Sevgili Arkadaslar,
Hayvanlara iliskin tum konular maalesef belediyelerin gorev ve sorumluluklarinda, hayatlari da belediyecilerin iki dudaginin arasinda.
Yillarca BUTCELERINE zehir ve et parasi koyan bu kuruluslarin goruslerini degistirmek kolay degil.
Cok degil, 10 yil oncesine kadar pek cok belediyenin ICRAAT RAPORUNDA, KAC ADET SAHIPSIZ HAYVANIN ITLAF edildigi yazardi, bu bir gorevdi.
Bu mucadeleyi bu kurumlarin calismalarini belirleyen YASALARI bilmeden yapamayiz. Yani belediyelerin hayvanlar icin yaptiklari rehabilitasyon calismalari nasil GOREVLERI ise, yasam haklarina iliskin egitim vs calismalari da GOREVLELRI.
Dolayisi ile bizim BELEDIYELER yasalarini da iyi bilmemiz lazim ki onlari dogru bicimde calismalarini saglayalim.
Belediyeler 2 ayri kanuna gore calisiyor:
1. 5393 Sayili Belediye Kanunu:Turkiye'de 2300 buyuksehir statusunde olmayan IL ve sayisi 2300 e yakin olan tum ilceleri kapsiyor.
2. 5216 Sayili Buyuksehir Belediyesi Kanunu: Buyuksehir belediyesi statusunde olan 16 buyuksehir belediyesini kapsar.
Bu kanunlarin ilgili maddelerini asagida cikardik. Her iki kanunda da belediyelerin giderlerini belirten maddelerinde
sivil toplum orgutleriyle birlikte yapilan ortak hizmetler ve proje giderleri ibaresi var.
Bu maddeler baglaminda, hayvanlarin yasam haklarina yonelik derneklerimizin kurulus amaclarinda yer alan faaliyetlerde, okullarda egitim ve etkinlikler, topluma egitim ve etkinlikler, standlar, afis ve brosurler, her kesime yonelik resim, siir, oyku yarismalari vs vs gibi konularda belediyelerle ortak projeler yapilabilir.
Lutfen bu maddeleri iyice okuyun ve kendi bulundugunuz yerlerde belediyelerle hangi ortak projeleri yapabilirsiniz, bunlari belirlemeye calisin. Sonra bunlari belediyelere resmi yazi ile yazin.
Bu yazilarda 5393 sayili veya 5219 sayili yasalar geregi "projemizi" belediyeniz ile birlikte gerceklestirmek istiyoruz ibaresini kullanin, yazini ekine de asagidaki YASALARIN ayirdigim maddelerini eke koyun, yollayin.
Yaziyi belediyeye yollamadan bana yollayabilirsiniz, birlikte formatlandirabiliriz.
Selam ve sevgiler nesrin/HAYTAP/DOHAYKO
5393 Sayili Belediye Kanunu
Turkiye'de 2300 buyuksehir statusunde olmayan IL ve sayisi 2300 e yakin olan ilceleri kapsiyor.
BELEDİYE KANUNU
Kanun No. 5393
Kabul Tarihi : 3.7.2005
Hemsehri hukuku
MADDE 13.- Herkes ikamet ettigi beldenin hemsehrisidir. Hemsehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katilma, belediye faaliyetleri hakkinda bilgilenme ve belediye idaresinin yardimlarindan yararlanma haklari vardir. Yardimlarin insan onurunu zedelemeyecek kosullarda sunulmasi zorunludur.
Belediye, hemsehriler arasinda sosyal ve kulturel iliskilerin gelistirilmesi ve kulturel degerlerin korunmasi konusunda gerekli calismalari yapar. Bu calismalarda universitelerin, kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslarinin, sendikalarin, sivil toplum kuruluslari ve uzman kisilerin katilimini saglayacak onlemler alinir.
Belediye sinirlari icinde oturan, bulunan veya ilisigi olan her sahis, belediyenin kanunlara dayanan kararlarina, emirlerine ve duyurularina uymakla ve belediye vergi, resim, harc, katki ve katilma paylarini ödemekle yukumludur.
Belediyenin giderleri
MADDE 60.- Belediyenin giderleri sunlardir:
m) Yurt ici ve yurt disi kamu ve ozel kesim ile sivil toplum orgutleriyle birlikte yapilan ortak hizmetler ve proje giderleri
Diger kuruluslarla iliskiler
MADDE 75.
c) Kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslari, kamu yararina calisan dernekler, ozurlu dernek ve vakiflari, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti taninmis vakiflar ve 507 sayili Esnaf ve Kucuk Sanatkârlar Kanunu kapsamina giren meslek odalari ile ortak hizmet projeleri gerceklestirebilir.
Kent konseyi
MADDE 76.
Belediyeler kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslarinin, sendikalarin, noterlerin, varsa universitelerin, ilgili sivil toplum orgutlerinin, siyasî partilerin, kamu kurum ve kuruluslarinin ve mahalle muhtarlarinin temsilcileri ile diger ilgililerin katilimiyla olusan kent konseyinin faaliyetlerinin etkili ve verimli yurutulmesi konusunda yardim ve destek saglar.
UCUNCU BOLUM
Buyuksehir Belediyesinin Gorev, Yetki ve Sorumluluklari
m) Buyuksehirin butunlugune hizmet eden sosyal donatilar, bolge parklari, hayvanat bahceleri, hayvan barinaklari, kutuphane, muze, spor, dinlence, eglence ve benzeri yerleri yapmak, yaptirmak, isletmek veya islettirmek; gerektiginde amator spor kuluplerine malzeme vermek ve gerekli destegi saglamak, amator takimlar arasinda spor musabakalari duzenlemek, yurt ici ve yurt disi musabakalarda ustun basari gosteren veya derece alan sporculara belediye meclis karariyla odul vermek.
Buyuksehir belediyesinin giderleri
MADDE 24.
n) Kamu yarari gorulen konularda yurt ici ve yurt disi kamu sektoru, ozel sektor ve sivil toplum orgutleriyle birlikte yapilan ortak hizmetler ve diger proje giderleri.
TÜRKÇE FORMAT:
BELEDİYE KANUNU
Kanun No. 5393
Kabul Tarihi : 3.7.2005
Hemşehri hukuku
MADDE 13.- Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır. Yardımların insan onurunu zedelemeyecek koşullarda sunulması zorunludur.
Belediye, hemşehriler arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve kültürel değerlerin korunması konusunda gerekli çalışmaları yapar. Bu çalışmalarda üniversitelerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, sivil toplum kuruluşları ve uzman kişilerin katılımını sağlayacak önlemler alınır.
Belediye sınırları içinde oturan, bulunan veya ilişiği olan her şahıs, belediyenin kanunlara dayanan kararlarına, emirlerine ve duyurularına uymakla ve belediye vergi, resim, harç, katkı ve katılma paylarını ödemekle yükümlüdür.
Belediyenin giderleri
MADDE 60.- Belediyenin giderleri şunlardır:
m) Yurt içi ve yurt dışı kamu ve özel kesim ile sivil toplum örgütleriyle birlikte yapılan ortak hizmetler ve proje giderleri
Diğer kuruluşlarla ilişkiler
MADDE 75.
c) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamu yararına çalışan dernekler, özürlü dernek ve vakıfları, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınmış vakıflar ve 507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkârlar Kanunu kapsamına giren meslek odaları ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir
Kent konseyi
MADDE 76.
Belediyeler kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, varsa üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasî partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının ve mahalle muhtarlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılımıyla oluşan kent konseyinin faaliyetlerinin etkili ve verimli yürütülmesi konusunda yardım ve destek sağlar.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Büyükşehir Belediyesinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları
m) Büyükşehirin bütünlüğüne hizmet eden sosyal donatılar, bölge parkları, hayvanat bahçeleri, hayvan barınakları, kütüphane, müze, spor, dinlence, eğlence ve benzeri yerleri yapmak, yaptırmak, işletmek veya işlettirmek; gerektiğinde amatör spor kulüplerine malzeme vermek ve gerekli desteği sağlamak, amatör takımlar arasında spor müsabakaları düzenlemek, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan sporculara belediye meclis kararıyla ödül vermek.
Büyükşehir belediyesinin giderleri
MADDE 24.
n) Kamu yararı görülen konularda yurt içi ve yurt dışı kamu sektörü, özel sektör ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yapılan ortak hizmetler ve diğer proje giderleri.