1991'den Bugüne

Adana:Bele​diyeler Yaralanma-​kiriklarda ve mesai disi OZEL VETERINER KLINIGI ile PROTOKOL imzaladi

Sevgili Arkadaslar, 
Aylardir ugrastigimiz Mesai saatleri disindaki yaralanmalar ve mesai ici dahil tum kirikli vakalarin tedavisi icinya "hastane kurulmasi" ya da "OZEL YEREL VETERINER KLINIKLERINDEN HIZMET ALIMI" yapilmasina iliskin sayisiz  muracaat ve yazismalardan sonra Adana Merkez Ilce Belediyeleri OZEL AKADEMI HASTANESI ile bu tur durumlar icin protokol imzaladi.

Bundan boyle mesai disindaki tum yaralanmalar ve tum zamanli KIRIK vakalari icin yani "bakimevinde mudahele edilemeyecek" durumlar icin, ilgili belediyenin onayi ve bilgisi ile HAYVANLAR ozel klinige gidecek, tedavi ameliyat ve bakimi orada yapilacak, odemeler de belediye tarafindan klinige yapilacak. Yani artik gonulluler ozel veterinerlere para odemeyecek.

Bu eger her yerde uygulanirsa, basta Ankara, Izmir ve Istanbul olmak uzere, yaygin olan "gonullulerin birbirlerini CIKAR ICIN PARA TOPLAMA" vs gibi ithamlarindan da kurtarmis olacak. 
(Burada vurgulamaniz gereken husus, TASERON FIRMALARDAN degil OZEL YEREL VETERINER HEKIM KLINIKLERINDEN hizmet alimi yapmalaridir. Gerek bakimevi yonetimi ve gereksi kisirlastirmada TASERON FIRMALARA kesinlikle karsiyiz, bu hizmet belediye elemanlarinca yapilmali. Tedavi ve sonrasi bakim icin mutlaka YEREL KLINIKLERDEN hizmet alimi yapilmalidir.)

Her yerde bunun yapilmasi gerekir. Burada da kolay olmadi, cok ugrastik, Il Hayvanlari Koruma Kurulundan karar cikarttirdik. Once belediyeler direndiler. En son trilyonlar harcayip HASTANE kurmaktansa bunu daha ekonomik ve uygulanabilir bulduklari icin protokoller imzalandi. Uygulamada olacak aksakliklari da sizlerle tercrube olmasi icin paylasacagiz.

Asagida

1. Konuya iliskin onceki yazismalarimiz, gruplara duyurularimiz
2. Konuya iliskin Valilik makamina ve Belediyelere yolladigimiz yazilarin ekinde kanun maddeleri de olmak uzere ORNEK YAZILARI paylasilmistir. Bunlari kendi bulundugunuz yerde uyarlayarak lutfen ilgili tum kurumlara gonderin. Sikinti olan yerlerde bizler de yazisma ve telefonlarla devreye gireriz. ARTIK GONULLULER DISINDEN TIRNAGINDAN KESIP OZEL VETERINERLERE VERMESIN, BELEDIYELER ZATEN GOREVLERI OLAN BU ODEMELERI YAPSINLAR.
Selam ve sevgiler... nesrin/ HAYTAP/ DOHAYKO   1.01.2010
____________________________________________________________________

EKLER: IMZALANAN PROTOKOL ORNEGI, Print edip belediyelerinize goturun.

HIZMET ALIMINA ILISKIN ESKI YAZISMALAR, LUTFEN DIKKATLE OKUYUN VE SIZLER DEYAZIN

From: [email protected]
Subject: Valilige: Mesai disi hayvan acil durumlari icin BELEDIYELERIN veteriner giderlerini karsilmasi hk.
Date: Sat, 24 Sep 2011 18:53:55 +0300
Sevgili Arkadaslar, 

Mesai saatleri disindaki hayvan yaralanma ve acil durumlarinda, hayvan severler adeta cirpinarak bu hayvanlari ozel kliniklere "ODEMELERI DE KENDILERI" en imkansiz kosullarda yaparak goturmek zorundalar. Halbuki yasaya gore bu belediyelerin gorevleridir ve belediyeler tarafindan karsilanmalidir.
Belediyelerin barinaklardaki hayvanlari acliga mahkum ettikleri bu ortmada, HAYVAN HASTANELERI kurmalari hayal gibi. Bu nedenle 1 yila yakindir asagidaki yazilari Adana'da ki tum ilgili kurumlara yolluyorum. 
Bununla ilgili olarak Sayin Valimiz de bizzat baskanlik ederek toplanti yapti.
Konu hem belediyelerin, hem Veteriner Hekim Odasinin hem de basinin gundemine geldi.
Belediyeler once mesai disindaki yaralanma ve acil durumdaki hayvanlara  iliskin sorumluluklarini tamamen reddederken simdi "Arastiralim, yasal yonune bakalim vs vs" gibi oyalama asamasina geldiler.
Belediyelerin veteriner hekimlerine Baskanlarca talimat verildi, mesai saatleri disinda gelen yarali hayvanlara mudahale etmeleri icin. Bu da bir asama. Su anda cok islemese bile bunu kabul etmeleri bile onemli.
Cok uzun olmayan bir surecte, umuyorum ki mesai saatleri disindaki yaralanmalar icin hizmet alimi yapacaklar. Belediyenin anlastigi yarali ve acil hayvanlara bakacak  ozel kliniklere geceleri de ulasmak mumkun olacak.
Cunku Adana'da hic bir klinik aksamlari geceleri acik degil, ancak insani iliskilerle onlara ulasabiliyoruz.
LUTFEN ASAGIDAKI YAZIYI KENDI BULUNDUGUNUZ YERE UYARLAYARAK valiliklere ve belediyeleremutlaka gonderirseniz iyi olur. Bir yerde baslarsa her yerde uygulanir.

Selam ve sevgilerimle
nesrin/ HAYTAP/ DOHAYKO 
___________________________________________________________________
Konu: Mesai saatleri disinda yaralanan hayvanlarin tedavilerinin saglanmasi                           
Valilik Yuksek Makamina,
Sahipsiz hayvanlarin mesai saatleri disinda gecirdikleri yaralamali kazalar sonunda belediyelerce tedavi edilmeden aci icinde olume terk edilmelerine (ancak gonullulerin sinirli imkanlari sayesinde eger ulasilabilmisse tedavi yapilmaktadir) iliskin yazilar yazilarak Ilce Belediyelerine resmi yazi ile gonderilmistir.
5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunun uygulamasi bakanlikca valililiklere verilmis ve uygulama sekreteryasi olarak Il Cevre Mudurlukleri gorevlendirilmistir.
Bu baglamda, acilen Veteriner Hekimler Odasi ve ilgili tum kurumlarca bir komisyon kurulmasi ve sorunun cozumune iliskin tedbirler alinmasini, tarafimiza 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi bilgi ve cevap verilmesini emir ve musaadelerinize saygilarimizla arz ederiz.

Isim
Tc kimlik..
Ekler... 1. Buyuksehir ve Tum Ilce Belediyelerine gonderilen yazilar..
2. Kanun maddeleri
_____________________________________________

Ek....1... Belediyelere gonderilen yazilar..

Konu: Mesai saatleri disinda yarali hayvanlarin tedavisinin saglanmasi hk..
Belediye Baskanligina,

Mesai saatleri disinda ve hafta sonlari belediyeniz sinirlar icinde trafik kazasi geciren, yaralanmis ve canhirras feryatlar icinde aci ceken kopekler, maalesef ya sokakta kaderine terk edilmekte ya da, o saatlerde guvenlik haric hic bir gorevlisi olmayan barinaga birakilarak orada aci icinde olmeye terk edilmektedir. Ancak, gonullulerin sinirli imkanlari ile bu hayvanlara mudahale yapilabilmektedir. 
Oysa asagida ekte sundugumuz kanun maddeleri geregi bu gorev belediyelerindir.
Belediye barinagi sadece mesai saatleri icinde hayvanlara mudahalede bulunan ve tibbi mudahale olarak sadece kisirlastirma yapacak kosullara sahip olan, magdur ve muhtac hayvanlarin surekli kalacaklari bir bakimevidir, bir HAYVAN HASTANESI degildir.
MESAI SAATLERI DISINDA BELEDIYE BAKIMEVINDE VETERINER HEKIM, BAKICI VEYA PERSONEL CALISMAMAKTADIR.
Belediyelerin kendi bakim merkezini olusturmasi ve 24 saat boyunca, hem ahlaki ve insani boyutta hem de 5199 sayili yasa geregi, hasta magdur trafik kazasi gecirmis sahipsiz hayvanlarla mudahale etmesi gereklidir. (Ekli kanun madde 4-b)
Trafik kazasi gecirmis, kanlar icindeki hayvanlari kaderine terk etmek veya barinaga goturup atmak GOREV IHMALINE girer ve biz STK olarak bundan boyle bu durumlarda, Icisleri Bakanligina bu gorev ihmalinden dolayi belediyeniz hakkinda sorusturma acilmasi icin bas vuracagiz.
Bu baglamda:
1. Belediyeniz bunyesinde acilen mesai saatleri disinda yarali kanlar icinde kalmis kopeklere acil mudahale yapacak veterinerlik hizmeti ve tedavi verecek kosullarin olusturulmasi,
2. Eger bu kosullar belediyeniz bunyesinde olusturulamiyorsa, Veteriner Hekim Odasi ile isbirligi yapilarak, oda uyesi olan disardaki ozel veteriner klinikleri ile "MESAI SAATLERI DISINDAKI YARALANMALAR" icin hizmet alimi seklinde anlasma yapilmasini talep ediyoruz.
Mesai saatleri disindaki sokaga veya barinaga kaderine terk edilen tum yarali hayvanlar icin "basin kuruluslari" vasitasiyla toplum haberdar edilecek, belediyenize karsi protesto baslatilacaktir.
Yazimiza iliskin uygulamalarin neler olacagi 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi kanuni suresi icinde bilgiler ve cevap verilmesini, aksi takdirde Basbakanlik Bilgi Edinme Merkezine sikayette bulunacagimizi bilgilerinize saygilarimla arz ederim.

Isim
Tc kimlik..
Dagitim: Cevre ve Orman Bakanligi, Icisleri Bakanligi Mahalli Idareler Genel Mudurlugu, Valilik, Belediye 
Baskanligi, Kaymakamligi, Veteriner Hekimler Oda Baskanligi,  Il Cevre ve Orman Mudurlugu, Ilce Belediyeleri.

Ek... Belediyelerce uyulmasi gereken ILGILI KANUN MADDELERI

________________________________________________________
Ek...2...

Hayvanları Koruma Kanunu HAYVANLARI KORUMA KANUNU
Kanun No. 5199        Kabul Tarihi : 24.6.2004      
Genel Hükümler  BİRİNCİ BÖLÜM

MADDE 1. - Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.

MADDE  4. - Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkeler şunlardır:
a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.
b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz  hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi  yaşamları desteklenmelidir.
c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.
d) Hiçbir maddî kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insanî ve vicdanî sorumluluklarla,  sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve bu Kanunda öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eşgüdüm sağlanması esastır. 
j) Yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri ve hastaneler kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları ve eğitim çalışmaları yapmaları esastır.

cross