Haytap Federasyon Baskani Av. Ahmet kemal Senpolat tarafindan, siddet, kotu muamele uygulanan hayvanlar icin yapilmasi gerekenlere iliskin bilgiler asagida verilmistir. Ayrica linki tiklayarak daha detayli bilgilere de ulasabilirsiniz.
Siddet, kotu muamele uygulanan hayvan SAHIPLI veya SAHIPSIZ durumuna gore islem yapilmaktadir.
Bizlere doğrudan başvurmadan önce lütfen aşağıda en fazla karşılaşılan sorunlarla ilgili olarak sorulan soruları ve hukuk bölümündeki dilekçeleri detaylı olarak okuyun. |
5- ŞİDDET UYGULANAN, OLDURULEN HAYVAN SOKAK HAYVANI İSE ( SAHİPSİZ İSE ) NE YAPMALIYIM ?
5A- Başvurulacak makam bölgenizdeki il çevre müdürlüğüdür. 5199 nolu yasa ve ilgili yönetmeliği doğrudan bu yasanın ilgili maddesi gereiğince onlar tarafından uygulanacaktır. Dolayısıyla dsavcılığa suç duyurusunda bulunmanız bir işe yaramaz. Zaman kaybettirir.
5B- 5199 ile uygulanacak ceza idari para cezasıdır. Yani kişinin sabıkasına işlenmez devlete gelir olarak kaydedilecek bir paradır bu. Ancak bizim vatandaş hapiste yatar koymaz , cebinden üç kuruş çıkarsa kendisine dokunur..o nedenle ümitsiz olmayın
5C - İl ÇEVRE müdürlüklerine dilekçe vermek yeterli değildir. Muhakkak dilekçenin eki olan dellilleri de dilekçenize ekleyin ( fotoğraf- otopsi raporu – gazete küpürü-tanık ve aklınıza gelebilecek her türlü delil )
5D - Mümkünse hayvanı geçmişe etkili olarak sahiplenin ( eski tarihli aşı karnesi ) o zaman il tarım müdürlüğüne değil doğrudan savcılığa başvurabilirsiniz ( bkz aşağıda 6 NOLU SORU )
6-ŞİDDDET UYGULANAN, ÖLDÜRÜLEN HAYVAN SAHİPLİ İSE NE YAPMALIYIM?
6A- Ceza davası açma tekeli sadece savcının tekelinde olduğu için mecburen savcılığa suç duyurusunda bulunacaksınız. Yine tüm delillerinizi dilekçeye eklemeniz şart. Tek başına dilekçe savcılığı harekete geçirmez. Zaten bu tipten davaları açmakta ikircikli davranılmaktadır . Tüm delilleriniz muhakkak dilekçeyi vermeden dosyada olsun. Mümkünse bir avukatla başvuru yapın daha etkili olur.
6B
- Savcı davayı açarsa artık ceza mahkemesinde müdahil ( savcının yanında ) davaya katılabilirsiniz . kararı gerekirse temyiz edebilirsiniz. Burada 5199 sayılı yasadan çok TCK nın 151/2 maddesi olan mala zarar vermeden dolayı savcılık dava açacaktır. Yani savcılık için burada maalesef yine “can” değil patlıcan ( mal olarak hayvanınızın kıymetindeki noksanlık) önemli olacaktır. ( her ne kadar sonuçta adli para cezasına dönüştürülse de bu suçun ( kabahat değil ) 4 aydan 2 yıla kadar hapis cezası var . ancak bu o kişinin sabıkasına işlenecektir.)