1991'den Bugüne

Borclar Kanununda ki "Hayvan oldurme hakki" icin YANLIS bilgilerin duzeltilmesi‏

Sevgili Arkadaslar,

Asagida benim basina aciklamam ile HAYTAP Baskani Av.Ahmet Kemal Senpolat'in 10.05.2011 de yazdigi bu konuyu aciklayan yazisi var.
Lutfen bu iki yaziyi da dikkatle okuyun. Olayin komsu bahcesine
giren KEDI-KOPEK boyutunun cok otesinde oldugunu gormeniz gerekir.
Dunyada kedi ve kopeklerimizin disinda da hayvanlarin var
oldugunu artik gormeliyiz.
Selam ve sevgilerimle... nesrin/ HAYTAP/ DOHAYKO
______________________________________________

Degerli Basinin Bilgisine,

Son gunlerde basinda "Yeni Borclar Kanununa gore artik insanlar bahcelerine giren komsu kedi ve kopegini oldurme hakkina sahip olacakmis" seklinde haberler yer almaktadir, Toplumda hayvan dusmanlarini "hayvanlari oldurmeye", hayvan severleri ise adeta "galeyana" getirmeye yonelik bu ifadeler gercekleri yansitmamaktadir.
Cunku:
1. Kisinin tarla yani gayrimenkulune girip zarar veren hayvan
icin, "bir kimsenin zilyetliginde bulunan bir  tasinmaza hayvanlarin zarar vermesi halinde hal ve maslahatin bunu gerektirmesi koşuluyla hayvanı OLDURME hakki" ifadesi, simdiye kadar gecerli olan Borclar Kanunun 57. maddesinde
ZATEN vardi. Yani bu yeni konmus bir sey degil.
2. Bu eski yasadaki "oldurebilir" ifadesi, yeni yasanin  68. maddesinde
“durum ve koşullar haklı kılıyorsa hayvanı diğer yollarla etkisiz hale getirebilir”
seklinde degistirilmistir.
3. Yani eskiden var olan "oldurme hakki", yeni degisen yasada "etkisiz hale getirme" ifadesi ile tanimlanmistir. Yani bir deyisle oldurmeyi zorlastirmistir.
4. Hayvan denince akla sadece KEDI-KOPEK gelmemelidir. Zaten bir insanin evindeki kedi veya kopegin, komsunun tarla veya bahcesine girmesi ender gorulen dusuk bir  ihtimaldir. Yasadaki bu hukum, genel olarak tarim ve hayvancilik bolgelerinde, inek, koyun gibi ciftlik hayvanlarinin, cevrili olmayan tarla ve bahcelere girerek ekine, mala zarar vermelerini onlemek icin konmustur.
Sonuc olarak, BORCLAR KANUNU iceriginde, daha ziyade
tarim yapilan gayrimenkullere girerek zarar veren hayvanlara
karsi onlem olarak konmus bir maddeyi "Komsu bahcesine giren kedi ve kopekler oldurulecekmis" seklinde topluma sunmak, insana yakin yasadigi icin zaten surekli eziyet  goren kedi-kopeklere, bu tur haberlerden cesaret alan kotu insanlar tarafindan daha cok vahset uygulanmasina sebep olacaktir.
Ayrica, yeni kanunda "oldurme" sozunun kalkmasini bir gelisme olarak kabul ediyoruz.Fakat "etkisiz hale getirmenin de" cercevesi net bir sekilde cizilmeliydi, "oldurme olmayacagi" acik ve net olarak ifade edilmeliydi kanaatindeyiz.
Siz degerli basin mensuplaridan da, haber ve yorumlarda, kotu niyetli
insanlari, hayvanlari oldurme konusunda cesaretlendirecek olan bu yanlis degerlendirmenin yapilmamasi hususuna onem vermenizi rica ediyoruz.
Saygilarimizla...

Nesrin Citirik
HAYTAP Hayvan Haklari Federasyonu Baskan Yardimcisi
DOHAYKO Genel Sekreteri


10.05.2011 de HAYTAP Baskani Av. Ahmet Kemal Senpolat tarafindan durumu HUKUKSAL boyutta aciklayan yazi icin lutfen linki tiklayiniz.

http://www.haytap.org/index.php/201012053013/mevzuat/mevcut-borclar-yasasi-56-ve-57.maddeler

Bu yazidan alinti su iki cumle DURUMU DAHA NET ACIKLAMAKTADIR.

Özetle hayvan öldürmekte peşin fiyatına taksitle durumu halen geçerli.

Ancak borçlar yasasındaki bu maddeyi yorumlarken genelde köy hayatında özellikle bir başkasının tarlasına zarar verici nitelikte kontrolsüz giren çiftlik hayvanlarını da düşünerek yorumlamanızı tavsiye ederiz.

cross