6. HAYTAP HAYVANAT BAHÇELERI GERÇEGİ GRUBU MANİFESTOSUNICIN HAYTAP HAYVANAT BAHCELERI GERCEGI GRUBU?:
Hayvanat bahçeleri , hayvanlarin doğasina uygun sartlarda olmayip , demir parmaklıklar arkasında beton odacıklara hapsedildikleri, insanlar seyretsin diye yaşamaya mahkûm edildikleri bir hapishanedir. Hayvanat bahçeleri hiç kimseye hele çocuklara ne eğitim verebilir ne de hayvan ve doğa sevgisi verebilir. Denetimlerin gayri ciddiyetsizliği ve yaptırımların yetersizliği nedeniyle de hayvanat bahçelerindeki dram yıllardır devam etmektedir. Bu nedenle kurumsal STK çalışması yapılmalı bu hapishaneler kapatılması sağlanmalı yeni hayvanat bahçelerinin açılması engellenmelidir.ONCELIKLI AMAC : Hayvanların doğalarından kopartılarak demir parmaklıklar arkasında hapsedilmesinin ne yasalara ne de insanlığa uygun olmadığı konusunda bilinç oluşturmak ve hayvanat bahçelerindeki yaşam alanlarının hayvanların doğasına en uygun hale getirilmesi amacıyla görevli kurumları harekete geçirmek, denetimlerin devlet ciddiyeti ile yapılmasını sağlamak ve uygun şartları sağlayamayan hayvanat bahçelerini kapattırabilmek amacıyla gerekli yerlere müracaatları yapmak.IKINCIL AMAC:Hayvanat bahçelerinde para ve eğlence uğruna hapsedilen hayvanların yaşam koşulları hakkında toplumsal farkındalık yaratmak, hayvanat bahçelerini hayvan sevgisi kazandırma anlamında faydalı olduğu konusunda yayın yapan kurumlara karşı HAYVANAT BAHÇESİ gerçeğini ortaya koymak, insanlari bilinclendirmek,empati saglayabilmek.
1. Yerel Kurumlarla Resmi Yazismalar yapıp mevcut hayvanat bahçelerinin denetimlerinin 5199 sayılıya ve 26610 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe uygun yapılmasını, şartların düzeltilmesini ve şartların düzeltilmediği durumunda kapatılmasını sağlamak2. TBMM, Siyasi Partiler, Bakanliklara müraacatta bulunarak hayvanat bahçesi işletmenin ne kadar maliyetli olduğu, bu işletmelere harcanacak paraların alt yapı sorunlarına, sokak hayvanlarının rehabilite edilmesine harcanmasını sağlamak
3. BASIN KURULUSLARI ile iletişim kurarak hayvanat bahçelerinde yaşanan tutsaklık konusunda kamuoyu oluşturmak
4. TOPLUMA YÖNELIK CALISMALAR için sanatçılara ve toplumdaki rol modellere ulaşmak, stantlar kurmak, insanlara konu hakkında bilinçlenmeleri için çağrıda bulunmak ve bunun için kampanyalar düzenlemek
5. GÖRSEL AĞIRLIKLI KAMPANYALAR düzenlemek için matbaalara, tasarımcılara reklam ve tanıtım ajanslarına ve sponsor olabilecek kurumsal firmalara ulaşmak6. COCUKLARA YONELIK tiyatro, etkinlik vs organize eden kurumsal firmaları araştırıp onlardan hem hayvan hakları hem de hayvanların tutsak edilmemesi gerektiğine ilişkin bilgilendirme yapılması için çocuklara ulaşmakta destek istemek.
7. Sosyal medyada facebook ve twitter ‘da hayvanat bahcelerinde hayvanlarin yasadigi drami gozler onune sermek.Hayvanlar mal değildir, eğlence unsuru olarak kullanılamazlar. Sevgilerinizi tutsak etmek istemiyorsanız, ŞİKÂYET EDİP ÜZÜLMENİN ötesinde bir şeyler yapmak istiyorsanız, lütfen GRUBUMUZA katılın. HAYVANAT BAHÇELERİ GERCEGİ GRUBU__________________________________________________
Petshop Iskencesine HAYIR diyorsan,
Sikayet edip YAKINMA,
HAREKETE GEC!5. PETSHOP GERCEGI GRUBU MANIFESTOSU
NICIN HAYTAP PETSHOP GERCEGI GRUBU?: Ulkemizde, yetkili resmi kurumlarin denetiminden tamamen uzak, gerek yasa disi uretim yapan uretim ciftlikleri ve gerekse petshoplar, buralarda uretilip satilan hayvanlarin kotu yasam kosullari acisindan vicdanlari rahatsiz edecek durumdadir. Toplum destegi ile sosyal baski olusturup resmi mekanizmalari yasalar ve mevzuati uygulama baglaminda harekete gecirmek ancak STK cercevesinde kurumsal bir ekip calismasi ile mumkun olabilecektir.
ONCELIKLI AMAC: Petshop ve Uretim Ciftiklerinin yasalara uygun duruma getirilmesi, kurumlarin ciddi denetimler yapmalarinin saglanmasi ve hayvanlarin yasam kosullarinda duzelme saglamayanlarin kapattirilmasi oncelikli amactir.
IKINCIL AMAC: Balik-kus disinda canli hayvan uretim ve satisinin belli bir sure icin tamamen durdurulmasi, zaman icinde de en aza indirilmesi, ayrica pet hayvan ithalatinin ve kacak girislerin onlenip muslugun ana vanadan kapatilmasinin saglanmasidir.AMACA YONELIK YAPILACAK CALISMALAR:
1. YEREL KURUMLARLA RESMI YAZISMALAR yapip, hem petshoplar hem de uretim ciftliklerinde denetim yapilmasi ve uygun olmayan isyerlerinin kapatilmasini talep etmek ve Valilik Il Hayvan Koruma Kurullari uyesi kurumlari harekete gecirmek.
2. TBMM, SIYASI PARTILER ve BAKANLIKLARA MURACATLA petshoplardaki hayvanlarin durumlarinin duzelmesi icin gerek “Hayvanlari Koruma Kanunu” ve gerekse “Ev ve Sus Hayvanlarinin Satisi ve Uretimine iliskin yonetmeligin” tam olarak uygulanmasini saglamak icin tesebbuslerde bulunmak, yazismalar yapmak.
3. CANLI HAYVAN SATISINI ONLEMEK icin petshoplarda balik-kus disinda canli hayvan satisina onleyecek tesebbuslerde bulunmak. (Ilkemiz hic ayirim yapmadan tum hayvanlarin satis kar ve eglence olarak kullanilmasini onlemektir. Fakat ilk asamada, yasamin gerceklerini de goz onunde tutarak, uygulanabilirligi yuksek olan taleplerden baslamaliyiz)
4. VETERINER HEKIM ODALARI ile temas kurup Petshoplarin sorumlu veteriner hekimlerinin gercek anlamda petshoplardaki gorevlerini yapmalarini saglamak, veteriner hekim odalarinin da mesleki etik acisindan petshoplarda calisan uyelerini denetlemek ve yonlendirmelerini saglamak.
5. BARO HAYVAN HAKLARI KOMISYONLARI ILE yonetmeliklere konmasi “unutulmus” olan uretim ciftlikleri ruhsat, denetim ve calismasina iliskin oneri hazirlanmasi icin musterek calismalar yapmak.
6. BASIN KURULUSLARI ile iletisim kurararak petshoplarda yasanan dram konusunda kamuoyu olusturmak
7. TOPLUMA YONELIK CALISMALAR icin sanatcilara ve toplumdaki rol modellere ulasmak, standlar kurmak, insanlara evlerine hayvan alirken petshoplara degil barinaklara gitmeleri cagrisinda bulunmak ve bunun icin kampanyalar duzenlemek.
8. GORSEL AGIRLIKLI KAMPANYALAR duzenlemek icin matbaalara, tasarimcilara reklam ve tanitim ajanslarina ve sponsor olabilecek kurumsal firmalara ulasmak.
9. COCUKLARA YONELIK tiyatro, etkinlik vs organize eden kurumsal firmalari arasitirip onlardan hem hayvan haklari hem de petshoplara iliskin bilgilendirme yapilmasi icin cocuklara ulasmakta destek istemek.PETSHOP larda, ac ve susuz birakilarak kucuk kafeslere HAPSEDILMIS dostlarimiz icin sadece SIKAYET EDIP UZULMENIN otesinde bir seyler yapmak istiyorsaniz, lutfen GRUBUMUZA katilin.
HAYTAP PETSHOP GERCEGI GRUBU
___________________________________________
4. AV GERÇEĞİ GRUBU MANİFESTOSU Ege Sakin
NEDEN HAYTAP AV GERÇEĞİ GRUBU ?: Ülkemiz doğal güzellikler bakımından çok önemli değerlere sahip olmasına ve bu doğal değerlerin korunması için dünya çevre fonları ile projeler yapılıyor olmasına rağmen, söz konusu ” koruma ” sadece kağıt üzerindedir. Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan ve ” KORUMA” altında olan yaban hayvanları avcılar tarafından avlanmaktadır.. Denetim ve yaptırım uygulanmamaktadır. Yaban hayat konusunda çok ciddi ihlaller yaşanmaktadır.
Yetkili resmi kurumlar ” arabamız bozuk ; yeterli personel yok ; başa çıkamıyoruz …” gibi gerekçelerle kaçak avcılarla ilgili herhangi bir yaptırım yapmamaktadır. Denetiminden ve kontrolden tamamen uzak, kimsenin görüp duymadığı yabanda katliam acımasızca sürüp gitmektedir. Avcılığın, öldürmenin , kan akıtmanın can almanın güzel, övünülecek gurur duyulacak bir işmiş gibi yayınlar yapılması, bir av ticareti oluşturulmuş olması , günümüz çevre koşullarında çok büyük zorluklarla hayatta kalmaya çalışan yaban hayvanları açısından bilinçli insanların vicdanlarını rahatsız etmektedir
İçinde bulunduğumuz yaban hayat terörü ile mücadele ancak toplum desteği ile sosyal baski olusturup resmi mekanizmalari yasalar ve mevzuati uygulama baglaminda harekete gecirmek ancak STK cercevesinde kurumsal bir ekip calismasi ile mumkun olabilecektir.
GRUBUN AMACI: Avcılık ve yaban hayat konusunda bilinç oluşturması ve yaban hayatın korunması konusunda görevli kurumların harekete geçirilmesi, ciddi denetimler yapmalarinin saglanmasi ve koruma altında olan türlerin gerçekten korunmasının sağlanması, yaban hayatı katleden avcılar hakkında yasal yaptırımların artırılması ve uygulanmasını sağlamaktır.
Avcılık konusunda kamuoyunda bilinç ve farkındalık oluşturmak; avı öldürmeyi katliamı güzel bir durummuş gibi gösteren ve bu yönde yayınlar yapanlara karşı Av Gerçeğini ortaya koymak; Konu ile ilgili gelen ihbarları değerlendirmek ve ilgili yerlere resmi başvuruları yapmak.
1. KURUMLARLA RESMI YAZISMALAR yapip, ormanlık alanlarda denetim ve kontrollerin yapılmasını, bölge teşkilatlarının denetim için yetersiz kalmaları halinde çevre doğa hayvan hakları savunuculuğu yapan sivil toplum kuruluşlarından gönüllü yardımı almalarını, kaçak avcılık için yaptırımların artırılmasını ve uygulanmasını, mevcut avcı dernek ve kulüpleri için denetim yapılması ve uygun olmayan dernek ve kulüplerin kapatilmasini talep etmek ve Milli Parklar Şube müdürlüklerini, Valilik Il Hayvan Koruma Kurullari uyesi kurumları harekete gecirmek.
2. TBMM, SIYASI PARTILER ve BAKANLIKLARA MÜRACATLA avcılığın denetim ve kontrol altına alınmasını sağlamaya çalışmak. Yaban hayatın koruması için “Hayvanlari Koruma Kanunu” ve gerekse 4915 sayılı kara avcılığı kanunun daha kapsamlı hale getirilmesini ve kapsamlı hale getirildikten sonra tam olarak uygulanmasini saglamak icin tesebbuslerde bulunmak, yazismalar yapmak.
3. AVCILIĞIN SPOR OLMADIĞININ ALTINI ÇİZMEK için kamuoyu oluşturmak.. Konuyu televizyon gazete dergi gibi basın kanalları aracılığı ile gündeme taşımak ; avcılığı Önleyecek tesebbuslerde bulunmak.
4. VETERINER HEKIM ODALARI ile temas kurup,odaya mensup meslektaşlarına yaban hayatın korunması ve yaban hayvanları ile ilgili bilgi verilmesini sağlamak. Ayrıca bölgede yaşanacak bir kaza yaralanma ..vs durumunda ilk müdahalenin ardından ilgili birimlerle temas kurulmasının önemi hakkında veterinerler hekimleri bilgilendirmek.
5. BARO HAYVAN HAKLARI KOMISYONLARI ILE yonetmeliklere konması gereken ”nesli azalan türler” ”Koruma altındaki ” konusunda maddelerin oluşturulması, avlanma ruhsatı, avcıların denetimi ve orman muhafaza memurlarının ve korucuların çalışmasına iliskin oneri hazirlanmasi icin musterek calismalar yapmak.
6. BASIN KURULUSLARI ile iletisim kurarak av ve yaban hayat konusunda kamuoyu olusturmak.
7. TOPLUMA YONELIK CALISMALAR icin sanatcilara ve toplumdaki rol modellere ulasmak, standlar kurmak, insanlara konu hakkında bilinçlenmeleri için cagrisinda bulunmak ve bunun icin kampanyalar düzenlemek. Kaçak avcılık konusunda bilinç arttırmak ve av katliamına tanık olduklarında bireysel olarak neler yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirmek.
8. GORSEL AGIRLIKLI KAMPANYALAR duzenlemek icin matbaalara, tasarimcilara reklam ve tanitim ajanslarina ve sponsor olabilecek kurumsal firmalara ulasmak.
9. COCUKLARA YONELIK tiyatro, etkinlik vs organize eden kurumsal firmalari arasitirip onlardan hem hayvan haklari hem de petshoplara iliskin bilgilendirme yapilmasi icin cocuklara ulasmakta destek istemek.
Bir avcının namlusunun ucunda sırf avcıların zevki uğruna can havanlar, katledilen yaban hayat , nesli her geçen tükenen türler için sadece ŞİKAYET EDİP ÜZÜLMENİN ötesinde bir şeyler yapmak istiyorsanız, lütfen GRUBUMUZA katılın.
HAYTAP AV GERCEGI GRUBU_______________________________________
3. HAYTAP YASAM GERCEGI GRUBU MANIFESTOSU
YASADIKÇA YASAT, SUSADIKCA PAYLAS!
EY MERHAMET, HANGI KUYUDA SAKLANDIN!
Karsiliksiz katiksiz bir sevgi pinari olan candostlarimiz hayvanlara, neden, bizde su pinarlari olusturamiyoruz.
Yasamin kiyisinda , sehrin betonlarinin ortasinda olumle-hayatta kalmanin mucadelesinde hersey sadece 1 damla su 1 kap yemek icin degil mi?
BIZ KIMIZ?
Dunyayi kasip kavurmaya baslayan ,ulkemizinde icinde bulundugu sicak yaz gunlerinde besleme ve su odaklarinin kurulmasi icin mucadele eden, yuk hayvanları ve yaban hayatı da dahil olmak uzere tum hayvanlar icin bu baglamda aktivite ve projeleri birlikte gerceklestirmek uzere biraraya gelmis gonullu bir grubuz
AMACIMIZ: Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yonetmeligi, Madde 21, d bendi “Geçici bakımevlerinde on gün süre ile gerekli duyurular yapıldığı halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, aşıları ve tıbbî müdahaleler ile kısırlaştırılmaları yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az yedi gün sonra kayıt altına alınıp, müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzerlerinde olacak şekilde veteriner hekimin onayıyla alındıkları ortama geri bırakılır. Bu ortamlarda belediyeler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde ‘besleme odakları’ kurar ve hayvanların beslenmesine yardımcı olur.” ilgili maddesinde hukme baglanmis oldugu uzere, yasanin uygulanmasinin saglanmasi, yasamin en temel ihtiyaclarinin saglanmasi, tedarik edilmesi amaci ile birlikte demokratik bir platformda calisma konusunda karaliyiz.
CALISMA ALANLARIMIZ
1. Basin kuruluslari ve ulkenin onde kuruluslari ve firmalari ile iletisim kurarak, gorsel ve yazili basini kullanarak reklam, haberler vb. etkinliklerde 1 damla suyun yasam oldugunu vurgulamak ve sosyal sorumluluk projelerine imza atmak, bu konuda kamuoyunda farkindalik ve bilinc yaratmak,
2. Ilk orta yuksek ogretim duzeyindeki okullarda ogrencilere yonelik, merhamet ve su yasamdir konulu aktivitelerin duzenlenmesi, gorsellerin dagitilmasi calismalari yapmak,
3. Yasanin ilgili maddesinde yer aldigi uzere Orman Su Isleri Mudurlukleri, Yerel Yonetimler ve diger ilgili resmi kurumlarla isbirligi yaparak ve onlari yonlendirerek, kurumsal etki saglayarak, sokaklardaki hayvanlar, yaban hayatindaki hayvanlar, yuk icin kullanilan hayvanlar ve kuslar icin besleme ve su odaklarinin kurulmasini cesmeler, yalaklar yapilmasini saglamaktir.
Grup KoordinatoruHandan Gocer/ Grup Koordinatoru__________________________________________2. HAYTAP Yük Hayvanlari Gercegi Grubu Manifestosu
Amac: Kirsal alanda yuk tasımada, sehirlerde de eglenceye yonelik
faytonlarda kulanilan atlarin ve eseklerin, dogada serbest olarak yasayan
yılkı atlarinin yasam haklarinin korunmasi ve guvenliklerinin saglanmasi
bu grubun ana amacidir.Yontem: Yuk hayvanlarinin yasam haklarinin korunmasinda:
1. Atlarin faytonlarda eglence gezileri icin kesinlikle kullanilmamasi icin yasal
ve mevzuatlar cercevesinde calismalar yapilacaktir. Atlarin ve eseklerin yuk
ve tasimacilikta kullanilmamasi icin de, hem insanlar acisindan hem de hayvanlar
acisindan yasal ve mevzuata iliskin calismalar yapilacaktir. Bu saglanincaya kadar
yuk ve tasimacilikta kullanilan at ve eseklerin bakimi, beslenmesi ve kosullarinin
en iyi duruma getirilmesi ve bu haklarin yasal platformda belirlenmesi calısmalari
yapilacaktir.
2. Bu hayvanlarin artik is goremez bicimde yaslandıgında veya hastalik ile gücten
düsme durumlarinda koruma altina alinmasi icin belediyelerin bakimevleri
olusturmalarinin calismalari yapilmasi icin mekanizmalar harekete gecirilecektir.
3. Yaslanan, hastalanan, sakatlanan hayvanlar Turkiye’de yaygin olarak kacak kesimle aci icinde kesilirken, toplum sagligi da ciddi bicimde tehlikeye atilmaktadir. Basta Saglik Bakanligi olmak uzere, ilgili tum kurumlarla iletisim kurularak belediyelerin bu hayvanlar icin bakimevleri acmasinin, sadece hayvanlar yararina degil ayni zamanda toplum sagligi acisindan da onemli oldugunun anlatilmasi ve destek alinmasi icin calismalar yapilacaktir.
4. Ayri bir yuk hayvanlari yonetmeliginin cikartilarak yasal ve idari tedbirlerin alinmasi
saglanacaktir.
5. Bu hayvanlar icin okullara ve topluma yonelik farkindaliklar olusturmak icin egitsel
calısmalar yapilacaktir.
6. Yuk hayvanlari konusunda Atli spor kulupleri ve ilgili kuruluslarla irtibat kurup onlardan destek alinmasi saglanacaktir.
7. Vahsi dogada yasayan “Yilki Atlarinin” yasamlarinin guvence altinda ve ihtiyaclarini
giderecek ortamlar hazirlanmasi icin idari mekanizmalarin harekete gecirilmesi
konularinda aktif calismalar yapilacaktir.Uygulamalar: Bu konuda is bölümü ile ekip olusacak, bu calısmalar iletisim halinde
yapilacak, facebook ve twitter gibi sosyal paylasim alanlari aktif bicimdekullanilacaktir._____________________________________________
Kanli para icin dovusturulen, parcalanarak aci icide
olen hayvanlara yapilan bu iskenceye HAYIR diyorsan,
Sikayet edip YAKINMA,
HAREKETE GEC!
1. HAYTAP DOVUS GERCEGI GRUBU MANIFESTOSU
NICIN HAYTAP DOVUS GERCEGI GRUBU?: Ulkemizde, kopek ve horoz dovusleri
dusundugumuzun cok otesinde ve cok yaygin olarak yapilmakta. Kenar mahallelerde oturan egitimsiz kisilerden, toplumda saygin olarak bilinen isadamlarina meslek sahibi kisilere kadar, dovusturen veya seyirci olarak yer alan
binlerce insan var. Resmi gorevlilerin buyuk bir kismi bu tur dovusleri geleneksel
ve dogal olarak gordugu icin zaten yetersiz olan mevcut yasalari da uygulamakta
isteksiz davraniyor. Bu sebeplerle toplum destegi ile sosyal baski olusturup resmi
mekanizmalari yasalar ve mevzuati uygulama baglaminda harekete gecirmek
ancak STK cercevesinde kurumsal bir ekip calismasi ile mumkun olabilecektir.ONCELIKLI AMAC: Dövüşlerde kullanmak için ‘tehlikeli köpeklerin’ (pitbull,
terrier tosa vb.) yasa dısı üretimi ve satısının engellenmesi, ana kaynagın
kurutulması ve yasal prosedürün etkili uygulanması icin resmi kurumların
görevlerini yapmalarını sağlamak.IKINCIL AMAC: Toplumun tum kesimleri ile dovusun kanli gercegini gormesi
ve toplumsal tepkinin olusmasini saglamak.
1. Yerel Kurumlarla Resmi Yazismalar: Emniyet Mudurlukleri, Jandarma
Komutanligi, Orman ve Su Isleri Mudurlukleri, Valilik Il Hayvan Koruma Kurullari uyesi kurumlari harekete gecirmek. Ozellikle emniyet kurumlarinin dovusler konusunda istihbari calismalar yapmasi, Bilisim Subesinin internet ortaminda tehlikeli hayvanlarin uretimi, satisi ve dovuslere ilsikin ilanlarini takip ederek gerekli sorusturmayi yapip yasa geregi olan cezalari uygulamasinin saglanmasi.2. TBMM, Siyasi Partiler, Bakanliklar ve resmi kurumlara muracaatlarla dovuslere iliskin yasa ve yonetmeliklerin daha etkili maddelerle guclendirilmesini saglamak.3. Horoz dovuslerinin GELENEKSEL BIR EGLENCE olmadigini topluma ve kurumlara anlatmak.
4. VETERINER HEKIM ODALARI ile temas kurup uyeleri olan veteriner hekimlerin
tehlikeli kopek ureten ve satan uretim ciftlikleri ile bunlari satan ve dovusturen kisilerin yasa disi faaliyetlerinde yer almamalarini saglamak. Dövüştürülen hayvanların kurtarıldıktan sonra muhtemel fizyolojik ve psikolojik bakımını ve tedavisini üstlenecek gönüllü hekimler bulunmak. Yasa dışı kulak/kuyruk kesimi yapan hekimler icin resmi kurumlara basvurmak.
5. Basin Kuruluslari ve gorsel agirlikli medya vasitasıyla TOPLUMA YONELIK
CALISMALAR ile dovuslerde yasanan dram konusunda kamuoyu olusturmak, duzenlemek icin matbaalara, tasarimcilara reklam ve tanitim ajanslarina ve sponsor olabilecek kurumsal firmalara ulasmak.
6. Sosyal medyada facebook ve twitter ‘da yasak cinslerin üreticilerine ve satıcılarına ulasmak için bilgi toplayacak ihbar takımı oluşturmak.Dovusturulerek sahiplerine kanli paralar kazandiran hayvanlar icin SIKAYET EDIP UZULMENIN otesinde bir seyler yapmak istiyorsaniz, lutfen GRUBUMUZA katilin.
HAYTAP DOVUS GERCEGI GRUBU
Koordinatoru
Yeşim YILDIZ