1991'den Bugüne

Adana'da köpeği zincirle tutup nehre atmak isteyen çocuklara DANIŞMANLIK tedbiri‏

---------- Yönlendirilmiş ileti ----------
Kimden: Selahattin YAKIN <[email protected]>
Tarih: 28 Aralık 2013 11:02
Konu: TEDBİR KARARI
Kime: Nesrin Citirik <[email protected]>, dohayko ibrahim <[email protected]>
Cc: MAA Akgul <[email protected]>


Nesrin Hanım merhaba,

Bu güzel haberi paylaşmaktan çok mutluyum.

Bildiğiniz gibi, hayvana eziyet eden bir grup çocuk hakkında ne yapabiliriz diye düşünmüştük sizinle. Zira ortak amacımız sadece hayvanları korumak değil insanlara da doğru yolu göstermek onların gelişimini sağlamaktı.

Bu amaçla, mevcut mevzuat hükümlerinin sınırlı olması sebebiyle daha önce düşünülmeyen bir şeyler düşünmek gerekti. Bildiğiniz gibi ülkemizde hayvanlara eziyet etmek ne yazık ki bir suç değil, kabahat olarak tanımlanmış durumda. Bu da çok basit bir para cezası anlamına geliyor ki, tahsil kabiliyeti dahi olmuyor çoğu zaman.

İşte bu amaçla, mevcut kötü eylemi gerçekleştirenlerin henüz çocuk olduğu gerçeğini göz önüne aldığımda aklıma 5395 sy Çocuk Koruma Kanunu geldi. Bu kanunun amacı “korunmaya ihtiyacı olan çocukların korunmasına ve haklarıyla esenliğinin güvence altına alınması” olarak tespit edilmiş ve korunmaya ihtiyacı olan çocuk ise “zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi tehlikede olan ve ihmal edilen” çocuk olarak tasvir edilmiştir.

Durum böyleyken, aklıma; ülkemizde bu kanunun sadece hırsızlık yapan, yaralama suçunu işleyen ve benzeri adi suçları işleyen çocuklar aleyhinde uygulandığını fark ettim. Halbuki bir hayvana eziyet eden bir çocuğun zihinsel, ahlaki, sosyal ya da duygusal yönden geliştiğini söylemeye imkan var mıydı? Aynı şekilde çocuklarını bu şekilde yetiştiren, esasında yetiştiremeyen ailenin de eğitim konusunda yetersiz olduğu açık değil miydi?

İşte bu amaç doğrultusunda, bu Kanun'un işletilmesi için kurumları harekete geçirmek lazımdı. Ancak Kanun maddesi "Çocuklar hakkında koruyucu ve destekleyici tedbir kararı; çocuğun anası, babası, vasisi, bakım ve gözetiminden sorumlu kimse, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve Cumhuriyet savcısının istemi üzerine veya re'sen çocuk hakimi tarafından alınabilir." hükmünü barındırırdığından kendi başıma ya da DOHAYKO adına hareket etmem mümkün değildi. Savcılıkla olan görüşmem de olumsuzlukla sonuçlandı.

Bunun üzerine alternatif bir çözüm arayışı üzerine gittim ve DOHAYKO adına Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na başvuru yaptım. Zira buraya da ancak sivil toplum kuruluşu adına başvuru yaparsam geçerli olurdu. DOHAYKO burada devreye girdi. Sonrasında SHÇEK talebimi olumlu karşılayıp dava açılması üzere dosyayı Savcılığa gönderdi. Buradan dosyamız, şansımız üzerine oldukça duyarlıolan Adana 2. Çocuk Mahkemesi'ne gönderildi. Aslında hatırlarsanız ben de dosyayı biraz da bu yüzden bekletmiştim ilk başlarda.

Sonuç olarak Adana 2. Çocuk Mahkemesi de 2013/93 sy tedbir kararıyla hem çocuklara ve ailelerine "danışmanlık tedbiri" uygulandı. Bunun anlamı; çocuğun bakımından sorumlu olan aieleye çocuk yetiştirme konusunda bir uzman yardımcı olacağı gibi, çocuklara da eğitim ve gelişimleri için bir yol gösterici uzman yardımcı olacak.

Bu kararın en önemlli yanı; dar anlamda haberde geçen hayvana yapılan eziyete duyarsız kalınmadığının gösterilmiş olmasının yanında bu çocuklarının ve ailesinin de gelişimine yardımcı olunması; geniş anlamda ise hayvan eziyet yapan bir çocuğun "zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal" yönden gelişmemiş olduğunun kabul edilmiş olmasıdır.

Saygı ve sevgilerimle.
Av. Selahattin YAKIN
A&B Hukuk Bürosu 
Tel: +90  322 459 49 00(pbx)
Fax: +90  322 459 49 90
Gizerler iş merkezi  Kat :6/16 Seyhan 1120 Adana / Türkiye


T.C.
Adana Valiliği
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü

Sayı : 18113529/200-01/ - 10803                                                                  09/12/2013

 


DOGAL HAYVANLARI KORUMA VE YAŞATMA DERNEĞİ BAŞKANLIĞINA
ADANA

Müdürlüğümüze dilekçe ile yaptığınız başvurunuzda ;  İlimiz Seyhan İlçesi Gülbahçesi Mahallesi Karasu Mevkiinden geçen sulama kanalında, bir grup çocuğun sokakta yaşayan bir köpeğin boynuna zincir bağlayarak suya attığı ve kaçmaya çalışan hayvana bu işlemi defalarca tekrarladığı haberinin basında yer aldığı belirtilmiş ve olaya karışan çocuklara yönelik 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında işlem yapılması talep edilmiştir.
Konu ile ilgili olarak olaya karışan çocuklar hakkında ilimiz 2. Çocuk mahkemesince 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun 5. maddesi gereğince Danışmanlık Tedbiri kararı verilmiştir.

Bilgilerinize rica ederim.

Erhan GÜNGÖR 
İl Müdürü

___________________________________________________________________________________

Merkez Seyhan İlçesi'ndeki Gülbahçe Mahallesi'nin Karasu Mevkii'nden sıcaklardan bunalan çocuklar, serinlemek için Devlet Su İşleri'ne ait sulama kanalına geldi. Bu sırada kanal kenarında dolaşan sokak köpeğini yakalayan çocuklar, hayvanın boynuna zincir taktı. Köpeği sürükleyerek kanal kenarına götüren çocuklar, akan suya fırlattı. Akıntıda sürüklenmeye başlayan köpek, suya bata çıka köprünün altından diğer tarafa geçti. Kulaç atarak kıyıya çıkmak isteyen köpeği yakalayan çocuklar aynı işlemi tekrar tekrar yaptı. Dakikalarca işkence yapılan köpek, yorgunluktan bitkin düştü. Köpeğin can çekişmesine dayanamayan bir çocuk, arkadaşlarının elinden kurtarıp serbest bıraktı.

Kaynak : DHA ; http://www.dha.com.tr/adanada-bir-grup-cocuk-yakaladiklari-sokak-kopeginin-boynuna-zincir-baglayip-kopruden-sulama-kanalina-atarak-iskence-yapti_514301.html

Hürriyet Linki ; http://www.hurriyet.com.tr/gundem/24561462.asp

cross