Bu bağlamda başladığımız HAYTAP İMDAT Turumuzu Ankara Çankaya ile bitirdik. 31 gün 7000 Kilometre, 50 ye yakın il, ilçe, belde ve yerleşim birimini, barınakları ve çöplükleri ziyaret ettik, 100 e yakın görüşme ve toplantı yaptık. Turumuzun üçüncü ve SON etap bilgileri aşağıdadır. Desteğini ve varlığını yanımızda hissettiğimiz HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu üye ve temsilcilerine, bizimle birlikte olan tüm gönüllülere, gittiğimiz yerlerde yürek yüreğe olduğumuz ve sevginin gücünü iliklerimize kadar bize hissettiren tüm can dostlarımıza şükranlarımızla...
Nesrin Çıtırık
HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı
Haytap Ege - Akdeniz İmdat Turu SON olarak 3. Etap Özet Bilgileri
37- Marmaris çöplüğü, bakım evi ziyareti ve Belediye Başkanı ile görüşme
38- Kaş - Kalkan Şehir çöplüğü ve belediye barınagı ziyareti, Belediye Başkanı ile görüşme
39- Datça ve Ölüdeniz Belediyeleri Başkanları ile Görüşmeler
40- Göcek Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği - HAYTAP Toplantısı ve Göcek bakım evi ziyareti
41- Demre Belediye Başkanı ile görüşme, Dernek kurulması çalışmaları toplantısı.
42- Kumluca Bakımevi ziyareti ve Belediye başkanı ile görüşme.
43- Antalya B.Şehir Belediyesinin Örnek Bakımevi ziyareti.
44- Kepez ve Konyaaltı Bakımevi ziyaretleri.
45- Kemer, Muratpaşa, Manavgat Bakımevi ziyaretleri, başkanlarla görüşmeler.
46- Yenimahalle Belediyesi 'Toplama Merkezi' ziyareti, başkanla görüşme.
47- Çankaya Belediyesi "Köpek Deposu ve Pislik Tarlası" Bakım evi ziyareti..
37- Marmaris çöplüğü, bakım evi ziyareti ve Belediye Başkanı ile görüşme
HAYTAP imdat turu ekibi Marmaris'te öncelikle çöplük bölgeleri ve bakım evini gördü…Eksiklikler tespit edildi…Belediye Başkanı Ali Acar ile yoğun işleri arasında, mesai saatleri dışında bir toplantıda bir araya gelindi…Yenilenmeye gereksinimi olan bakım evinde kulübe, palet, alan düzenlenmesi, yiyecek, veteriner hekim hizmeti, personel gibi talepler iletildi…Sayın belediye başkanı gerekli talimatlar vererek 10 gün içinde eksikliklerin tamamlanmasını istedi…Mahayko başkanı Suna Ak, dernek yöneticileri Eda Ülken, Nilüfer İlceoğlu yapılan çalışmaların takipçisi olacaklar. Mahayko yöneticisi dostlarımıza teşekkür ederiz…
38 - Kaş - Kalkan Şehir çöplüğü, Belediye barınagı ziyareti , Belediye Başkanı ile görüşme
Kaş'da dernek başkanı Göknil SAYILIR ve Belediye Veteriner Hekimi Didem SAKAR ve diğer gönüllüler ile Önce Belediye Barınağını ve Şehir çöplüğünü ziyaret ettiler. Tespit ettikleri Eksiklikler ve talepleri için Belediye Başkanı Sn.Abdullah GÜLTEKİN ile görüştüler. Başkan Abdullah GÜLTEKİN Barınakta eksik olan Kulübe ve gölgeliklerin yapılmasını, yaralı hasta ve kırıklı hayvanlar için yerel veterinerlerden hizmet alımı yapılmasını, şehrin muhtelif bölgelerine suluklar konulmasını, Çöplüklere yalaklar ve gölgelikler konulmasını, Afiş ve Broşürler bastırılması için Didem SAKAR’a talimat verip tüm taleplerinin gerçekleştirileceğine dair söz verdi. HAYTAP Başkanı Nesrin ÇITIRIK Kaş Hayvan Dostları Derneği’nin Yabancı uyruklu üyelerine Hayvan Hakları Konusundaki Yasa Maddelerini açıklamalı olarak anlattı. Dernek üyeleri HAYTAP’ın bu ziyaretinin Kaş’da bir dönüm noktası olduğunu, Nesrin ÇITIRIK’In Başkanla konuşmasını beğeni ile izlediklerini ve çok etkilendiklerini, bundan böyle HAYTAP ile iletişim içerisinde olmak istediklerini özellikle belirttiler.
Toplantı sonrası Kalkan Belediye Başkanı Ömer Saim KARAKURT ile görüşmeye yetişmek için Kalkan’a hareket eden ekibimiz oradaki KAPSA dernek Başkanı Maggy ÇELİK ve diger gönüllüler ile Belediye Başkanının yanına gittiler. Mağdur hayvanlar için bir sığınma evi, hasta yaralı ve kısırlaştırılması gereken hayvanlar için yerel veteriner hekimlerden hizmet alımı yapılması, suluk konması, köylerden merkeze kısırlaştırılmak üzere gelecek hayvanlar için derneğe bir araç tahsis edilmesi talep edildi. Her iki görüşmede de gerek dernek üyeleri ve gerekse Fedarasyon olarak verilen sözlerin tutulması ve hizmetlerin yerine getirilmesinin sıkı takipçisi olunacağı dile getirildi.
Kaş Belediye Başkanı ile görüşme
KALKAN Belediye Başkanı ile görüşme.
39- Datça ve Ölüdeniz Görüşmeleri
HAYTAP imdat turu ekibi Datça ve Ölüdeniz’de hayvan hakları savunucuları ile buluştu ve Datça belediye başkanı Şener Tokcan ve Ölüdeniz belediye başkanı Keramettin Yılmaz’ı ziyaret ederek ilçelerin hayvan hakları sorunlarını dile getirdi. Her iki başkandan da dışardan hizmet alımı yoluyla kazalı hayvanlara destek olunması, su odaklarının kurulması, kısırlaştırma için destek ve sayının artırılması, yeni bakımevinin projeleri üzerine çalışılması, Datcadaki boş olan metruk bakım evinin yıkılması istendi.
Datca Belediye Başkanı ile görüşme
Ölüdeniz Belediye Başkanı ile görüşme
40- HAYTAP–Göcek Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği Toplantısı ve Göcek bakım evi
Göçek'li hayvan hakları savunucuları ile toplantımız son derece verimli geçti. Belediyenin dışarıdan hizmet alımı, yasanın gerektirdiği tüm konularda dernek yönetimine destek vermesi konusunda adımlar atılması bir programa bağlanarak sağlanacak…Kendi olanaklarıyla bir bakım evi oluşturan, belediyenin mama yardımında bulunduğu ”Doğa ve Hayvan Dostları Derneği” yöneticileri ile. Bölgede bakım evi ve hayvan hakları konularında sıkıntılar tartışıldı, çözümlerin dayanışma içinde sağlanması kararı alındı.
41- Demre Belediye Başkanı ile görüşme, Dernek Kurma çalışmaları
Haytap İmdat Turu Ekibi Demre Belediye Başkanı Süleyman TOPÇU ile görüştü. Demre’de, zehirlemeler ve hayvanları şehir dışında ıssız yerlere atan, 4-5 yıl önce hayvanların açlıktan ve bakımsızlıktan ölüme mahkum olduğu hayvan barınağını iyileştirmek yerine kapatmayı seçen bir Belediye anlayışı hakimı. Cumartesi olmasına rağmen belediye başkanı derhal randevu verdi. Kendisi ile görüşmede, kısırlaştırma ve aşılamayı yerel veteriner hekimlerden hizmet alımı yaparak düzenli olarak yaptırılması, yaralı ve hasta hayvanlar için aynı şekilde yerel veteriner hekimlerden hizmet alımı yapılması talep edildi. İhlas Haber ajansı Muhabiri Mehmet Özgür Bozkurt ve Yerel Muhabir Suat Metin ile röportaj yapan Nesrin ÇITIRIK Başkanla görüşmeyi ve talepleri Aktardı. Gönüllü arkadaşlarla ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Aldal ile tanışmamızı ve yardımlarını almamızı sağlayan gazeteci arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz…
Demre’den HAYTAP imdat turu ekibi ve Demreli hayvan hakları savunucularının birlikte yaptıkları toplantıda dernek kurulması kararı çıktı. Belediye ve kurumlara yasal görevlerini
42- Kumluca Bakımevi ziyareti ve Belediye başkanı ile görüşme
KUMLUCA BAKIMEVİNDE HASTA, AÇ VE ESİR HAYVANLAR….
43- Antalya B.Şehir Belediyesinin Örnek Bakımevi ve B.Şehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Akaydın’a Teşekkürler
HAYTAP İmdat turu ekibi Antalya büyükşehir belediyesi sahipsiz hayvan bakım evini ziyaret etti. Veteriner işleri müdürü sayın Özgür Erkan ve çalışma arkadaşlarının büyük özen ve özveri ile yönettiği bakım evinde mutluluk yaşandı. İletişim sistemi, personeli, klinik hizmetleri, ambulans, hayvan hakları ihlali ekip aracı, lojistik desteği, park ve bahçelerdeki odak çalışmaları ile örnek olacak bir bakım evi oluşmuş.
Veteriner İşleri Müdürü Özgür Erkan, Halkla İlişkiler Görevlileri Ebru Aray ve Meral Dağseren tarafından karşılanan ekip, modern cihazlarla donatılmış tedavi odalarını, hepsi de işinde ehil ve uzman sağlık ekibi ve yardımcı personeli ile hizmet veren bu bakım evine hayran kaldı. Tıpkı bir insan hastanesi gibi ekipman ve kaliteli, bilgi ve becerili ve daha önemlisi hepsi de güler yüzlü görevlilerin bir bakım evinde bulunması ekibimizi çok mutlu etti. Kırık dahil tüm vakalara müdahale eden 24 saat açık olan bu bakım evi bilgilerini lütfen dağıtın. Daha sonra Özgür Bey ile parklarda ki sulukları, kedi evlerini ziyaret eden ekip, Belediye Başkanına bizzat teşekkür etti.
44- Kepez ve Konyaaltı Bakımevi ziyaretleri
Antalyalı hayvan hakları savunucusu arkadaşlarımızla birlikte Kepez ve Konyaaltı bakımevlerindeydik…Kepez çevresinde kuduz karantinası olduğundan Ocak ayına kadar bakım evi boş tutuluyor…Toplama ve operasyon yapılmıyor…Yapısal bazı eksikleri olan bakım evindeki karantina bölümlerin havalandırma, dışarıyı görme konularındaki tespitlerimizi ilettik, geçmiş bazı toplama eylemi sırasında ortaya çıkan sorunları tartıştı…Konyaaltı bakım evinde de işleyiş ve bakım evi şartları güzel olmasının yanı sıra bazı bölüm kapılarının hayvanların dışarıyı göreceği şekilde değiştirilmesi, gölgelikler ve uygun olan alanda özellikle yavrular ve yavrulu anneler için gezinti alanlı bölmeler yapılmasını önerdik…
Kepez Belediye Bakımevinde
Konyaaltı Belediye Barınağı
45- Kemer, Muratpaşa, Manavgat Bakımevi ziyaretleri
VİP Tv de Başkan Nesrin Çıtırık’ın canlı yayın programna katılmasından sonra Kemer bakımevinde incelemelerde bulundu. BELEDİYELERİN YENİ MODASI GENİŞ ALANLARDA UFACIK KAFESLERE KÖPEKLERİ HAPSETMEK…!Muratpaşa ve Manavgat bakımevi ziyaretlerinde de bulunan HAYTAP Ekibi ve Antalyalı hayvan hakları savunucuları, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ile de görüştü
Muratpaşa Belediye Bakımevinde
46- Ankara Yenimahalle 'Toplama Merkezi' ziyareti
HAYTAP Akdeniz Ege İmdat Turu Ekibi olarak, turumuz da biz de bitmiş tükenmiş durumda olduğumuz halde, sokaklarından yüzlerce hayvanın yok olduğu, bakım evinin bir felaket olduğu bilgilerini kulak ardı edemedik ve Ankara YENİMAHALLE ilçesine geldik. Şikayetler yağmur gibi yağdı. Bu sabah bakım evini ziyaret ettik. Anadolu’da ve İstanbul’da yüzlerce barınak ve belediye ziyaret eden bir insan olarak, hayvanlara böylesine cehennem hayatı yaşatan felaket bir bakım evi daha görmedim.
MANZARA:
1. Büyüklüğü 5-6 metrekareyi geçmeyen beton odaların bazılarında 30 a yakın hayvan tıkıştırılmıştı.
2. Uyuzlu, kırıklı ve açık yaralı hayvanlar içinden lağım oluğu geçen metreden küçük hücrelere tıkılmışlardı. Bu hücrelerin bulunduğu odaya girince boğazlarımız keskin asit kokusundan adeta yandı.
3. Kısırlaştırılmış hayvanlar en kalabalık bölmelere sargıları ile atılmıştı.
4. Kırıklı hayvanlar ya kalabalık bölmelerde ya da hücre lağımlı odalarda kendi kaderlerine terk edilmişlerdi.
5. Açık yaralı hayvanlar da kalabalık bölmelerde diğer hayvanların arasına atılmıştı.
6. Ayağı kırık olan kedi ve hasta kediler kokudan durulmayan pis odalara kendi kaderlerine terk edilmişlerdi.
7. Hayvanların önünde kokmuş yemekler vardı.
8. Yavrulu anneler dışarıda kırık dökük kulübelere zincirle bağlanmışlardı.
Önce Sağlık İşleri Müdürü Leyla Köse ile konuştuk. Leyla Köse “Bu koşullar için yapacağı bir şey olmadığını, şikayet oldukça oraya hayvan toplamaya devam edeceğini, belediyenin tüm hayvanları tedavi etmek gibi bir mecburiyeti olmadığını” söyledi. Gereken cevabı tabii ki aldı. Daha sonra Belediye Başkanı Fethi Yaşar ile görüştük. Kendisinden mevcut yerin koşullarının acilen düzeltilmesini, hayvan toplamanın durdurulmasını, hasta ve yaralı hayvanlar için üniversite veya yerel kliniklerden tedavi hizmeti alımının yapılmasını, kayıtların düzenli tutulmasını ve şeffaf olmasını, yeni bakım evlerinin hücre beton odalardan oluşmamasını” içeren taleplerimizi ilettik. Belediye başkanı bunların hepsini olumlu karşıladı ama Leyla Köse hepsine itiraz etti. “Kendisini vatandaşın şikayetinin daha çok ilgilendirdiğini toplamanın devam etmesi gerektiğini, dışarıdan kırıklı hasta acil hayvanlar için tedavi hizmeti alınmasına gerek olmadığını, tedavilerin bakım evinde yapıldığını !!, tadilata gerek olmadığını zaten yakında taşınacaklarını” söyleyerek başkanı ikna etmeye çalıştı. Başkanın yanından çıktıktan sonra da ayını söylemlerini tekrarlayınca yüksek sesle tartıştık. Leyla Köse hayvanların toplanmasını şiddetle savunuyor. Başkanın sözlerinin yerine getirilmemesi için uğraşmaya devam edecek gibi duruyor.
Daha sonra Fen İşleri Müdürü Birben Kut ile başkanın yönlendirmesi ile görüştük. Yanımıza bir görevli verdi ve birlikte bakım evine giderek mevcut yerde yapılacak düzenleme ve tadilatları bu görevliye tarif ettik.
Biz orada görevliye tadilat tarifi yaparken, bir bölmeden acı çığlıklar geldi. Koşarak baktığımızda, büyük küçük karışık konan bir bölmede ki büyük köpekleri yavru bir köpeği ısırarak etrafı kan gölüne çevirdiğini gördük. Hemen yavruyu dışarı alıp orada ki veteriner hekimler müdahale etti. Eğer biz orada olmasaydık, bu yavru sabaha kadar kanayarak ölecekti. Yavruyu ayrı bir yere koyup tedavi altına aldılar. Bu gördüğümüz bir tek olay, bir kaç saat içinde. Gece olan bu tür vakalarda gariban hayvanlar nasıl acı çekiyorlar kim bilir…
Yenimahalle sokaklarında HAYVANLAR bırakılmıyor, bakımevi bir toplama merkezi…
Taleplerimizin yerine getirilimesinin takipçisi olacağız.
Ankara’lı arkadaşları barınaklara düzenli gitmeye davet ediyoruz.
Selam ve sevgilerimle…
Nesrin Çıtırık
HAYTAP Başkanı
Yenimahalle barınağında hücreye kapatılan hasta köpegin ağlaması
(videoyu izlemek için aşağıdaki linklere tıklayınız)
http://www.youtube.com/watch?v=hJM3nO1Py8U
http://www.youtube.com/watch?v=FJ3FBxvEyc8
Aynı bölmede bulundugu büyük köpek tarafından saldırıya ugradı
(videoyu izlemek için aşağıdaki linklere tıklayınız)
http://www.youtube.com/watch?v=XyP4gs2HSrk
http://www.youtube.com/watch?v=xBPbparULDk
47- Çankaya Belediyesi "Köpek Deposu Pislik Tarlası"Bataklıı ziyareti...