1991'den Bugüne

13. Diyanet İşleri Başkanlığından Ramazanda Merhamet Ve Bir Kap Su Hutbesi Talebi

Ramazanda camiler milyonlarca vatandaşla dolup taşacak. Herkes bulunduğu yerdeki müftülüğe ekli örnek YAZIYI yollayıp ziyaret de ederek, Müftülüğün İl Hayvanları Koruma Kurulu üyesi de olduğunu hatırlatıp, Ramazanda ve Bayramda AÇ HAYVANLARIN duyurulması, hayvanlara BİR KAP SU verilmesi için MERHAMET HUTBESİ okunmasını ve TV ve yazılı basına konuya ilişkin beyanat verilmesini istemeli.
Bir hutbe milyonlarca kişiye ulaşıyor, unutmayın. Yazının içeriğinde belediye iftar çadırlarındaki artık yemeklerin de hayvanlara verilmesinin hutbede yer alması talebi de var. Konuşma ve yazılarda, mutlaka Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından müftülüklere gönderilen GENELGE den de mutlaka bahsedin ve Müftülüğün İl Hayvanları Koruma Kurulu Üyesi olduğunu da hatırlatın. 
Nesrin Çıtırık/ HayKonfed Başkanı.

============
ÖRNEK YAZI:
======================================

KONU: Ramazan boyunca, Aç Hayvanların Doyurulması, bir kap su verilmesi ve yaşam haklarının korunması için "HAYVANLARA MERHAMET ve HER CANLIYA SU VERMEKTE SEVAP VARDIR HUTBESİ" verilmesi talebi

YASAL DAYANAK: Müftülüklerin İl Hayvanları Koruma Kurulu Üyesi olması hakkında 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu
1. Bölüm, 3. Kısım Madde 15 ve Yönetmelik Madde 16 //// Diyanet İşleri Başkanlığınca 2009 yılında yayınlanan genelge
gereğince (Din Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Sayı:B.02.1.DİB.0.12.02-212.99- 31.08.2009)

BİLGİ ve GEREĞİ İÇİN DAĞITIM: CİMER, BİMER, Başbakanlık, Diyanet İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı
Orman Su İşleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İl Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Valilik, Kaymakamlık, İlçe Müftülükleri, Parti Genel Merkezi ve İl Başkanlıkları, Orman Su İşleri Bölge ve İl Müdürlükleri, Basın Kuruluşları

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINA,
MÜFTÜLÜK MAKAMINA,

İslam dinimize göre de hayvanlara merhametli ve şefkatli olmak, iyilik etmek gerekir. Peygamber efendimiz (Merhametli olmadan imanlı olamazsınız) buyurunca, oradakiler, (Ya Resulallah, hepimiz merhametliyiz) dediklerinde, (Yalnız insanlara değil, bütün mahlukata merhametli olmak gerekir) buyurdu.(Taberani)
Eshab-ı kiram dediler ki: Ya Resulallah, hayvanlara iyilikte de sevap var mıdır? Peygamber efendimiz, (Her canlı hayvana yapılan iyilikte sevap vardır) buyurdu. (Buhari)
İslam dinimizin bu hükümlerine rağmen, % 99 u müslüman olan ülkemizde hayvanlar en büyük işkencelere maruz kalmakta, zehirlenip kıvrandırılarak öldürülmekte, belediye bakım evlerinde ve sokaklarda aç ve susuz ölümlere mahkum edilmektedir.
Mübarek ramazan ayında tutulan oruç, "esas olarak toplumun ahlaki hayatını değiştiren, iyiye ve güzele götüren bir ameldir ve zenginler oruç sayesinde fakir ve yoksulların, aç ve susuz kalanların durumunu daha iyi anlarlar, bireyler arasında yardımlaşma ve merhamet duyguları gelişir" olarak da tarif edilir. 
Oysa, sokaklarda açlıkla ve susuzlukla mücadele eden sayısız kedi ve köpek varken, yaşam alanları ve sulukları yok edilmiş sayısız yaban hayvanı varken, Ramazan ayı boyunca, gerek belediyelerin iftar çadırlarında verilen yemeklerin artıkları çöpe gider. 
Ayrıca, vatandaşın her zamankinden daha zengin olan iftar sofralarının artıkları da çöpe atılır. Ne sokak hayvanları, ne belediye barınaklarındaki hayvanlar ne de yaban hayvanlarının sulanması ve karınlarının doyurulması kurumların ve kişilerin aklına bile gelmez.
Camiler, kabe hariminin devamı olan kutsal mekanlardır. Ramazan ayı boyunca camilere giden milyonlarca vatandaşımıza, aynı zamanda İl Hayvanları Koruma Kurulu'nun da üyesi olan müftülüklerce, aç hayvanların sulanıp doyurulmasının da dinimizin gereği olduğu anlatılarak HAYVANLARA MERHAMET HUTBESİ verilmesi, şiddetin 12 yaşa indiği, cinayetlerin aile içinde işlenmeye başladığı günümüzde, topluma, insanları da kapsayan RAHMANİ duygular verecektir. 
Bu mübarek Ramazan Ayı ve Bayramda camilerde verilen hutbe ve vaazlerde, Diyanet İşleri Başkanlığınca 2009 yılında yayınlanan genelge gereğince (EK 1) başta hayvanlara bir kap su verilmesi olmak üzere aşağıdaki hususların yer almasını :
1. Hayvanların önüne "bir kap su bir kap artık yemek" konmasının, onlara merhamet ve şefkatle yaklaşılmasının İslam dinimizin gereği olduğunun anlatılması ve bu konuda Sevgili Peygamberimizin (s.a.v) ahlakı ile ahlaklanılmasının gerektiği,
2. Evlerde ki iftar ve sahur sofralarından ve belediyelerce kurulan iftar çadırlarından kalan artık yemeklerin çöpe dökülmeden sahipsiz hayvanlara verilmesinin de sevap olduğunun anlatılmasını,
3.Hayvanlara eziyet ve işkence edenlerin, onları dövüştürenlerin, zehirleyip saatlerce kıvrandırarak öldürenlerin, kedileri torbalara koyup yaşadıkları yerden uzaklara ıssızlara atanların da günaha girdiklerinin anlatılmasını,
4. Diyanet İşleri Başkanlığının 2009 Yılı Genelgesi gereğince, yerel basın ve TV lere yukarıda belirttiğimiz hususlarda, yazılı ve sözlü beyanat verilerek toplumda duyarlığın artırılmasını talep ediyoruz.
Müraacatımıza ilişkin tarafımıza 4982 sayılı Bilgi Edinme Yasası gereği bilgi ve cevap verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımızla 
arz ederiz.
İsim, soy isim, TC Kimlik, İletişim
_____________________________________

EK 1..... T.C Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığının HAYVAN HAKLARINA ilişkin GENELGESİ;
(ASLININ AYNIDIR)
T.C BAŞBAKANLIK
Diyanet İşleri Başkanlığı
Din Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Sayı:B.02.1.DİB.0.12.02-212.99- 31.08.2009 
Konu: Hayvan Hakları Konusunda Bilgilendirilme Yapılması
………….. VALİLİĞİNE
(İl Müftülüğü)
Bu dünyada insanlarla beraber yaratılmış olan hayvanlar Allahu Teala'nın insanlara birer emanetidir. Bu emanete merhametle muamele etmek, hayvanların haklarını gözetmek de dinimizin emridir. Ancak toplumumuzda bazı vatandaşlarımızın hayvan haklarında duyarsız davrandığı, merhametsizce davranışlarda bulunduğu ve bu hususta yapılan uyarılara uygunsuz tepki verdikleri görülmektedir.
Bu itibarla sahih bilgi kaynaklarına dayanarak Ramazan ayında ve diğer zamanlarda yapılan vaaz, konferans, radyo ve televizyon programlarında hayvan haklarına uygun bir dille yer verilmesi, vatandaşlarımızın bu konuda bilgilendirilmesi uygun görülmüştür. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Prof. Dr. İzzet ER/ Başkan a. Başkan Yardımcısı
DAĞITIM: 81 İl Valiliğine (İl Müftülüğü)
_____________________

ADRESLEME: Bulunduğunuz il veya ilçe müftülüğünün mail adresini bulup, gereği için dağıtım yazan bölümdeki tüm kurumların adreslerini de ekleyerek yazıyı yollayın arkadaşlar. Yerel bütün adresleri siz bulacaksınız. Adresleme çok önemli, yazılan bütün kurumların mail adresleri olmalı cc bölümünde.
Aşağıda Başbakanlık, Orman SU İşleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ADRESLERİ HAZIR OLARAK var.

[email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected],
[email protected], [email protected],
[email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected],
[email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected],
[email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected],
[email protected], [email protected],
[email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected],
[email protected],
[email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected],[email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected],

Nesrin Çıtırık
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu 
Başkanı

cross