelede istihbari çalışmalar yapıması, hayvan severlerin karakola intikal eden durumlarında, yasalar bağlamında hayvan hakkı açısından muamele etmesi talep edilecek. Emniyet Çocuk Şubesi ve Toplum Destekli Polis Müdürlüğü de ziyaret edilerek, çocuklara yönelik suç önleme programlarında, hayvana yapılan işkence ve kötü muamelenin de suça eğilim belirtisi olarak kabul edilmesi ve bu konuda çocuk ve ailelere yönelik çalışmalar yapılması talep edilecek.
====d. Muhtarlar ziyaret edilecek. Belediyelerin kısırlaştırma ve bakım konusundaki yasal görevlerini yapmamaları nedeni ile sahipsiz hayvanlara yönelik sorunların yaşandığı, kısırlaştırmanın üremeyi insani ve ahlaki yolla kontrol altında alacağını, besleme odaklarının ise hayvanların insan peşinden gitmesini önleyeceği anlatılacak. Belediyeye "alın bu köpeği buradan" dediklerinde, bunun o hayvanın ölüm emrini vermek olacağının hem muhtarın bilmesi hem de vatandaşa anlatması istenecek. Barınakların ölüm kampı olduğu, hayvanların dağa taşa atılarak ölüme terk edildiği de anlatılıp, belediyeden yasalara uygun çalışmasının talep edilmesi, bunun da hem hayvanları hem de insanları rahatlatacağı anlatılacak.
====e. Partiler, il genel meclis üyeleri ve belediye meclis üyeleri ve basın kuruluşları ziyaret edilecek. Bu ziyaretlerde durumu anlatan dosyalar verilip, çözüm için destek istenecek.
====f. Üniversite varsa rektör veya dekanlar düzeyinde ziyaret edilecek, üniversite içinde hayvanların yaşam haklarına ilişkin öğrenci grupları kurulması, kampüsteki hayvanlar için BESLENME ODAKLARI oluşturulması talep edilecek.
Bütün bu LOBY ve HALKLA İLİŞKİLER çalışmaları yapıldığında, kamuoyu ve kurumların desteği sağlanmış olacak ve belediyeler de hayvanlara yönelik doğru ve ciddi hizmetler vermeye başlayacaklar.
Bir dernek, gurup, platform veya ekip olunarak bu çalışmalar yapılacak. Eğer başka kimse yok ise, tek kişinin de bu konularda başarılı çalışmalar yapacağı bilinmelidir.
Yasal ve Mevzuat Bilgilerine ulaşacağınız sayfaların LİNKLERİ:
====1. HayKonfed Komşu ve Site Sorunları Yasal Bilgilendirme Sayfası facebook ve web sitesi linki:
https://www.facebook.com/haykonfed.komsu/?fref=ts
http://www.dohayko.org/haykonfed-komsu-ve-ihlal.html
====2. HayKonfed Belediye İle İlgili Sorunlarda Yasal Bilgilendirme sayfasının facebook ve web sitesi linki:
https://www.facebook.com/HayKonfed-Belediye-%C4%B0le-%C4%…/…
http://www.dohayko.org/haykonfed-belediye-sorunlari.html
====3. HayKonfed Kurumlara Yazışma ve Çağrılar sayfasının facebook ve web sitesi linki:
https://www.facebook.com/HayKonfed-Kurumlara-Yaz%C4%B1%C5…/…
http://www.dohayko.org/haykonfed-kurumlara-yazi.html