10.3.2013
Haytap temsilcisi ve gönüllüleri Timur Ugan, Aysel Özkan, Eda Kavak, Afyon hayvan hakları koruma derneği başkan yardımcısı Doç. Dr. Berfu İlter, Afyon geçici bakım evine bir ziyarette bulundu.
Bakımevinde vet. hekimler Sayın İsmail Atlı ve Levent beylerle birlikte yapılan çalışmada, Haytap ekibinin Ağustos ayında yaptığı ziyarette önerdiği deişikliklerin bir kısmının yapıldığı, bakımevinin daha iyice bir duruma getirildiği görüldü.
Köpeklerin özgürce dolaştığı kulübeler, geniş mekanlar, kulübeler beğeni ile izlendi ve fotoğraflandı. Fakat bu mekanlarda ki kulübelerin GÖLGELİKLERİNİN olmadığı, kışın kar altında yazın da güneş altında kalacağı görülerek uyarı yapıldı.
Daha evvel eleştirdiğimiz kapalı bölümlerin duvarlarının yıkılarak giriş kapıları açıldığı, bu bölümlerin üstlerinin yağmur ve güneşe karşı kapandığı, bu bölümlere yalnızca yeni gelen ve karantinadaki köpeklerin alındığı görüldü. Fakat hayvanlar burada hala daha metrekareler içinde hapis durumda. Bu bölmelerin dışarda ki geniş yeşil alanlı bahçelere açılması teknik olarak da mümkün olduğu için bunun yapılması önerildi.
Yavrulu üç anne için, ayrı ayrı odalar açıldığı, bir kedi evinin yapıldığı, hasta ve sakat 8 kedinin koruma altına alındığı, ayrıca sitelere dağıtmak üzere çok sayıda kedi evinin belediyece yaptırıldığı ve dağıtmak için depolandığı görüldü. Fakat yavrulu annelerin bulunduğu açık alanın ve kedilerin bulunduğu yerlerin bu kadar geniş bahçeleri olan bir bakımevinde bu kadar küçük olmasının hayvanların doğalarına aykırı olduğu, yeni daha geniş yavrulu bölmeler eklenmesi, kedi evlerinin de mutlaka bahçelere doğru genişletilmesi önerildi.
Resimlerd de görüleceği gibi Ameliyat haneler, soğuk hava depoları, mevcut. Fakat burada ne yazık ki tüm gün çalışan veteriner hekim olmadığı için TEDAVİ yok sayılacak durumda. Acilen bir veteriner hekim ve bir veteriner teknikeri alınması önerildi.
Ayrıca, belediyece acil durumlarda kaza geçiren hayvanların götürülmesi için, dışardan hizmet alımı ile bir özel veteriner görevlendirildiği, Ayrıca Afyon veteriner fakültesi ve hayvan hastanesi ile hem kısırlaştırma hemde tedavi için yeni protokol imzalanacağı, bakımevinde şu an mevcut 200 e yakın köpeğin kısırlaştırılacağı bilgisi alındı. Fakat kısırlaştırılmanın hayvanlar biriktirilmeden barınakta günlük olarak yapılmasının daha uygun olacağı söylendi.
Bu arada hayvanlar için kaliteli kuru mama alınmasını da önerdik.
Gördüğümüz bu değişiklik ve gelişmelerden son derece memnun olarak Değerli Vet. hekimlerimize teşekkür ederek önerdiğimiz değişikliklerin de en kası zamanda yapılmasını talep ederek ayrıldık.
Ayrılırken bundan böyle, bakımevine gelecek gönüllü arkadaşlarımızın arzu ederlerse, vet. müdürlüğünün aracı ile belli yerlerden bakımevine getireleceği, okul çocuklarının, belediye otobüsleri ile, bakımevine ziyarete getireleceği bilgisinide aldık.
Afyon Karahisar Valiliğine, Afyon Karahisar belediyesine, Doğa ve Milli Parklar Müdürlüğüne ve emeği geçen tüm kurumlara gönülden teşekkür ediyoruz.
5 ay gibi kısa bir sürede, bu güzel değişiklikleri gerçeklerştiren herkese şükran borçluyuz. Kalan eksikliklerin de en kısa zamanda giderileceğine inanıyoruz.
Ekibimiz daha sonra, Kocatepe Üniversitesi, Ahmet Necdet Sezer Kampüsüne geçti. Burada Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Solağın da ilgi ve alakası ile, kampüs bahçesinde, korunan ve beslenmesi Doç. Dr. Berfu İlter tarafından ve Af Hayder tarafından üstlenilen, personelinde katkıda bulunduğu, 7 köpek görüldü, fotoğraflandı.
Görüldüğü gibi, bizlere yorgunluğumuz unutturuldu. Ekibimiz yarın sabah Afyondan hareket edecek.
Haytap Temsilcisi
Timur UGAN