İŞKAD (Adana İş Kadınları Derneği) 1999 yılında 44 kadın tarafından kurulmuş, bugün sektörlerinde başarılı 100’e yakın kadınla aktif olarak çalışmalarına devam ediyor.
Şimdiki başkan eski öğretmen, yeni iş kadını Ferdane Bayıldıran. Adana Eğitim Enstitüsü mezunu, 20 yıl boyunca fizik öğretmenliği yapıp, çocukların yetişmesine katkıda bulunuyor. İki oğlunu üniversite sınavına matematik öğretmeni olan kocasıyla birlikte hazırlıyor. Emeklerinin karşılığını iki çocuğunun da Boğaziçi Üniversitesi’ne kazanmasıyla alan Bayıldıran çifti, “Bizim çocuklarımız başardı, başka çocuklar da yararlansın” diyerek dershane açmaya karar veriyor. Böylece Ekinfen kuruluyor ve Adana’nın en meşhur dershanelerinden biri haline geliyor. İŞKAD’ın faaliyetlerini gazetede okuyor. Bir-iki toplantıya gidip üyelerle tanışıp, çalışmalarını beğenince derneğe üye oluyor. Önce başkan yardımcısı, ardından da başkan seçiliyor.
ADANA'YA "İŞKADİNİ" DEMEYİ OGRETTİ...
Anadolu’nun ilk iş kadın derneği İŞKAD’ın kuruluşunu, kurucu başkan Nesrin Çıtırık’ın kendisinden dinleyelim: “Uzun yıllar kamuda yöneticilik yaptıktan sonra evliliğim nedeni ile istifa ederek ‘ev kadını’ olma durumunda kalınca, bundan çok rahatsız olmuştum. O boşlukta, birçok şey yaptım ama kendimi asla iyi hissetmedim. En ağırıma giden de mesleğim sorulduğunda ‘ev hanımı’ demek oldu. Yaklaşık 10 yıl böyle geçti.
DERNEK KURMAYA DOĞRU
O sözümün üzerinden 11 yıl geçti ve bugün yalnız Adana değil Türkiye’de artık herkes ‘İş Kadını’ tanımını kullanıyor ve bunda bir damla da olsa payım olduğu için çok mutluyum. Çalışmaya başlayınca Adana’da müthiş dinamik, enerjik, üretken bir iş kadını grubu olduğunu gördüm. Türkiye’de bize örnek olacak veya iş birliği yapabileceğimiz bir ‘İş Kadını Derneği’ bulamadım. Çevremdeki insanlara böyle bir dernek kurma fikrimden bahsettiğimde bana ‘Aman sakın, kadınlar bir arada olamazlar, hele de patron kadınların egoları daha da güçlü, emeklerin boşa gider’ diyerek benim cesaretimi kıracak görüşler dile getirdiler.
BASININ DESTEĞİ
Tam o günlerde Hürriyet Gazetesi’nin Çukurova ekinde köşe yazıları yazan ve gazetenin de bölge temsilcisi olan Sinan Tanyıldız’ın iş dünyasının ve toplumun nabzını tutan yazılarını okudum. Tanışmaya gittim; ‘ben Adana’da kadınların yaratıcı ve itici gücünü fark ettim. Ama bu müthiş enerji potansiyelinin örgütsüz olduğu için etkili olamadığını üzülerek görüyorum, size tuhaf gelecek ama ben bir iş kadını derneği kurmak istiyorum. Bunu da kendi yakın çevremdeki arkadaşlarımla değil, basın yolu ile Adana’nın en uzak köşesinden kadınların katılımı ile bir taban hareketi oluşturarak yapmak istiyorum’ dedim. Hiç tereddüt etmeden ‘sizi bütün kalbimle destekleyeceğiz, sakın vazgeçmeyin’ dedi.