1991'den Bugüne

Üretim Ciftlikleri Denetimi Nasil Yaptırılmalı?

  Sevgili Arkadaslar,
 

Uretim ciftlikleri ve petshoplara iliskin  surekli sikayetler geliyor.
           

Bu nedenle Adana da da hala daha en buyuk sorun olan bu durum icin en azindan bir baslangic yapmis oldugumuz DENETIM e iliskin bilgileri tekrar paylasiyorum.
           

Petshoplar ve uretim ciftliklerinin tum kurumlarin katilimi ile ciddi bicimde denetlenmesi gerektigi konusunda yillardir ugras vermekteyiz.

Uretim ciftliklerinin acilisinda RUHSATIN hangi kosullarda ve hangi kurum tarafindan verilecegi konusu yasalarda ve yonetmeliklerde yer almiyor. Uretim ciftlikleri konusunda YASAL BOSLUK oldugu icin konu cok ortada. Ruhsati yasada yer almayan bir kurulusun da nasil kapatilacagi ve denetimin neye gore yapilacagi konusunda tum resmi kurumlarin da isine gelerek TOPU BIRBIRLERINE atma ve yasal bosluklara siginma egilimi var.
         

Ozellikle uretim ciftliklerinin dovus, kacak uretim, yasak kopeklerin uretimi ile yakin ilgisi nedeniyle, tehlikeli insanlar olduklarini dusunerek ozellikle devlet kurumlari bu denetimlerden biraz da cekinmeleri nedeniyle kaciniyor.

Denetim sadece bir yuzeysel ziyaret seklinde oluyor.
Adana'da da uzun zaman denetimler bu sekilde yapilmisti.
  

1. En sonunda konuyu HKK ya getirebildik ve orada;

        1. Il Cevre Mudurlugu
        2. Il Tarim Mudurlugu
        3. Yerine gore emniyet veya jandarma
        4. Ilce ve buyuksehir belediyesi veteriner mudurlugu yetkilileri
        5. Ilce ve buyuksehir belediyesi zabita mudurlukleri
        6. Baro dan bir temsilci
        7. Veteriner Hekim Odasindan bir temsilci
        8. DOHAYKO
        9. HKK baskani sayin vali yardimcimizdan olusan bir DENETIM EKIBI olusturuldu.

 2. Bu denetim ekibi ile birinci tur denetimler yapildi. Uretim ciftlikleri icin, yasada bosluk olmasindan dolayi 5199 sayili kanunun 4. ve 10. maddelerine gore ve kosullara gore diger maddelere gore islem yapilmasi yoluna gidiliyor.Birinci denetimde eksiklikler belirtildi ve sure verildi.

3. Dun ikinci turun en onemli uretim ciftligi denetimi yapildi. Calismalarin basladigi goruldu, 3 hafta sonra bir denetim daha yapilacak. O denetime kadar tum calismalarin bitirilmesi istendi. Insanlarin disardan bakmaya bile korktuklari bu yerlere devlet tarafindan girilmeye baslandi. Dun yapilan denetimden resimler ekte. Kurulus adi vermeden fikir vermesi acisandan paylasiyorum. Bu resimler ilk denetime gore oldukca duzelmis halidir.

Uretim ciftliklerinin cogu BELEDIYE BARINAKLARINDAN daha kotu durumdadir, butun yurtta.

Bunun bir sebebinin de, belediye barinaklarinda  devletle karsi karsiya olmanin verdigi guvenle daha yaptirimci olan gonullulerin, uretim ciftliklerine gitmeye cekinmeleri. Dolayisi ile oradaki canlar kaderlerine terk edilmis durumda.
           

Bu kolay bir is degil. DENETIM EKIBININ kurdurulmasi bile yillarimizi aldi.

Memurlar korkuyor, gonulluler korkuyor, yasada BOSLUK VAR. Hem tarim bakanligi hem de cevre bakanligi bu boslugu gidermekte istekli degil. Bu ise bulasmak istemiyorlar.
           

Bu zaten zaman alacak bir surec.

Bu surecte oradaki canlarin kaderlerine terk edilmemesi icin, mevcut yasanin uygun maddeleri isletilmeli.

4. Yapilacak sey Il Hayvanlari Koruma Kurullariniza DENETIM EKIPLERININ kurulmasi kararini aldirmaniz ve bu denetimlere mutlaka katilmaniz.
           Gonulluler katilmazsa olmaz. Hayvanlar icin felaket olan bir yere gonullu katilimi olmayan bir resmi denetimde sadece COP KOVANIZ KUCUK, buyutun denmis. Gerisini siz dusunun.
          

                AMA durumlar sozle anlatilir gibi degil. Ancak gormek lazim.
    

           Asagida ki kanun maddelerini inceleyin luften, uretim ciftlikleri yasasi olmadigi icin bu maddelere gore denetim yapiliyor, cunku bunlar genel maddeler, her yer icin gecerli.

   

                            Selam ve sevgilerimle        nesrin/HAYTAP/DOHAYKO
________________________________________________________

 
MADDE  4. - Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkeler şunlardır:

a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.

b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz    hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi  yaşamları desteklenmelidir.
 
        ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Hayvanların Ticareti ve Eğitilmesi

Hayvanların ticareti

MADDE 10. - Satılırken; hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunludur.
Ev ve süs hayvanlarının üretimini ve ticaretini yapanlar, annenin ve yavrularının sağlığını tehlikeye atmamak için gerekli anatomik, fizyolojik ve davranış karakteristikleri ile ilgili önlemleri almakla yükümlüdür.

 

 

 

cross