[Sesonline] Dünyanın birçok farklı ülkesinde faal durumda olan Hayvanları Koruma Dernekleri, 1931 yılında biraraya geldikleri 4 Ekim gününü, "Dünya Hayvan Hakları Günü" olarak kabul etti. Yıllar sonra, 21–23 Eylül 1977'de Uluslararası Hayvan Hakları Birliği ve ona bağlı ulusal birlikler tarafından Londra'da Hayvan Hakları konusunda düzenlenen bir uluslararası toplantıda, "Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi" kabul edildi. Dünya Hayvan Hakları Günü nedeniyle Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) biir açıklama yaparak; "İnsanlık olarak “HAYVAN HAKLARI HAFTASI”na maalesef bu yıl da ülke olarak karnemiz kırık olarak giriyoruz. Tüm dünyada vahşice katledilen, işkence edilen, tecavüze uğrayan, deneylerde kullanılan, kürkü için öldürülen, sirklerde eğlence için kullanılan, kısacası kendi doğasına özgü şartlarda yaşama ve ölme hakları gözardı edilen hayvanların sesi olmak için yola çıkan biz Hayvan hakları savunucuları, tüm dünyada durmaksızın devam eden işkenceler son bulmadıkça, kalan 364 gün Hayvan Hakları da ekosistemin bir parçası olarak algılanmadıkça, 4 Ekim gibi belirlenen sembolik tarihler anlamsız kalacaktır" dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafindan 2004 yılında çıkarılan “Hayvanları Koruma Yasası” yaklaşık beş yıldır yürürlüktedir. Ancak mevcut yasa dahi tam anlamıyla uygulanmamakta, mevcut yasa “Kabahatler Kanunu” kapsamında olup “ceza kanunu” kapsamına girmediği için , failler mahkemede yargılanmamakta, savcılıklar tarafından soruşturma açılamamaktadır.
Hayvanlara işkence ve eziyetin karşılığı komik miktarlarda para cezalarıdır.
HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu olarak, mevcut yasanın değiştirilmesi icin ilgili tüm bakanlıklara yeni yasa onerisi sunulmuş, bu değişiklikle hayvanların mülkiyete tabi varlıklardan öte, ekolojik sistemin bir parçası olduğu gerceğinin ön planda tutularak yasanın hayvanseverlerin değil bizzat hayvanların haklarını güvenceye alması gerekliliği belirtilmiştir.
Her 4 Ekim Hayvan Hakları Haftasında da tüm Türkiye genelinde vahşice öldürülen, işkence edilen, tecavüze uğrayan, vurulan hayvan dostlarımızın sesi olmak için bir araya gelsek de, bu akıl almaz, insanlık ayıbı toplu katliamlar halen devam etmektedir. Belediyeler barınaklarda açlık ve susuzlukla gelen zor ölümlere teslim etmekte, sokaklarda vurarak yok etmekte, insanlarımız ise zehirleyerek saatlerce kıvranarak ölmelerine sebep olmaktadır.
Güzel gezegenimizi paylaştığımız diger türlerin mensubu hayvan dostlarımızı asla yalnız bırakmayacağımıza, hakları tüm dünyada tanınana dek mücadele edeceğimize ve hakkını vererek kutlanacak 4 Ekim’lerin yaşanacağına dair söz veriyoruz..."
DÜNYA HAYVAN HAKLARI GÜNÜ
Dünyanın birçok farklı ülkesinde faal durumda olan Hayvanları Koruma Dernekleri, 1931 yılında biraraya geldikleri 4 Ekim gününü, "Dünya Hayvan Hakları Günü" olarak kabul etti. Yıllar sonra, 21–23 Eylül 1977'de Uluslararası Hayvan Hakları Birliği ve ona bağlı ulusal birlikler tarafından Londra'da Hayvan Hakları konusunda düzenlenen bir uluslararası toplantıda, "Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi" kabul edildi.
Bu bildirge, 15 Ekim 1978 tarihinde de Paris'te UNESCO Evi'nde törenle tüm dünyaya duyurulup ilan edildi.
Türkiye'de Hayvan Hakları konusunda ilk kez 2004 yılında bir çalışmaya tanık olundu. "AB Uyum Yasaları" kapsamında hazırlanan ve hayvan hakları savunucularının "Makyaj yasası" olarak nitelendirdiği 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu pek çok eksiği ile 24 Haziran 2004'te TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe girdi.