Sevgili Arkadaslar,
1. Hayvanlarin dogasinda beton, fayans, demir yoktur. Toprak, tas, bitki ve agac vardir. Daha da onemlisi, hayvanlarin kosup oynayacaklari genis alanlar vardir. Belediyelerin bakimevlerinde beton dar odalarda hareket edemeyen kopekler, zaten yavas gelen olume mahkum olmuslardir.
2. Son zamanlarda belediyeler ve bazi burokratlarca, sokaklarda ki "tum sahipsiz hayvanlarin" toplanarak "doğal yasam alanlarına" konmalari dusuncesi dile getirilmektedir. Bu "dogal yasam alanlarınin", ucsuz bucaksız, kontrolu zor, hasta hayvanlarin gozden uzak can verecekleri "dogal toplama kampları" olacagi aciktir. Genlerinde insana yakın yaşama gudusu olan kopek ve kedileri, "yaban hayvanları gibi insandan uzak tecrit etmek" zaten onlari oldurmekle esdegerdir.
3. Ne "kirk katir" ne de "kirk satir" olmadan, yani "ne beton hucreler" veya "ne de tecrit edildikleri ucsuz bucaksiz alanlar" olmadan, "makul buyuklukte dogal, genis agacli, toprakli, bahceli" bakimevleri olmalidir. Tipki Adana Buyuksehir Belediyesi Hayvan Bakimevi gibi olmali ve sadece "magdur ve sokakta yasayamayacak kopekler" bakimevinde tutulmalidir.
4. Yuzbinlerce kopegin konacagi "toplama kampları" yapılsa bile, doganin geregi olarak en kısa zamanda onlarin yerlerine sokaklar ayni sekilde binlerce yeni sahipsiz kopegin gelecegi bilimsel ve ekolojik bir gercektir.
5. Cunku cozum, "toplama kamplarına" tikistirmak degil, cozum "kisirlastirarak" uremelerini kontrol altina almaktir. Petshoplarda, uretim ciftliklerinde, evlerde yasa disi uretim ve kacak ithalat onlenmeden, toplayip "tecrit" etmek, sokaklarda ki kopek sayisini azaltmayacak, aksine artiracak, burokratlarca ifade edilen "dogal yasam alanlari da" yetmez hale gelecektir.
6. Sokaktan gelen hayvanlardan magdur, yavru, terk edilmis, sakat ve yasli olanlar, hamile olarak bakimevine gelip orada dogan ve insan elinden beslenmeye alismis hayvanlar, "genis bahceli, agacli alanlarda" yasamlarini devam ettirerek koruma altina alinmalidirlar. Hasta, bir kenarda yatan, kimildamayan, kavga sirasinda yaralanmis hayvanlar kolayca gorulmelidir.
7. Saglikli ve uyumlu olan hayvanlar ise, kisirlastirilmis olarak sokaklarda ki varliklari da guven altina alinarak, hayatlarini sokaklarda surdurmelidirler.
8. Kopekleri kedileri yok etmek, ilahi denge icinde mumkun degildir. Onlarin uremelerini "kisirlastirma" ile kontrol altina almak cozumdur.
9. Ayrica, icinde 30-40 tane hayvan olan belediye bakimevlerinde ki hayvanlarin acliktan olume mahkumken, pek cok il belediyesi hala daha 10 kopegin konacagi bir kisirlastirma merkezini dahi kurmaktan acizken, bu belediyelerin binlerce hayvanin konacagi"toplama kamplarını" birer "oldurme kampina" cevirecegi aciktir.
Asagida Adana Bakimevinin fotograflarina bakarsaniz, toprak yesil bahceli yeterli genislikte bahçelerde hayvanların toprak uzerinde kosup hareket ederek yasadiklarini goreceksiniz. Bu hayvanlar cogu magdur veya barinakta buyumus, sokak kosullarinda yasayamayacak hayvanlardir. Saglikli ve durumu uygun olanlar kisirlastirildiktan sonra "alindiklari yerlere" birakilmaktadir.
Lutfen, asagidaki fotograflari Belediyelerinize, Orman Su Isleri Mudurluklerine ve BELEDIYELERIN VETERINER HEKIMLERINE, bulundugunuz yerlerdeki basin kuruluslarina, kurumlara yollayin, dogruya en yakin ornegi gormelerini saglayin.
Hic bir barinak veya bakimevi iyi degildir, hepsi ozgurluklerin kisitlandigi hapishanelerdir. Ama onlari, "beton hapishane" veya "tecrit kampları" yapmadan, kotunun en iyisi haline getirmek bizim belediyeler ve resmi kurumlara yonelik kurumsal baski olusturmamizla mumkundur.
Selam ve sevgilerimle... Nesrin ÇITIRIK