Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığına,
Adana, DOHAYKO nun yıllara dayanan kurumsal ve özverili çalışmaları ve yerel yönetimlerle pozitif ama güçlü iletişim kurması nedeni ile, gerek barınak gerekse sokaklarda ki hayvanların yaşam hakları konusunda Türkiye'de ki en iyi durumda olan şehirdir.
Fakat hala daha kat edilmesi gereken uzun bir mesafe var.
Yeni yapılacak barınak proje aşamasında olup, gönüllülerin de yönlendirmesi ile çalışmalar ilerlemektedir. O projeye ilişkin taleplerimizi ayrıca uygulama aşamasında bilgilerinize sunacağız.
MEVCUT BARINAK ve UYGULAMALARA ilişkin yönetiminizce yapılması gerekener hususunda ki TALEPLERİMİZ:
1. MEVCUT DURUM: Barınak doğal koşullara sahip, asgari yaşam koşullarının sağlandığı bir barınak ve diğer şehirlerin barınaklarına kıyasla oldukça iyi durumda sayılır. Yerinin stadyum olacağı durumundan dolayı, en geç 1 yıl içinde başka bir yere taşınacak. Taşınılacak yerin plan ve projesi DOHAYKO rehberliğinde hazırlanıyor. Kırıklı vakaların ameliyatı için gerekli olan ekipman ve malzeme olmadığı için kırıklı hayvana müdahale gelişi güzel yapılıyor.. Bu hem yasal hem de etik olarak çok yanlış. operasyon sonrası, yavrulu anneler gibi riskli grupların sobaları yanmıyor. Hayvan sayısı çoğaldığı için bazı hayvanlar beton veya ıslak zemin üzerindeler. Yeterli sayıda kedi postoperatif kafesi olmadığı için kedi kısırlaştırmaları yapılamıyor.
TALEPLERİMİZ: Mevcut barınak için acilen elektrik sistemi yapılmalı, barınağın röntgeni acilen kurdurulmalıdır.Kırıklı vakalar için ekipman alınmalı. Kan ölçüm cihazları ve ultrason cihazı alınmalı. Kediler için yeni birimler yapılmalı. Asgari 500 tahta palet ve 150 adet kulübe alınmalı.
2. MEVCUT DURUM: Toplama ekibi gündüz 2 araba gece ise 1 tek araba hasta yaralı hayvanları alıyor, tedavi ettirmek üzere. Gece tek araba kesinlikle yetmiyor. Yaralı kanayan bir hayvan saatlerce beklerken kanamadan ölebiliyor.
TALEPLERİMİZ: Gündüz 3 adet TOPLAMA aracı, yaralı ihbarları için de 2 adet AMBULANS aracı, gece için de sadece yaralılara gidileceği için 2 adet AMBULANS aracı tahsis edilmeli.
3. MEVCUT DURUM: Günde bir araba yanına bir şöför de alarak bütün adanayı dolaşıp besleme yapıyor. Hiç yoktan iyi ama ADANA gibi bir metropol e yetmiyor. Ayrıca Adana sınırları içinde ama belediye sınırları dışında kırsalda da çok sayıda köpek var. Bu köpeklerin beslenmesi için İLÇELER-BELDELER ve Özel İdare ile bir kurul oluşturup BESLEME programı yapılmalı.
TALEPLERİMİZ: En az 3 yemek arabası çıkıp akşama kadar hem yemek toplama hem de besleme yapması gerekli. İlçe-Belde ve belediye sınırları dışında ki yerler için de besleme noktaları oluşturulmalı.
4. MEVCUT DURUM: Özlellikle sokak aralarında olan kedileri besleyen gönüllüler büyük sıkıntı içindeler. Çöpten yemek toplayıp hayvanları besleyenler var. Oysa yasa açıkça "Belediyeler gönüllülerle birlikte besleme odakları kurar" demektedir.
TALEPLERİMİZ: Belediye sokak aralarında kendi oluşturdukları odaklarda kedi ve köpek besleyen gönüllülere, sokak hayvanı bakma kriteri çerçevesinde DÜZENLİ olarak mama desteğinde bulunmalı.
5. MEVCUT DURUM: Adana genelinde sadece 60 kadar su odağı var. Büyükşehire ait kedi sığınma beslenme evi hiç yok.
TALEPLERİMİZ: Adana genelinde 150 civarında su ve beslenme odağı kurmak gerek. 30 adet de kedi sığınma beslenme evi kurulması ve bunların mamalarının temin edilmesi gerek.
6. MEVCUT DURUM: Sokaklarda ki hayvanlar için UYUZ ve DERİ hastalıkları ve ayakta yapılacak kolay hastalıklar ile baş etmeye çalışıyorlar. Saha tedavisi hiç yok. Bu hayvanlar zaman zaman barınağa getirildiklerinde barınak hastalıkları ile risk altına girmekte ve barınağın da yoğunluğu artmaktadır.
TALEPLERİMİZ: Hayvanları bulundukları yerde ve ayakta yapılacak tedaviler SAHA TEDAVİLERİ başlığı altında, görevlendirilecek bir veteriner hekime uygun teçhizat ile GÖNÜLLÜ katılımı ile düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
7. MEVCUT DURUM: Sahipsiz sokak hayvanı sorununun ana kaynağı, beldelerden köylerden ve çiftliklerden, sahipli veya sahipsiz köpeklerin doğurduğu ÇOK SAYIDA yavrunun getirilip şehre bırakılmasıdır.
TALEPLERİMİZ: Ayrı bir EKİP kurularak, bu şekilde köy-belde-kırsalda bulunan sahipsiz hayvanlar GÖNÜLLÜ eşliği ile toplanarak barınakta kısırlaştırılıp alındığı yere GÖNÜLLÜ eşliği ile bırakılmalıdır. Ayrıca, bu şekilde kırsalda bulunan ama maddi durumu iyi olmayan hayvan sahiplerinin köpekleri de, muhtarda alınacak MUHTAÇLIK belgesi ile alınarak kısırlaşıtırılıp tekrar sahiplerine teslim edilmelidir.
8. MEVCUT DURUM: Şu ana 3 yıldır söz verilmesine rağmen yapılmayan tam teçhizatlı AMBULANS oluşturulmamıştır. Normal toplama arabaları hayvan almaya gitmektedir. Bu yanlıştır. (Antalya belediyesi örnek alınarak ambulans alınmalıdır)
TALEPLERİMİZ: Geceleri YARALI ihbarlarına bu AMBULANS ARABALAR gitmelidir. Ayrıca, kırsalda bulunan yerlerde ki yaralı ihbarlarına da bu AMBULANS arabalar gitmelidir.
9. MEVCUT DURUM: Gerek şehir merkezinde ve gerekse ilçe-beldelerde OKUL ve TOPLUMSAL eğitim DOHAYKO nun stk çabaları dışında yapılmamıştır.
TALEPLERİMİZ: Eğitime öncelik verilmeli, STK ve gönüllüler ile eğitim çalışmaları başlatılmalıdır.
10. MEVCUT DURUMDA HİÇ OLMAYAN TALEPLERİMİZ: Büyük parklarda dokuya uygun HAYVAN HAKLARI İRTİBAT BÜROLARI oluşturulmalıdır. Buralarda gönüllülerin işe alınarak vatandaştan gelecek taleplere cevap vermesi, bilgilendirme yapması, afiş ve broşürler dağıtması, mahalle muhtarları ile düzenli toplantılar yapılması sağlanmalıdır.
11. MEVCUT DURUMDA HİÇ OLMAYAN TALEPLERİMİZ: Belediye içinde gönüllülerin gönüllü yer alacağı HAYVAN HAKLARI DANIŞMANLIĞI oluşturulmalıdır. Barınak ve saha çalışmaları