1991'den Bugüne

HAYTAP Temsilcileri Osmaniye Bakimevinde

Bu gün (17.03.2012 ) Kahramanmaraş 'tan , Osmaniye'ye giderek Hayvan Bakımevini ziyaret ettik.Daha önce şartları bir hayli kötü olan bakımevinin , şu anki durumu ile ilgili izlenimlerimiz ve fotoğraflarını sizlerle paylaşıyoruz..

Kahramanmaraş' a yerleşen HAYTAP Federasyonu Samsun / Vezirköprü Temsilcimiz Sevgili Mehtap Sağsen ve eşi Hamdi Bey ile beraber, öğleden sonra saat:14.00 sıralarında Osmaniye Bakımevine ulaştık. Gördüğümüz manzara genel anlamda çok kötü olmamakla birlikte , her bakımevinde olduğu gibi eksiklikler göze çarpıyordu..

 
1. Öncelikle hayvanların yemek ve su kaplarına baktık. Yavrulu bir kaç bölümde kap diplerinde artık yemeklerin olması dışında , diğer bölümlerde kapların tamamen boş ve hatta tepe takla yere kapaklanmış olmaları , bizlere bu gün hiç beslenme yapılmamış olduğu izlenimini verdi. Bakımevi görevlisi , 1 saat önce besleme yaptığını belirtmiş olsa da bizi ikna ettiğini söyleyemem. Bununla beraber yetişkin köpeklerin fena görünmediklerini , kilo ve sağlık açısından iyi durumda olduklarını belirtmeliyim. Su kapları malesef , sabitlenmiş ( yere monte edilmiş ) durumda oldukları için çok uzun zamandır temizlenmemiş ve yosun tutmuş durumda , bir hayli kirli görünüyordu.İçleri su doluydu fakat , yaklaşan köpekler su içmekten imtina ediyor gibiydiler..
2. Yavrular çok iyi durumda değillerdi (hasta, zayıf ve çoğu öksürüyor ) ve yaşadıkları bölmeler çok iyi güneş almıyordu. Kenarda güneşin vurduğu yarım metre bile olmayan alana sıkışmış vaziyette duruyorlardı. İçlerinden biri zayıflıktan ölüme yatmış vaziyette idi.Bu yavrunun bu gün getirildiğini söyleyen görevliden veterinere haber vermesini istediğimizde , tatil olduğu için Veterinerin olmadığını, kendinin ve bakımevinin telefonu olmadığını, veterinerin ve ya başka bir görevlinin telefon numarasını bilmediğini söyleyerek bizleri şaşırttı.
Zira acil bir durumda, kimsenin kimseye ulaşmasının mümkün olmayacağı bir durum sözkonusu idi.
3. Çok yakın bir zamana kadar zaten tatil günlerinde bakımevinde kimse olmuyormuş, yeni bir uygulama olarak hafta sonları , sadece bir görevli saat :16.00'ya kadar orada bulunuyormuş (o da telefonsuz )..
4. Kulübe, palet ve gölgeliklerin de pek yeterli olduğu söylenemez fotoğraflarda görüleceği üzere..
5. Temizlik açısından değerlendirecek olursak; zemin kötü görünmüyor, temiz sayılabilecek durumda..
 
6. Operasyon odası ve mutfak temiz görünüyordu (bir saat önce beslenme yapılmış izlenimini vermeyecek kadar )..
7. Kısırlaştırmaların sürekli olduğu söylendi..Rehabilite edilen hayvanların , doğal ortamına bırakıldığı da,
fakat Osmaniye sokaklarında pek bir küpeli hayvanla rastlaşmadık nedense?? Bakımevinde küpeliler vardı.
Rehabilite edilmeyi bekleyenlerle birlikte 60 civarı yetişkin ve 30 civarı yavru köpek bulunuyordu. İki yetişkin köpeğin , eski yaralanmalardan dolayı ( eski kırıklar ) ön ayaklarının sakat olduğunu gözlemledik.Özellikle yeni anne olmuş bir tanesinin patisi ters dönmüş vaziyette , o ayağını sürterek yürümeye çalışıyor ve çok zorlanıyordu.
8. Telefonla ulaştığımız İl Tarım Müdürlüğü veterineri Hakan Dallı Bey (daha önce bakımevi veterinerliği yapmış) ile
görüşüp durumla ilgili bilgi alış verişinde bulunduk. Kendisinin bir süredir bakımevine gidemediğini ve gidip gereken eksikliklerle ilgileneceğini söyledi. Bakımevinden aldığımız çok kötü durumdaki yavru köpeği onun kliniğine bıraktık, yanımızda tedavisine başladı (antibiyotik ve serum verdi ).
 
Ve iyi haberlerini beklediğimizi söyleyerek Osmaniye'den ayrıldık. Her zamanki gibi yüreklerimizi ''BARINAK'' ta bırakarak.Hafta sonu olduğu için resmi kurum ziyaretleri gerçekleştiremedik..
Her yerde olduğu gibi OSMANİYE'de de GÖNÜLLÜ' lere çok ihtiyaç var.Hep dediğimiz gibi , ne olur barınakları boş bırakmayalım , sık sık barınak ziyaretleri yapalım..Zira onların bize çok ihtiyaçları var..
OSMANİYE' den de gönüllü olmak isteyen arkadaşlar bizlere ulaşsınlar , mutlaka bir grup oluşturup bakımevlerine sahip çıksınlar..Bize ulaşmak isteyenler ; [email protected] ve [email protected]  adreslerinden ulaşabilirler..
ZEKİYE DUYAR
HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Kahramanmaraş Temsilcisi
Kahramanmaraş DOHAYSEV Derneği Yönetim Kurulu Başkanı.

 

cross