1991'den Bugüne

2014/FOTOĞRAFLI: İlçe ve Beldeler için KISIRLAŞTIRMA ve KÜÇÜK TEDAVİ MERKEZLERİ

Kurumların Önemle Bilgisine,
Özellikle bütçesi yeterli olmayan nüfusu az küçük ilçe ve beldelerde, belediyelerin tam teşekküllü bakımevi kurması imkansız olduğu için, bu ilçe ve beldeler de bu nedenle zehirleyip öldürmeyi, dağa taşa atmayı tercih etmektedirler.
Bu belediyelerin BİR KISIRLAŞTIRMA ve KÜÇÜK TEDAVİ MERKEZİ görevi görecek küçük MERKEZLER oluşturmalarını tavsiye ediyoruz. Daha doğrusu bu bir zorunluluktur. 
"Köpekler hızla artıyor, vatandaş korkuyor, ısırılıyor, çaresizlikten öldürüyoruz, bir çare bulun öldürmeyelim" diye açıkça durumu ifade eden belediye başkanları var.
Biz çare olarak, böyle küçük ilçe ve beldelere, büyük harcamalar gerektirmeyen KULÜBELİ BÖLMELER yaptırmalarını ve yanında da ÜÇ KONTEYNIR almalarını tavsiye ediyoruz.
Ana hatları ile olması gerekenleri aşağıda yazıyoruz. Detaylar için mimar (her belediyede vardır, veya büyükşehir belediyelerinden destek alınır), veteriner hekimler ve Orman Su İşleri Müdürlüğünden de bilgi desteği alınacak.

BİR "KISIRLAŞTIRMA ve KÜÇÜK TEDAVİ MERKEZİ" nde TEMEL OLARAK NELER BULUNMALI?

1. Bu fotoğraflarda görülen bahçeli bölmelerden yetişkinler için en az 4 tane BÜYÜK  yapılması gerekli.  Ayrıca 4  tane de bu fotoğraftaki bölmelerin yarısından daha küçük yavrulu anneler için KÜÇÜK  yapılmalı. Toplanan köpekler bu bölmelere konacak. 
2. Bu 4 BÜYÜK bölmeden 1 tanesi Uyuz bölmesi, 1 tanesi büyük boy bölmesi, 1 tanesi orta boy bölmesi, 1 tanesi de küçük boy bölmesi olacak  ve diğer 4 adet KÜÇÜK bölmeler ise yavrulu anneler için kullanılacak.
3. Büyük boy bölmelerin boyutları en az 8x8 olmalı. Ortasına ise 4x4 metrelik beton veya mozaik zemin teras yapılmalı. Bu zemin teras görevini görmüş olacak. Teras ile tel çit arasında döret taraftan asgari 2 şer metre gibi yuvarlak çakıl ve toprak karışımı alan kalacak. Hayvan orada toprağa basacak ve kaka çişini orada yapacak. Terasın üstüne ise 2,5x2,5 ebatlarında ve 180 yüksekliğinde beton ODACIK  yapılacak. Burada en önemli husus, odanın ve beton zeminin akıntısının öne verilmesi, eğimin yüksek olmasıdır.
4. Bu bölmenin üstü ise beton zemin terasın üstünü tamamen kapatacak şekilde 4x4 metrelik SUNDURMA (gölgelik) yapılacak. Gölgelik de 180 yüksekliğinde olacak.
5. Beton zeminin ön tarafında yıkama sonrası suyun verileceği oluk yapılacak. Oluk bahçe dışına bağlanacak.
6. Bahçeye hayvanların yaptıkları dışkılar, kürekle alınacak. Senede bir kez yuvarlak çakıl ve toprak karışımı takviyesi yapılacak.
7. Tel çitler en az 1.80 yüksekliğinde olacak.
8. Üç adet konteynır (veya beton oda da yapılabilir) konacak. Bir tanesine ameliyat masası ve ekipmanı konacak. Hayvanların ameliyat bölgelerinin traş edilecekleri lavabo ve set olacak.
9. İkinci konteynırın içine kısırlaştırma ameliyatı sonrası hayvanların konacağı iki katlı kafesler konacak. En altta fotoğraflarda görüldüğü gibi. Bu kafeslere post operatif bölmeler olarak kullanılacak. Ameliyat sonrası 24 saatini hayvan burada müşahade altında geçirecek.
10. Üçüncü konteynırı basit kayıt işlemleri için ve görevliler kullanacak.

KISIRLAŞTIRMA ve BAKIMEVİ İSTASYONU İŞLETİLMESİ:
1. Köpekler eğitilmiş elemanlar tarafından toplanacak. Bölmelere özelliklerine göre konacak. Aşıları ve varsa tedavileri yapılacak. 7 gün içinde kısırlaştırılıp, ameliyattan 7 gün sonra da bırakılacak. Uyuz veya deri hastalıkları gibi hayvanlar iyileşinceye kadar kalacak. Yavrulu anneler yavruları büyüdükten sonra kısırlaştırılıp bırakılacak. Yavrularda ise sahiplendirmeye önem verilecek. Sadece agresif karakterli köpekler ile sakat ve mağdur olanlar bakımevinde sürekli kalacak.
2. İlçe veya belde sürekli veteriner hekim alamıyorsa, bir veteriner teknikeri alacak. Bakımevi olan büyükşehirden veya büyük ilçelerden haftada iki gün veteriner hekim gelip kısırlaştırma ve tedavileri yapacak. Eğer ilçe veya beldede küçük hayvandan anlayan ve kısırlaştırma bilen veteriner hekim varsa ondan hizmet alımı yapılacak.
3. Bu istasyonlar ulaşımı çok kolay yerlere yapılacak, elektriği ve suyu olacak. Hayvanların güvenliği mutlaka sağlanacak. Gece bekçisi mutlaka olacak.

KÜÇÜK DE OLSA BİR BELEDİYENİN YERİNE GETİRECEĞİ BU KISIRLAŞTIRMA ve KÜÇÜK TEDAVİ MERKEZLERİ, BİNLERCE HAYVANIN ZEHİRLENİP ÖLDÜRÜLMESİNE ENGEL OLACAK.
Bu koşulları yerine getiremeyecek bir belediye, hiç bir hizmeti yapamıyor demektir. 
ÖLDÜRMEK veya YAŞATMAK arasındaki ahlaki, insani, vicdani ve yasal bir seçimdir bu..
Sevgilerimle..
Nesrin Çıtırık/ HayKonfed Başkanı

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

cross