Türkiye genelinde 60'a yakın dalış merkezinde, yunus parklarına hapsedilen yunusların ve diğer tüm deniz memelilerin özgürlüğü için· HAYTAP öncülüğünde Sarıgerme'de anlamlı bir dalış gerçekleştirildi.
HAYTAP· tarafından Sualtı Gazetesi'nin destekleriyle Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Sarıgerme Plajında, 71 il temsilcisi, Greenpeace üyeleri ve Profesyonel Sualtı Derneği Sanayi Dalgıçları, Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik ve Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz'ın katılımıyla eylem düzenlendi.
Etkinliğe; federasyonun onlarca temsilcisi, Greenpeace üyeleri ve Profesyonel Sualtı Gazetesi , Greenpeace , Sanayi Dalgıçları , DEKO , bir çok stk ve HAYTAP gönüllüleri·katıldı
Su altında yunusların yunus parklarından kurtulması için ilk defa yapılan basın açıklamasına , Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik ile Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz da destek verdi.
Yunusların özgürlüğü için yaklaşık beş metre derinliğe dalan profesyonel dalgıç Ege· Sakin ve Haytap Başkanı Şenpolat· , denizin dibinden· basın açıklaması yaptı.
Sualtı Gazetesi Editörü Ege Sakin, Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat ile birlikte denizin beş metre altında yaptığı açıklamada “Yunus parklarında hiçbir bilimsel temele dayanmayan sözde tedaviler ile engelli insanların umutları sömürülüyor” dediler
Geçen yıl Yunuslara Özgürlük Platformu ile birlikte İstanbul’da gerçekleştirdikleri etkinliği bu yıl Muğla'nın Sarıgerme beldesinde yapmaya karar verdiklerini anlatan Ege Sakin, Muğla’nın yunusların ticari amaçlı sömürüsü konusunda akla gelen ilk şehirlerden biri olduğunu söyledi. Ege Sakin konuşmasında şunları söyledi; “Muğla’da iki yunus parkı ve toplam dokuz tutsak yunus var. Burada hiçbir bilimsel temele dayanmayan sözde tedaviler ile engelli insanların umutları sömürülüyor. İnsanlar binlerce Euro’luk tedavi masrafları ile dolandırılıyorlar. Sağlık Bakanlığı ise yunus terapisinin yapılmaması gerektiği ile ilgili bir rapor yayımladı. Fakat parklar hala kapatılmış değil. Bu tesiste daha önce yavrusunu kaybetmiş, şu an hamile olan bir yunus da var. Muhtemelen aynı acıyı bir daha yaşayacak yada dünyaya okyanusu hiçbir zaman göremeyecek bir yavru getirecek. Bizler, yunuslar ve tutsak deniz canlıları için, varoluşa saygı için, hukuka, ahlaka, insanlığa aykırı bu durum sona erene kadar, tutsak olan son yunus denize dönene kadar, mücadeleyi sürdüreceğiz.
HAYTAP· Başkanı Şenpolat ise Türkiye’nin 66 dalış merkezinde eş zamanlı olarak anlamlı bir dalış gerçekleştirdiklerini belirtti. Kemal Şenpolat konuşmasında, “Yunuslar bugün 13 tane yunus parkında hapis olarak tutulmaktalar. İnsanlara yunus parklarında bir umut tacirliği olarak sağlık paket programları satılmakta. Bu hayvanlar doğal türlerine aykırı olarak farklı hareketler yaptırılmaya zorlanmakta, insanların keyfi, gösteri ve göz zevkleri için eğlenceli hareketlere maruz bırakılmaktalar. Karalardaki sirklere nasıl karşıysak, bir yunusunda havuzlara hapsedilerek sırf para kazanmak uğruna betonlar ve kafeslere kapatılmasına da o kadar karşıyız ,· bu etkinliğimiz bir saman alevi olarak günübirlik olmayacak· fırsat bulduğumuz her an bunu kamuoyunun gündemine getireceğiz” dedi.
Dalgıçların dalıştan sonra suya çıkar çıkmaz ilk sözleri "Yunusları da vermeyceğiz , Anadoluyu'da vermeyeceğiz" oldu.
Eylem sonrasında katılımcılara plaket ve teşekkür belgesi verilirken HAYTAP'ın Marmaris ve Dalyan'da dört gün boyunca süren 4. Ulusal· temsilciler toplantısı caretta caretta etkinlikleri ve eğitim çalışmaları ile devam etti.
07.11.2011