URLA BAKIMEVİ RAPORU (2015)
URLA BAKIMEVİ FİZİKİ ŞARTLAR ÇALIŞMA KOŞULARI
Mevcut bakımevi hem ihtiyaçlara hem de yasalara tamamen aykırı olması nedeni ile, daha da önemlisi ulaşımı çok zor uzak olması nedeni ile, kapatılıp daha yakında 3-4 konteynırlı 5-6bahçeli bir kısırlaştırma İstasyonu yapılmalıdır. Bu yapılıncaya kadar mevcut bakımevine ilişin taleplerimiz şunlardır:
1-MEVCUT DURUM: Köpek bölmeleri her gün temizlenip dezenfekte edilmiyor. Yerlere talaş serilmiş. Hem hayvanların gözlerine ve kulaklarına giriyor hem de üstüne yapılan çiş kaka kusmuk vs gibi salgılar ile mikrop yuvası haline geliyor.
OLMASI GEREKEN: Her bölmeye en az 10 ar tane olmak üzere yer paletleri konmalı. 3 er tane de küçük klübeler alınmalı. Talaş kesinlikle serilmemeli. Bölmeler her gün yıkanmalı, bunun yanında kakalar sürekli alınmalı.
2-MEVCUT DURUM: Aşılar, iç parazit dış parazit ve ilaçlar yetersiz. Hasta ve yaralı hayvanlara yeterli müdahale yapılamıyor. Hiçbir şekilde kayıt tutulmuyor. Sorulduğunda kayıtların belediyede olduğu söyleniyor. Giren çıkan hayvan belli değil. Tedavi edilen hayvana hangi ilaç yapıldı belli değil. Çünkü kayıtları yok.
OLMASI GEREKEN: Oysa kayıtların bulunduğu yer barınak olmalı. Yasada yer alan bütün evrak defter ve kayıtlar da barınakta olmalı. Hasta hayvanları için özel takip dosyaları olmalı. İlaç sarf kayıtları olmalı.
3-MEVCUT DURUM: Hayvanları barınak içinde taşıyacak ekipman yok. Yemek ve su kapları yeterli değil. Hayvanların üstünde onları güneşten koruyacak gölgelikler yok. Hayvanlar bölmelere gelişi güzel konmuş durumda. Hasta büyük küçük, yavru anneli yavru hepsi karmaşık konmuş.
OLMASI GEREKEN: Hayvanları taşıyacak ekipman olmalı. Her bölmeye 4 er adet Su leğeni ve 4 er adet yemek tepsisi olmalı. Kalın gölgelikler taşınmaya uygun yapılmalı.Hayvanlar kendi aralarında bölünmeli, sınıflanmalı. Her bölmenin başına da kaç hayvan olduğu ve bilgileri yazılmalı.
4-MEVCUT DURUM: Veterinerler hem fiziki koşullardan hem de orada kalmamalarından dolayı tedavi teşhis ve takibi yok denebilir. Personele ise eğitim verilmesi gerekmesine rağmen verilmemiş. Sahiplendirme kayıtları düzenli değil. İnternet kullanımı yok, sayfası yok.
OLMASI GEREKEN: Veterinerler tüm zamanlı barınakta olmalı, tedavileri bizzat yapmalı, elemanlara bırakmamalı, kayıtları orada tutmalı ve personeli de eğitmelidir.Ayrıca bir internet sayfası olmalı, orada sahiplendirmeler yayınlanmalıdır. O internet sayfasında toplama yapılacak yerler ve hayvanları bırakma zamanları da duyurulmalıdır.
URLA'da SOKAK HAYVANLARI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
2. MEVCUT DURUM: Besleme odakları yok, mevcut suluklar çalışmıyor, gönüllülerin kendi oluşturdukları besleme odaklarına belediyece mama desteği verilmiyor, kedi sığınma ve besleme evleri yok.
OLMASI GEREKEN: Belediyece besleme odakları oluşturulmalı, suluklar onarılmalı ve yeni suluklar yapılmalı, sokak hayvanlarını besleme odağı oluşturarak besleyen gönüllülere yasa gereği mama desteği sağlanmalı. Ayrıca kediler için de kedi sığınma ve beslenme evleri yapılmalı.
2. MEVCUT DURUM: Belediye sınırları içersinde, KÖPEKLER sık sık toplanmakta, çoğunlukla bu köpekler ne barınakta ne de başka bir yerde bulunamamaktadır. Kısaca YOK EDİLMEKTEDİRLER. Toplama ekibinin başında veteriner hekim olması yasa gereğidir ama veteriner hekim toplamada
bulunmamaktadır.
OLMASI GEREKEN: Sokakta bulunan hayvanların belediye ve gönüllü işbirliğiyle tespiti yapılması, bunların toplanması, kısırlaştırılması, küpelenmesi, çip işleminin yapılması, insanlara zarar vermeyecek şekilde rehabilitasyonu ile alındıkları yere sorunsuz bir şekilde gönüllü belediye desteği ile bırakılmaları sağlanmalı. Ayrıca toplama yapılacağı zaman ve kısırlaştırılan hayvanlar bırakılacağı zaman, mutlaka önceden belediye bunu gönüllülere bildirmeli ve bu işlemlerde de gönüllü desteği almalıdır. Ekipler gece çalışmamalıdır.
3. MEVCUT DURUM: İlçe sınırları içinde trafik kazası geçiren, yaralanmış, hasta ve acil durumu olan sahipsiz hayvanlar mesai saatleri dışında müdahale edilemiyor. Mesai saatleri içindeki müdahaleler de bakımevi koşullarının ilkel olmasından dolayı yeterli değil.
OLMASI GEREKEN: Yaralı acı çeken hayvanlara 24 saat boyunca müdahale edilebilmesi için veteriner hekimler odası ile iletişim içinde bu durumdaki hayvanların bakım ve tedavisi için yerel özel veteriner klinikleri ile Tedavi Sözleşmesi yapılmalı Nöbetçi eczaneler gibi belediye ile anlaşmalı nöbetçi veteriner kliniği olmalı.
4. MEVCUT DURUM: Sokaklardaki hayvanlar UYUZ ve DERİ hastalıkları ve ayakta yapılacak kolay hastalıklarla baş etmeye çalışıyorlar. Saha tedavisi hemen hemen hiç yok bu hayvanlar zaman zaman bakımevine getirildiklerinde ya uyutuluyorlar ya da barınak hastalıkları ile risk altına giriyorlar.
OLMASI GEREKEN: Hayvanlar bulundukları yerde ve ayakta yapılacak tedaviler saha tedavileri başlığı altında görevlendirilecek bir veteriner hekime uygun teçhizat ile gönüllü katılımı ile düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Bu hem toplum sağlığı açısından önemli hem de bu hayvanların
acı çekmesini önlemesi açısından insani boyutta önemli.
5. MEVCUT DURUM: Yasada gerek okullarda ve gerekse topluma yönelik hayvan sevgisinin geliştirilmesi için belediyelerin gönüllüler ile çalışması hükmü olmasına rağmen, burada böyle bir çalışma yok. Afiş basımı, bilboardlar ile mesajlar verilmesi yok. Vatandaşta hayvanlara karşı bir merhamet duygusu uyandırılmamış. Oysa merhamet ve sevgi öğretilebilir bir duygudur.
OLMASI GEREKEN: İlçe sınırları içersinde halka açık yerlerde hayvan hakları irtibat büroları oluşturulmalı, buralarda gönüllülerin de desteği ile vatandaştan gelecek taleplere cevap verilmesi, bilgilendirme yapması afiş ve broşürler dağıtılması mahalle muhtarları ile düzenli toplantılar yapılması, okul çocuklarına bilgilendirme yapılması sağlanmalıdır. Böyle bir çalışma ULUSAL BOYUTTA ilgi ve takdir uyandırır, Urla gibi uygar bir şehre çok yakışır. Afişler basılmalı, ayrıca başta EV HAYVANLARINIZI TERK ETMEYİN OLMAK üzere gerekli mesajlar verilen bilboardlar olmalı.
6. MEVCUT DURUM: Bakımevi aracı barınağa gittiği zaman sokaklardaki sahipsiz hayvanlara kesinlikle müdahale edilemiyor araç barınakta deniliyor. Ayrıca aracın içi de hayvan toplamaya uygun değil.
OLMASI GEREKEN: Bir aracın daha, havalandırma ve kafesler ile düzenlenip hizmete sokulması gerek. İçinde kafes olmayan taşıma aracı olmaz.