NEDEN HAYTAP AV GERÇEĞİ GRUBU ?: Ülkemiz doğal güzellikler bakımından çok önemli değerlere sahip olmasına ve bu doğal değerlerin korunması için dünya çevre fonları ile projeler yapılıyor olmasına rağmen, söz konusu ” koruma ” sadece kağıt üzerindedir. Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan ve ” KORUMA” altında olan yaban hayvanları avcılar tarafından avlanmaktadır.. Denetim ve yaptırım uygulanmamaktadır. Yaban hayat konusunda çok ciddi ihlaller yaşanmaktadır.
Yetkili resmi kurumlar ” arabamız bozuk ; yeterli personel yok ; başa çıkamıyoruz …” gibi gerekçelerle kaçak avcılarla ilgili herhangi bir yaptırım yapmamaktadır. Denetiminden ve kontrolden tamamen uzak, kimsenin görüp duymadığı yabanda katliam acımasızca sürüp gitmektedir. Avcılığın, öldürmenin , kan akıtmanın can almanın güzel, övünülecek gurur duyulacak bir işmiş gibi yayınlar yapılması, bir av ticareti oluşturulmuş olması , günümüz çevre koşullarında çok büyük zorluklarla hayatta kalmaya çalışan yaban hayvanları açısından bilinçli insanların vicdanlarını rahatsız etmektedir
İçinde bulunduğumuz yaban hayat terörü ile mücadele ancak toplum desteği ile sosyal baski olusturup resmi mekanizmalari yasalar ve mevzuati uygulama baglaminda harekete gecirmek ancak STK cercevesinde kurumsal bir ekip calismasi ile mumkun olabilecektir.
GRUBUN AMACI: Avcılık ve yaban hayat konusunda bilinç oluşturması ve yaban hayatın korunması konusunda görevli kurumların harekete geçirilmesi, ciddi denetimler yapmalarinin saglanmasi ve koruma altında olan türlerin gerçekten korunmasının sağlanması, yaban hayatı katleden avcılar hakkında yasal yaptırımların artırılması ve uygulanmasını sağlamaktır.
Avcılık konusunda kamuoyunda bilinç ve farkındalık oluşturmak; avı öldürmeyi katliamı güzel bir durummuş gibi gösteren ve bu yönde yayınlar yapanlara karşı Av Gerçeğini ortaya koymak; Konu ile ilgili gelen ihbarları değerlendirmek ve ilgili yerlere resmi başvuruları yapmak.
1. KURUMLARLA RESMI YAZISMALAR yapip, ormanlık alanlarda denetim ve kontrollerin yapılmasını, bölge teşkilatlarının denetim için yetersiz kalmaları halinde çevre doğa hayvan hakları savunuculuğu yapan sivil toplum kuruluşlarından gönüllü yardımı almalarını, kaçak avcılık için yaptırımların artırılmasını ve uygulanmasını, mevcut avcı dernek ve kulüpleri için denetim yapılması ve uygun olmayan dernek ve kulüplerin kapatilmasini talep etmek ve Milli Parklar Şube müdürlüklerini, Valilik Il Hayvan Koruma Kurullari uyesi kurumları harekete gecirmek.
2. TBMM, SIYASI PARTILER ve BAKANLIKLARA MÜRACATLA avcılığın denetim ve kontrol altına alınmasını sağlamaya çalışmak. Yaban hayatın koruması için “Hayvanlari Koruma Kanunu” ve gerekse 4915 sayılı kara avcılığı kanunun daha kapsamlı hale getirilmesini ve kapsamlı hale getirildikten sonra tam olarak uygulanmasini saglamak icin tesebbuslerde bulunmak, yazismalar yapmak.
3. AVCILIĞIN SPOR OLMADIĞININ ALTINI ÇİZMEK için kamuoyu oluşturmak.. Konuyu televizyon gazete dergi gibi basın kanalları aracılığı ile gündeme taşımak ; avcılığı Önleyecek tesebbuslerde bulunmak.
4. VETERINER HEKIM ODALARI ile temas kurup,odaya mensup meslektaşlarına yaban hayatın korunması ve yaban hayvanları ile ilgili bilgi verilmesini sağlamak. Ayrıca bölgede yaşanacak bir kaza yaralanma ..vs durumunda ilk müdahalenin ardından ilgili birimlerle temas kurulmasının önemi hakkında veterinerler hekimleri bilgilendirmek.
5. BARO HAYVAN HAKLARI KOMISYONLARI ILE yonetmeliklere konması gereken ”nesli azalan türler” ”Koruma altındaki ” konusunda maddelerin oluşturulması, avlanma ruhsatı, avcıların denetimi ve orman muhafaza memurlarının ve korucuların çalışmasına iliskin oneri hazirlanmasi icin musterek calismalar yapmak.
6. BASIN KURULUSLARI ile iletisim kurarak av ve yaban hayat konusunda kamuoyu olusturmak.
7. TOPLUMA YONELIK CALISMALAR icin sanatcilara ve toplumdaki rol modellere ulasmak, standlar kurmak, insanlara konu hakkında bilinçlenmeleri için cagrisinda bulunmak ve bunun icin kampanyalar düzenlemek. Kaçak avcılık konusunda bilinç arttırmak ve av katliamına tanık olduklarında bireysel olarak neler yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirmek.
8. GORSEL AGIRLIKLI KAMPANYALAR duzenlemek icin matbaalara, tasarimcilara reklam ve tanitim ajanslarina ve sponsor olabilecek kurumsal firmalara ulasmak.
9. COCUKLARA YONELIK tiyatro, etkinlik vs organize eden kurumsal firmalari arasitirip onlardan hem hayvan haklari hem de petshoplara iliskin bilgilendirme yapilmasi icin cocuklara ulasmakta destek istemek.
Bir avcının namlusunun ucunda sırf avcıların zevki uğruna can havanlar, katledilen yaban hayat , nesli her geçen tükenen türler için sadece ŞİKAYET EDİP ÜZÜLMENİN ötesinde bir şeyler yapmak istiyorsanız, lütfen GRUBUMUZA katılın.
HAYTAP AV GERCEGI GRUBU