Proje adı : Zor Durumda Olan Boz ayıların Kurtarılarak Yaşatılması
Adres : Karacabey Ovakorusu Ayı Barınağı – Bursa
Amaç : Barınağın iki önemli amacı vardır;
1. Annelerini çeşitli nedenlerle kaybeden öksüz kalmış ve uzun süre yakın insan teması söz konusu olduğu için “insanlara duymaları gereken korku”yu hemen tamamen kaybetmiş yavrular, yaralı, kötü muamele görmüş olanlar ve bakım koşulları çok kötü olan hayvanat bahçelerinde barındırılan ayıların kurtarılarak yaşama dönmelerini ve hayatlarının geri kalan kısmı boyunca korunmalarını sağlamak.
2. Barınakta bulunan hayvanların yaşam öykülerini, orada bulunma nedenlerini anlatarak çocuklar ve büyüklerde çevre ve koruma bilinci oluşmasına destek olmak.
Hayvanlar nereden geliyor?
Barınakta dans ettirilmek üzere alıkonulan dansçı, yaralı, öksüz veya kötü muamele görmüş ayılar var. Ortak özellikleri doğal ortamlarına geri dönemiyor olmaları. Onlara barınakta doğada ki habitatlarının bir benzeri sağlanıyor.
Karacabey barınağı nasıl yönetiliyor?
Çevre ve Orman Bakanlığına ait olan Karacabey Ovakorusu Ayı Barınağı, İkinci Şans Vahşi ve Egzotik Hayvanları Koruma Derneği tarafından yönetiliyor.
Tarihçe
Karacabey’de 1995 yılında WSPA tarafından ormanlık bir arazide kurulmuştur. Çevre ve Orman Bakanlığının sağladığı arazide WSPA inşaatı finanse etmiş, daha sonra barınağa yavru ayıları yetişkinlerden korumak amacıyla daha küçük bir bölüm eklenmiştir. WSPA tarafından 2000 yılına kadar finanse edilen barınak, şu anda İkinci Şans Vahşi ve Egzotik Hayvanları Koruma Derneği tarafından yönetilmektedir.
Hayvanlara nasıl bakıyoruz?
Karacabey Ovakorusu Ayı Barınağındaki ayıların her biri farklı bir nedenden ötürü buradalar. Barınağın en eski sakinleri dansçı ayılar. O günden bu güne trafik kazası geçiren ve uzun sürede iyileşenler ve kolleksiyon tipi hayvanat bahçelerinin küçük barınaklarından kurtarılanlar ve doğada anneleri öldürüldüğü için yetim kalan ve halk tarafından “problem” olarak değerlendirilen yavrular da katıldılar aileye...
Barınaktaki ayılar 110 bin metrekarelik ormanlık bir alanda serbestçe dolaşırlarken, tepelere in kazma ve havuzlarda yüzme olanağına da sahipler. Bakıcılarımız her gün birçok kere yiyecekleri kayaların altına, ağaç kütüklerinin içine ve ağaçların tepelerine saklayarak ayıları doğal toplayıcı yeteneklerini kullanmaya teşvik ediyorlar.
Projeye nasıl katkıda bulunulabilir ?
Hayvanların diyetlerine uygun gıda maddelerini direkt olarak barınağa ulaştırabilirsiniz. Ayıların diyetlerine ilişkin bilgi ekte sunulmuştur.
İkinci şans’ın maaş ve sigortalarını ödediği iki bakıcı vardır, bu bakıcıların maaşlarına destek verebilirsiniz Şu anda bir bakıcının aylık maaşı 1500 Liradır.
Barınağa ziyarete gelenlerin bilgilendirilmesi amacı ile Boz ayıları anlatan bilgilendirme tabelalarının yaptırılması gereklidir, logonuzu taşıyan beş adet bilgilendirme tabelasının yapılmasına destek olabilirsiniz.
Gıdaların taşınabilmesi ve gerektiğinde alana girilebilmesi için araç desteğinde veya bağışında bulunabilirsiniz. Araç, destek yapan kurumun logosunu taşıyacak ve Türkiye’nin herhangi bir yerinden ayıların barınağa transportunda, gıda sağlanmasında ve gereksinim duyulduğunda alana girerek ayılara müdahale etmek amacı ile kullanılacaktır.