Tarih: 16.03.2015
Konu: Çınarcık Belediyesinin
İLGİ DAĞITIM: Orman Su İşleri Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Valilik Makamı, Belediye Başkanlığı, Belediye Teftiş Kurulu Başkanlığı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına
Belediye Toplama Ekibine İlişkin İş Güvenliği Soruşturma Talebi
Bakanlığınızca, Belediyenin sahipsiz hayvanları TOPLATMAYI, çalışanların "iş güvenliğini ve sağlığını" tehdit edecek şekilde yaptırması nedeni ile, belediyeye "iş güvenliği müfettişinin" gönderilerek, tüm yetkili ve ilgili kişilerin ifade ve bilgilerine baş vurularak soruşturma açılıp, işlem yapılmasını talep ediyoruz.
Şikayete konu belediyenin TOPLATMA hizmetinde yaptığı yasalara aykırı yanlış uygulamalar şunlardır:(Ekli kanun maddeleri)
1. TOPLAMADA UYUŞTURUCU İĞNE RİSKİ: Üfleme veya tüfekle hayvana atılan uyuşturucu ilaçlı iğne, hem hayvan hem de görevli açısından risk olduğundan, 5199 Sayılı kanun, bu tür toplamanın veteriner hekim kontrolü altında olmasını hükme bağlamıştır. Fakat, hiç bir zaman toplama ekibinin başında veteriner hekim bulunmamaktadır. Bu uyuşturucu iğnenin görevliye veya bir vatandaşa saplanması halinde hayati tehlike oluştuğu da bilinmektedir.
2. YAKALAMADA ISIRILMA RİSKİ: Yakalama çubuğu veya file ile yakalamada da önemli ölçüde "ısırılma" riski vardır. Hem iş kıyafeti hem de yakalama ve tutmada kullanılan ekipman ilkel ve eski olup güvenlik sağlayacak özellikleri taşımamaktadır. Hayvan davranış özelliklerini mesleği dolayısı ile çok iyi bilen tecrübeli veteriner hekimin ekibin başında olmaması, bu tür toplamada da "görevlinin iş güvenliği" riskini artırmaktadır.
3. GÖREVLİLERE EĞİTİM YAPILMAMASI: Yasa toplama yapan görevlilerin, hem hayvan hem de iş güvenliği açısından düzenli olarak eğitimden geçirilmesini hükme bağlamıştır. Belediye, toplamaya ilişkin teorik ve pratik bir eğitim vermeden ekibi gelişigüzel çalıştırmaktadır. Ekibin eğitim aldığına dair detay bilgileri içeren belge, saat ve gün sayısı, eğitimin nerede verildiği, kayıt ve eğitimin bilgisel ve uygulama içeriğini oluşturan müfredat yoktur. Eğitimsiz elemanlar ise toplama sırasında ısırılma ve daha başka risklerle karşı karşıya kalmaktadırlar.
4. GECELERİ GİZLİ ÇALIŞTIRMA: Belediyede gerek 657 sayılı yasaya ve gerekse 4857 sayılı İş Kanununa göre çalıştırılan görevliler, geceleri gizli olarak köpek toplamaya çıkartılmakta, kendilerinin izni olmadan fazla mesai yaptırılmakta, itiraz edenin işine son verilmektedir. Yasaya aykırı olarak, görevlilere toplanan köpeklerin belediye sınırları dışındaki alanlara götürmeleri istenmektedir. Belediye görevlileri ve arabaları, izinsiz olarak ilçe dışına çıkmaktadırlar.
5. FAZLA MESAİ YAPTIRIP ÖDEME YAPMAMA: Görevliler gece toplama yaptıkları ve fazla mesai yaptıkları halde onlara bir ödeme tahakkuk ettirilmemektedir. Görevlilerin gece toplama yapmaları riski büyük ölçüde artırmakta, sık sık ısırılma ve saldırılara maruz kalmaktadırlar. Ayrıca gece karanlığında, uyuşturucu iğnenin insanlara isabet ihtimali de artmaktadır.
Müracaatımız çerçevesinde "TOPLAMA yaptırılan görevlilerinin iş güvenliği" konusunda müfettiş gönderilmesini, işlem başlatılmasını belediye başkanı ve bu birimin bağlı olduğu yöneticiler hakkında İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne görevi kötüye kullanmak ve yasa ihlalinden dolayı soruşturma izni verilmesi için başvurulmasını, tarafımıza 4982 ve 3071 sayılı yasalar gereği bilgi ve cevap verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımla arz ederim.
______________________________
EK1: Şikayete dayanak olan yasa maddeleri:
A) Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği:
Madde 20-1- d şıkkı:"Uyuşturucu tüfek ile yapılan toplama ancak veteriner hekim kontrolü altında yapılır"
Madde 20-1-b şıkkı: "hayvan toplama ekiplerinin kurulması, bu kişilerin ehil kişilerden oluşması ve dönemsel olarak sorumlu veteriner hekimce eğitime tutulmaları sağlanır."
Madde 21-1-d şıkkı: "Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz."
B) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 178 inci maddesi gereğince düzenlenen Yönetmeliği
Madde 3 A- "Devlet Memurlarının, genel olarak haftalık çalışma süresi olan, 40 saatin üstünde yaptıkları çalışma, fazla çalışmadır.
C) 4857 Sayılı İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği
Madde 9 —Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınıp işçi dosyasında saklanması gerekir.
Alıcı: "[email protected]" <[email protected]>, "[email protected]" <[email protected]>
Cc: "[email protected]" <[email protected]>, "[email protected]" <[email protected]>, "[email protected]" <[email protected]>, "[email protected]" <[email protected]>, "[email protected]