---------- Yönlendirilmiş ileti ----------
Kimden: gülsen özçelik <[email protected]>
Konu: ADALARDA’Kİ ATLAR İŞKENCE İLE ÖLÜYORLAR
YOLLANACAK ADRESLER :
[email protected],[email protected],[email protected], [email protected], [email protected],[email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected],[email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected] ,[email protected], [email protected], [email protected], [email protected], ,[email protected], [email protected],
[email protected], [email protected], [email protected],[email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected]
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliğine
Büyükada’da bulunan faytonlara koşulan ATLAR, Hayvanları Koruma Kanununa tamamen aykırı olarak işkence ve vahşete tabi tutulmakta, adeta “insanlık utancının, devlet kurumlarının çaresizliği ve etkisizliğinin” göstergesi olarak, zulüm altında yaşamaktadırlar.
Hayvanlar 40 derece sıcakta saatlerce bekletilmekte, dilleri kesilmekte, kırbaçlanmakta, dövülmekte, bıçaklanmakta, yokuş çıkamayıp düştüklerinde tekmelenmekte, hastalandıklarında ölmeleri için işsiz alanlara terk edilmektedirler.
Ulaşım Koordinasyon Merkezi UKOME nin burada yaptığı araştırmada:
1.” Yüksek fayton ücretleri nedeniyle ada halkının ulaşım talepleri yeteri kadar karşılanamadığı, fayton başına 4-5 at kullanılması nedeniyle atların sağlık, bakım ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanmadığı,
2. ”At Meydanı’nda düzensiz depolama yapıldığı, faytonların kullandığı yol boyunca yüzde 15′ten yüksek eğimler bulunduğu, bunun da atları zorladığı,
3. “Büyükada’da kayıtlı 226 adet faytondan 86′sının firma ya da şahsın birden fazla faytonu bulunduğu ve bu kişilerin sadece 1 fayton bulundurması durumunda 51 adet faytonun açığa çıkacağı“ tespitleri ile durumun vehameti görülmesine rağmen, şimdiye kadar buradaki atlara uygulanan zulme bir müdahalede bulunulmamıştır.
Konu ulusal basına da yansımış ve sorunlar Sabah Gazetesinde “Atlar sağlıksız koşullarda çalıştırılıp şiddet gördüğü, dört binmesi gereken faytonlara beş altı kişi bindiriliyor. Bu da atları ciddi anlamda zorluyor. Faytoncular eğitimsiz ve müşterilere karşı saygısız ve müşterilere yüksek fiyat veriyor. ISPARK’ın yaptığı 140 fayton kapasiteli bir park var, ancak Ada’daki fayton sayısı 226. Faytoncular gerekli önlemleri almadıkları için Ada’da at dışkısına dayalı olarak ciddi bir çevre kirliliği var. Kimse bu sorunu sahiplenmiyor. “ ifadeleri ile yer almıştır.
Bu bilgiler çercevesinde acilen:
1. Büyükşehir Belediyesi ve Turizm Bakanlığının, DEVLET İRADESİNİ ortaya koyarak bu sorunu ciddi biçimde ele almalarını,
2. Acilen fayton sayısının azaltılıp, kısa bir zaman içinde tamamen kaldırılmasını,
3. Bu geçiş sürecinde Atların yaşam koşullarının Devlet Desteği ile iyileştirilmesini, yeterli barınak yapılmasını,
4. Atlara kötü davranan ve vahşet uygulayanların en yüksek biçimde para cezası verilmesini, psikiyatrik açıdan müşahade altına alınmalarını, fayton kullanmaktan men edilmesini, atlarının devletce koruma altına alınmasını,
5. Atların yaşam koşullarının görevlendirilecek ve ada sakinlerinden temsilcilerin de katılımı ile kaymakamlık ca oluşturulacak “Adalar hayvan hakları ihlali denetim elemanlarınca” sürekli olarak kontrol edilmesini, günlük rapor hazırlanmasını,
6. At ahırlarında acilen veteriner kliniği açılması ve veteriner hekim tahsis edilmesini
7. Ada’da yaşayanlar için faytona alternatif daha uygun fiyatlı bir ulaşım aracı getirilmesini talep ediyoruz.
Ada sakinleri ve vatandaşlar arasında yaygın olan “Fayton sahiplerinden resmi görevliler ve devlet kurumları çekiniyor, korkuyor, ayrıca siyaseten oy alma endişeleri var” düşüncesinin de Devletin itibarını sarsmakta olduğunu gören kişiler olarak, burada Devletin varlığını hissetmek istiyoruz.
Dilekcemize 4982 ve 3071 sayılı yasalar gereği bilgi ve cevap verilmesini emir ve müsadelerinizle arz ederiz.
AD SOYAD
TC NO
ADRES
TEL
Dağıtım: Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM Çevre Komisyonu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İstanbul Valiliği, UKOME, Adalar Kaymakamlığı, Adalar Belediye Başkanlığı, Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü, Basın Kuruluşları
Ekler: 1. UKOME nin Faytonlara yönelik çalışma raporu
2. Sabah Gazetesi Faytonlar haberi
______________________________________________
Ek 1. UKOME RAPORU
İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi hazırladığı raporda, Adalar’ın simgesi haline dönüşmüş olan faytonların kaldırılmasına karar verirken, ulaşım için de yeni bir araç önerdi.
İHLAS SON DAKİKA
- İstanbul’un gözde yerlerinden Adalar’da artık atlı faytonlar kullanılmayacak. Her yıl binlerce turistin uğrak mekânı olan ve atlı faytonun hizmet verdiği Büyükada, Heybeliada ve Burgazada’da 40 tane elektrikli fayton boy gösterecek. İstanbul’da toplu ulaşımı yönetmek ve yönlendirmek amacıyla toplanan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), Adalar’daki fayton taşımacılığının düzenlenmesiyle ilgili yeni kararlar aldı. Toplu Taşıma Hizmetleri Müdürlüğü’nün Adalar’daki atlı faytonlarla ilgili sorunları ele aldığı raporda turistik amaçlı ve nostaljik bir faaliyet olması gerekirken fayton taşımacılığının Adalar’da alternatifsiz toplu ulaşım aracı olarak kullanıldığı belirtildi. Yüksek fayton ücretleri nedeniyle ada halkının ulaşım talepleri yeteri kadar karşılanamadığı ve fayton başına 4-5 at kullanılması nedeniyle atların sağlık, bakım ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanmadığı kaydedildi.
Bunun üzerine UKOME, fazla faytona sahip olanların ellerindeki faytonların kamulaştırılmasında karar kıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri Adem Baştürk başkanlığında geçtiğimiz aylarda yapılan Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün Adalar’da faaliyet gösteren fayton taşımacılığına dair hazırladığı rapor masaya yatırıldı. Raporda Adalar’a toplu ulaşımın277 adet faytonla sağlandığı ve faytonların yüzde 30′unun (86 adet) barınaktan yoksun olduğu belirtildi. 140 faytonun İspark’a bağlı barınağı kullandığı ifade edildi. 86 fayton için yeni barınak yapılması durumunda yaklaşık 11-12 bin metrekarelik inşaat alanı ilave kapalı alana gereksinim duyuluyor.
Adalar’da fayton taşımacılığının temel sorunlarının sıralandığı rapora göre, Büyükada’da fayton sayısının fazla olması nedeniyle At Meydanı’nda düzensiz depolama yapılıyor. Bunun yanı sıra faytonların kullandığı yol güzergâhları boyunca yüzde 15′ten yüksek eğimler bulunmakta. Bu da atları zorlamakta. Müdürlüğün raporunu görüşen UKOME, fayton taşımacılığıyla ilgili kamulaştırma kararı aldı. Büyükada’da kayıtlı 226 adet faytondan86′sının firma ya da şahsın birden fazla faytonu bulunduğu ve bu kişilerin sadece 1 fayton bulundurması durumunda 51 adet faytonun açığa çıkacağı sonucuna vardı. Kamulaştırmaya da öncelikle açığa çıkan bu 51 faytondan başlanılması gerektiği belirtilip, 86 adet faytonun geriye kalan 35 adedinin ise gönüllülük veya noter huzurunda yapılacak kura ile belirlenmesine karar verildi. Uzun vadeli atlı fayton taşımacılığını sürdürülebilir hale getirmek için de elektrikli fayton taşımacılığına yönelik düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirten UKOME, ilk aşamada 40 akülü faytonun hizmete sokulması kararında anlaştı.
___________________________________________________
Ek 2 ….Sabah Gazetesi Haberi Fayton sefasının perde arkasındaki dram
http://www.sabah.com.tr/Cumartesi/2012/06/23/fayton-sefasinin-perde-arkasindaki-dram
NESLİHAN TUNÇ 23.06.2012
Büyükada’da üç gün önce faytona koşulan bir at, seyisi tarafından yumruk ve sopayla dövüldü. Biz de bu atın durumuna bakmaya gittik ve Ada’da faytonlarla ilgili çok ciddi sorunlar olduğunu gördük
Geçtiğimiz hafta Adalılar ile faytoncular arasında ciddi bir arbede yaşandı. Buna neden olan şeyse, seyisi tarafından dövülen bir attı.
Olaya şahit olan Adalılar’ın duruma tepki göstermesi üzerine ortalık karıştı. Taraflar karakolluk olurken, belediye veterinerinin kontrolden geçirdiği atın burnunda, darp sonucu oluşmuş yumuşak deri ezilmesi teşhis edildi.
Daha burnundan gelen kanlar kurumadan çalıştırılmaya devam eden zavallı atın içler acısı durumu, ne ilk ne de son… Adalar’da gün geçmiyor ki, faytonlarla ilgili bir sorun çıkmasın… Geçtiğimiz cumartesi günü ailesiyle birlikte keyifli vakit geçirmek için Büyükada’ya giden SABAH gazetesi foto muhabiri Tijen Burultay da, ata yumruk atan bir fayton sürücüsüyle tartışmaya girdi.
Başka bir Adalı, ahırda bıçaklanan attan söz ederken, diğeri dili kesilen atın dramını anlatıyor. Kısaca şu sıralar gerek Ada halkı gerekse ziyaretçiler, faytonlardan yana çok şikayetçi. Adalar’da 1000′in üzerinde at ve 226 fayton var. 140 fayton kapasiteli İSPARK tarafından yaptırılan modern at ahırlarına sığmayan faytoncular ve atlar, çöplük gibi bir yerdeki derme çatma ahırlarda yaşıyor.
Birçoğu Anadolu’dan gelen faytoncular, bilinçsiz ve eğitimsiz. Atlara kötü davranmanın yanı sıra, ada ziyaretçilerine karşı da saygı sınırlarını aşan tavırlarda bulunuyorlar, ücret tariflerine sadık kalmıyorlar, dört kişilik faytonlara 5-6 kişi alıyorlar.
Faytoncularla ada esnafı arasındaki gerilim tırmanırken, Ada’da bir korku imparatorluğu hüküm sürüyor. Faytonculardan tehdit aldıklarını söyleyen ada esnafı, iş yerlerinin yakılmasından tutun da öldürülmeye kadar tehditler aldıklarını iddia ediyor.
Adalar’daki fayton sefası, çoktan cefaya dönüşmüş durumda. Hem atlar, hem de Ada halkı ve esnafı için. Aslında faytoncular için de durum çok iç açıcı değil. Van, Ağrı, Urfa, Muş gibi illerden gelen 13-14 yaşındaki çocuklar, son derece kötü koşullarda yaşıyor. Atlarla aynı yerde kalıyor, hijyenden uzak bir ortamda yaşamaya çalışıyorlar.
ADALILAR SIKINTILI
Faytonlar konusunda beyanat verirken adını açıklamaktan çekinmeyen nadir Adalılardan biri olan Aslan Behar, faytona karşı olduğunu ve Ada içindeki ulaşımını bisikletle sağladığını söylüyor: “Bir nostalji yaratılmak isteniyorsa, sayıyı daha az tutarsınız.
Burada yüzlerce fayton yazın günde hiç durmadan koşturuluyor. Sadece iki kere at değiştiriliyor. Koşarken yemek ve su verilmiyor, çünkü hayvan şişiyor.
Buraya ya toplu taşıma aracı ya da elektrikli golf arabaları getirilir. Halk artık istemiyor faytonları. Geçen yıl elektrikli fayton getirdiler ama kullanılmıyor. Ortada büyük bir kazanç var. 60-70 TL alıyorlar bir tur için. Elektrikli gelse 6-7 TL’ye düşecek rakam.” Babası Adanın en eski faytoncularından olan Erol Günay ise faytonsuz bir Ada düşünemediğini ama bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtiyor:
“Bence faytonlar adanın sembolü ve kalkmasını istemeyiz ama faytonculardan memnun değiliz. Eski faytoncuların sayısı azaldı, dışarıdan çok gelen oldu. Bu eskiden çok daha özenle yapılan bir işti. Eskiler takım elbise giyerdi, müşteriye saygılıydı. Şimdi aynı özeni görmek mümkün değil.”
KORKU İMPARATORLUĞU
İsminin açıklanmasını istemeyen Adalı bir otel sahibi, yıllardır atlara yapılan eziyeti gördüklerini ve artık seyirci kalmak istemediğini anlatıyor:
“Faytonlardan şikayetçi olduğum için şu an tehdit alıyorum. ‘Ekmeğimizle oynama, otelini yakacağız,’ diyorlar. Ben kimsenin ekmeğiyle oynamıyorum. Herkesin yaptığı işi layıkıyla kurallarına uygun yapması gerekiyor. Bunlar hem atlara hem de insanlara kötü davranıyor.
Acilen alternatif bir ulaşım aracı getirilmeli buraya. Fayton çok pahalı bir sistem. ” Yine adının açıklanmasını istemeyen bir işletmeci ise faytoncuların Ada’da kendi cumhuriyetlerini ilan ettikleri görüşünde: “Adada faytonlar kalkmadığı sürece, ne temizlik sorunu ne de asayiş sorunları çözülebilir. Herkes korkuyor. Nisan ayında beni dövmeye kalktılar otelimin önünde.
Ben iş yerimi kapatıp, adayı terk etmeyi düşünüyorum. Gelen müşterilerimize küfür ediyorlar, taciz ediyorlar. İki yıl önce yolda can çekişen bir at gördük, dört yaşındaki kızımın dili tutuldu. “
KOLAY KOLAY ÇÖZÜLMEZ
Adalar Belediye Başkan Vekili Hıdır Uvaçin, faytonların uzun zamandır kanayan bir yara olduğunu ve bu problemin çözülmesinin kolay olmadığını söylüyor:
“Bunlar İBB’ye bağlı UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) tarafından idare ediliyor. Belediye yönetimine geldiğimizde, fayton sorununu çözmek istedik akülü araçlar getirdik ama Ada halkı bize düşman oldu. Şu anda Büyükşehir’in rehabilitasyon çalışmaları var ama bu kolay çözülebilecek bir şey değil. ” İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 16 Mayıs 2012 tarihi itibariyle “MİKROÇİP” uygulaması başlattı. Yapılan çalışmada faytonda çalıştırılan toplam 1200 at’ın 670′ine mikroçip uygulandı.
Mikroçip sayesinde; Ada’da bulunan atların sayıları, çalışma süreleri elektronik olarak takip edilebilecek. Büyükşehir belediyesi yetkilileri, ayrıca seyisler ve diğer çalışan personele eğitim verilip, Fayton Park Alanında bulunan at ahırlarının koşullarının iyileştirilmesi amacıyla da çalışmalara başladıklarını söylüyor. Atlara kötü muamele edenleri 153 ve (0212) 453 73 00 numaralı telefonlar ile [email protected]’ye ihbar edebilirsiniz.
KADİR TOPBAŞ’IN SÖZÜ VAR
Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, son yıllarda faytonların estetik boyutundan çıktığını, hayvanlara eziyetin durmadan ihbar edildiğini, hatta insan sağlığını bile etkiler hale geldiğini söylüyor: “İki sene önce Adalar belediyesi ile faytonların tamamen kaldırılması için çalışma başlattık. Devamında İBB Başkanı Kadir Topbaş’tan da ısrarlı bir şekilde faytonların kademeli olarak azaltılmasını istedik. Kendisinin bize bu konuyu çözeceğine dair bir sözü var. Halen bekliyoruz. Kademeli olarak ilk aşamada sayının düşürülmesi şart.”
SORUNLAR
Atlar sağlıksız koşullarda çalıştırılıyor ve şiddet görüyor. Dört kişi binmesi gerekirken, faytonlara beş altı kişi bindiriliyor. Bu da atları ciddi anlamda zorluyor. Faytoncuların yaşam koşulları da sağlıksız. Faytoncular eğitimsiz ve müşterilere karşı saygısız. Fayton sürücüleri fiyat tarifelerine sadık kalmıyor ve müşterilere yüksek fiyat veriyor. İSPARK’ın yaptığı 140 fayton kapasiteli bir park var ancak Ada’daki fayton sayısı 226. Faytoncular gerekli önlemleri almadıkları için Ada’da at dışkısına dayalı olarak ciddi bir çevre kirliliği var. Kimse bu sorunu sahiplenmiyor.
YAPILMASI GEREKENLER
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve Turizm Bakanlığı’nın faytonculara ciddi bir düzenleme getirmesi gerekiyor. Acilen fayton sayısının azaltılması gerekiyor. Atların ve faytoncuların yaşam koşullarının iyileştirilmeli. Faytoncuların ciddi bir eğitimden geçirilip, müşterilere daha saygılı olması sağlanmalı. Ada’da yaşayanlar için faytona alternatif daha uygun fiyatlı bir ulaşım aracı getirilmeli.
http://t24.com.tr/haber/buyukadada-atlar-olume-terk-ediliyor/212441
ek.-1 )gelen bir şikayet maili
ek2- ) 8 adet fotoğraf
FEDERASYONUMUZ BU KONU İLE İLGİLİ GELEN YÜZLERECE ŞİKAYET MAİLİNDEN SADECE BİRİ ALTTADIR
ek- 1 )Sayın Hayvan Hakları Federasyonu yetkilileri,
Haftasonu ailemle birlikte büyükada ya gittik, bu faytoncuların at lara yapmış olduğu eziyet çok kötü boyutlarda, size ekte 1 tanesi fayton bakım alanında ölmüş bir atın resmini (ölmüş olduğunu hayvanın davul gibi şişmiş olduğundan anladık, diğer tüm hayvanlar cılız duruyor zaten ) ve gözümüzün önünde olan... 2.atın birden yere düşmesi ve sahibinin inip araba lastiğine bakar gibi hayvanı tekmelemesi ve bu hayvanı akşam üzeri tekrar aynı noktadan geçerken hala yerde can çekişmesine şahit olduk.Faytoncuya sorduğumuzda ise ukala ukala gelen geçenin resim çekmesini bekliyor ölmek için dediği terbiyesizlik.Bu konuda ilgili yerlere şikayet, ihbar ne gerekiyorsa bir yardımcı olun.
Saygılar