1991'den Bugüne

Belediye'ye: MEZBAHA da Veteriner Hekimi Barinakta da Çalisamaz..

 

Degerli Arkadaslar,

25691 Sayi, 05.01.2005 tarihli Resmi Gazetede yayinlanan, Kirmizi Et ve Et Urunleri Uretim Calisma ve Denetim Usul ve Esaslarina Dair Yonetmeligin Madde 17 ve Madde 18 inde Mezbaha Sorumlu Yonetici ve Veteriner Hekimleriyle ilgili hususlar net bir sekilde belirtilmis ve mezbaha veteriner hekiminin barinak veya baska hic bir yerde calistirilmayacagi acikca hukme baglanmistir.

Derme catma bakimevi kurup, icine bir dolu hayvani tikistirip, veteriner hekim almadan MEZBAHA veteriner hekimini sanki barinakla da ilgileniyor gibi gosteren belediyeleri sikayet icin asagidaki ornek yaziyi kendi bilgilerinizi DOLDURUP valilige yollayin. Bu yaziyi BIMER sitesi uzerinden de yollayin, ayrica.
Takip edin, barinaga ayrica tam zamanli veteriner hekim alinmazsa bakanliga sorusturma icin sikayette bulunun,.yasayi ihlal etmekten dolayi.
Sakin bunu unutmayin.
Bir veteriner hem mezbaha da hem de barinakta calistirilamaz.
Selam ve sevgilerimle.... nesrin/ haytap/dohayko

Mezbaha Veterinerini ayni zamanda BARINAKTA calisiyormus gosteren Belediyeler icin VALILIGE GONDERILECEK ORNEK MURACAAT YAZISI..
_____________________________________________________


Konu.........................Belediyesi Hayvan Bakimevine Veteriner Hekim gorevlendirilmesi hususunda.

.............................Valiligi Yuksek Makamina,

Sehrinizdeki belediye barinaginda gorevli olan veteriner hekim ayni zamanda mezbahada da hekimlik yapmaktadir.

Daha once Tarim Bakanligi Koruma Kontrol Genel Mudurlugune yapilan bir bas vuruda, mezbaha da gorevli olan veteriner hekimin bir barinakta calisip calismayacagi sorulmustur.

"KIRMIZI ET VE ET URUNLERİ URETIM CALISMA VE DENETLEME USUL VE ESASLARINA DAIR YONETMELIGIN 17. Madde e) Sorumlu yöneticiler çalışma gün ve saatleri içerisinde başka bir işte çalışamazlar." hukmu mevcuttur.

Bu madde geregi olarak Genel Mudurluk sikayete konu olan ilin valilik il mudurlugune veteriner hekimin sadece mezbahada gorevlendirilmesi gerektigini belirten yazi yollamistir. Bu yazilar ve yonetmeligin ilgili maddeleri emsal olmak uzere ekte sunulmustu

Yani, mezbaha veteriner hekiminin barinakta calistirilmasi yasalara aykidirdir. Ayrica, toplum sagligi acisindan da sakincalidir.

Bu baglamda

,
1. Mezbaha veteriner hekimini barinakta da calistirarak yasayi acikca ihlal eden belediye hakkinda sorusturma acilmasi ve bu durumun onlenmesi,

 

 

2. Mezbaha veteriner hekiminin barinakta calisarak toplum sagligini da tehlikeye atmasi nedeniyle, Il Saglik Mudurlugunce denetim yapilarak bu hususta da belediye hakkinda islem yapilmasi ve bu durumun onlenmesi,

3. Barinaga tam zamanli calisacak bir veteriner hekim alinmasi, mezbahada gorevli olan veteriner hekimin hijyenik bir ortama sahip olmayan barinaga hic bir sekilde girmemesinin saglanmasini talep ediyoruz.

Yasayi ihlal eden bu durumun devam etmesi ve tarafinizca sorusturma yapilmamasi halinde, bakanliga ilgili tum kurumlar hakkinda sikayette bulunacagimizin bilinmesini istiyoruz.

Dilekcemize 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi net bir sekilde bilgi ve gercekleri yansitan cevap verilmeseni emir ve musaadelerinize saygilarimizla arz ederiz.

 

 

ISIM IMZA KIMLIK NO ADRES

Dagitim: Tarim ve Koyisleri Bakanligi Koruma Kontrol Genel Mudurlugu, . ...... Belediyesi

..... Kaymakamligi, ........... Il Cevre Mudurlugu, .........., Il Saglik Mudurlugu,

..................... Il Tarim Mudurlugu, Basin Kuruluslari, HAYTAP Hayvan Haklari Federasyonu, Hayvan Koruma Platformlari

 

 

EK..1...Tarim Bakanligi Koruma Kontrol Genel Mudurlugunun o ildeki mezbaha veteriner hekiminin sadece mezbahada gorevlendirilmesini belirten yazisi

EK  2... KIRMIZI ET VE ET URUNLERİ URETIM CALISMA VE DENETLEME USUL VE

ESASLARINA DAIR YONETMELIGIN ILGILI MADDELERI ... ________________________________________________________

EK 1

 

T.C.
TARIM VE KOYISLERI BAKANLIGI
Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü


Sayı  : B.12.0.KKG.0.10.01-622.01...../...../2010
Konu: Talep (Sema MANDEV)

HALKLA İLİŞKİLER VE BİLGİ EDİNME MERKEZİNE
İlgi: 10/12/2009 tarihli ve B.12.0.KKG.0.10.01-3.1-1528-41472 sayılı yazımız.

İlgide kayıtlı yazımızla, Sema MANDEV’in talebi ile ilgili Çanakkale İl Tarım Müdürlüğü’nün talimatlandırıldığı bildirilmişti.

Çanakkale Valiliği'nden (İl Müdürlüğü) alınan yazıda "Cemali ÜNLÜ'nün belediye mezbahasında sorumlu yönetici olarak görev yaptığı, tek Veteriner Hekim olmasından dolayı aynı zamanda müdürlüğün bürokratik işlemlerini yaptığı, evcil hayvan barınağında görevlendirildiği ve gerektiğinde balık halindeki kontrollerin yapılmasından sorumlu olduğu" belirtilmiştir.

Çanakkale Valiliğine (İl Müdürlüğü) yazılan yazıda, Veteriner Hekim Cemali ÜNLÜ'nün sadece mezbahada görevlendirilmesi gerektiği konusunda ilgili belediyenin bilgilendirilmesi talep edilmiş olup DOHAYKO Gürpınar İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Sema MANDEV ile

HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Çanakkale Temsilcisi Sayın Sitare ŞAHİN' e konuyla ilgili olarak bilgi verilmiştir.

Gereğini rica ederim.

Doç.Dr.Muzaffer AYDEMİR

Genel Müdür

 

EK 2

KIRMIZI ET VE ET ÜRÜNLERİ ÜRETİM ÇALIŞMA VE DENETLEME USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK.
ALTINCI BÖLÜM


Sorumlu Yönetici, Muayene Veteriner Hekimi ve Kontrolör ile İlgili Hususlar

Sorumlu Yöneticinin Görevi, Sorumluluğu ve Göreve Başlaması

Madde 17 — Kombina ve mezbahalarda veteriner hekim, bu Yönetmelik kapsamındaki diğer tesislerde ise veteriner hekim, gıda mühendisi ve ziraat fakültelerinin gıda bilimi ve zootekni bölümü mezunları sorumlu yöneticilik yapabilir.

Bu Yönetmelik kapsamındaki tesislerde sorumlu yönetici çalıştırılması zorunludur.

e) Sorumlu yöneticiler çalışma gün ve saatleri içerisinde başka bir işte çalışamazlar.
f) 3 üncü sınıf mezbahalarda sorumlu yönetici aynı zamanda muayene veteriner hekimi olarak da görev yapabilir.

Muayene Veteriner Hekiminin Görevi, Sorumluluğu ve Göreve Başlaması
Madde 18 — Kombina ve mezbahalarda aşağıda sıralanan görevleri yapmak üzere her kesim hattı ve vardiya başına bir kişi olmak üzere yeterli sayıda muayene veteriner hekimi çalıştırılması zorunludur.

f) Muayene veteriner hekiminin göreve başlaması, kayıtlı bulunduğu meslek odasından alınacak belge üzerine, noter onaylı sözleşme ile yapılır. Yapılan sözleşmenin bir örneği sözleşmenin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde yetkili merciye gönderilir.

ğ) Muayene veteriner hekimleri çalışma gün ve saatleri içerisinde başka bir işte çalışamazlar.

cross