Sevgili Arkadaslar,
Turkiye'nin her yerinden, sahipli hayvanlara BELEDIYE ZABITALARI tarafindan "tahliye edilmesi, evden uzaklastirilmasi, verilen surede uzaklastirma olmamasi durumunda ceza kesilecegi, hayvanlara el konacagi vs vs" seklinde sikayetler gelmekte. Sahipsizler icin de yine belediye zabitalarinin mudahalesi sik sik olmakta.
Biz devreye girip, 5237 sayili Turk Ceza Kanununa gore SAHIPLI HAYVANIN MAL KAPSAMINA GIRDIGI, yapilanin mala karsi yapilan eylem oldugunu, baskan, zabita md veya diger yetkililere anlattigimizda, derhal soylem degisiyor, boyle bir ikazin yapilmadigi, yanlis anlasilma oldugunu soyleyip inkar ediyorlar. Sahipsiz hayvanlarda ise, sikayete konu bir durum varsa, bunu zabitanin degil 5199 geregi yetkili olan Il Cevre Mudurlugunun ve HKK nin devreye girmesi gerektigini ifade ediyoruz. Hemen akabinde belediyelerin BESLENME ODAKLARI kurmalari icin baski yapan yazilar yaziyoruz ve dolayisi ile belediye gorev ihmalini yerine getiren gonullulere mudahale etmekten imtina ediyor.
Lutfen asagidaki yazimizi ve kanun maddelerini iyice okuyun.
1. Sahipli hayvanlara ZABITANIN veya baska bir kurulusun mudahalesi YASAL degil ve TCK ya giriyor. Mal durumu oldugu icin bu konudaki karari ancak mahkemeler verebilir. Mudahale durumunda asagidaki kanun maddelerini gosterin, ayrica yazacaginiz itiraz yazisan ek koyun, haklarinda yasayi ihlalden sikayette bulunacaginizi soyleyin. Sorun cozulmezse bizimle temas kurun, biz de mudahil olalim.
2. Sahipsiz hayvanlara iliskin durumlarda ise TEK MERCI mulki idarelerdir. Idari sorusturma acilmasi ve idari para cezasi verilmesi icin MULKI idarelere yani valilik ve kaymakamliklara muracaat edilecek. Karakola intikal etmis durumlarda da KARAKOLLAR duruma gore yaptiklari yasal islemlerin yaninda, VALILIKLERE 5199 un asagidaki maddeleri geregi idari sorusturma icin yazi yazacaklar. Karakollardan bunu mutlaka isteyin. Ayrica siz de yazin ki devlet isleyisi icinde karmasaya gidip ustu ortulmesin.
Lutfen asagidaki sahipli sahipsiz hayvanlara olan eylemlerin yasadaki yerini iceren yaziyi tum grup ve tanidiklarinizla paylasin, print edin, saklayin, ihtiyaci olanlara yollayin.
Selam ve sevgiler nesrin/ADANA/DOHAYKO
TÜRK CEZA KANUNU
Kanun Numarası: 5237
Kabul Tarihi: 26/09/2004
Yayımladığı Resmi Gazete Tarih: 12/10/2004
Yayımladığı Resmi Gazete Sayısı: 25611
1. Sahipli hayvana karsi yapilan eylemler Turk Ceza Kanunun MALA ZARAR VERME basligi altinda 151 Nolu Maddenin 2. fikrasinda duzenlenmistir.
Mala Zarar Verme
(1) Baskasinin tasinir veya tasinmaz malini kismen veya tamamen yikan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanilamaz hale getiren veya kirleten kisi, magdurun sikayeti uzerine, dort aydan uc yila kadar hapis veya adlî para cezasi ile cezalandirilir.
(2) Hakli bir neden olmaksizin, sahipli hayvani olduren, ise yaramayacak hale getiren veya degerinin azalmasina neden olan kisi hakkinda yukaridaki fikra hukmu uygulanir.
Soz konusu maddeyi dikkat ile okudugunuzda eylem ancak SAHIPLI HAYVANA karsi islendiginde Turk Ceza Kanunu kapsaminda suc olusur ve savciliklar tarafindan sorusturulup haklarinda dava acilabilir.
2. Eger hayvan sahipsiz ise, Cumhuriyet Savciligina yapacagimiz muracaatta hayvanin sahibi oldugumuzu kanitlayamayacagimiz icin savci suc duyurumuz hakkinda TAKIPSIZLIK KARARI verecektir.
Dogrudan savciliklara yapilan suc duyurulari sonucsuz kalacak, bosuna emek ve zaman kaybi olacaktir.
Bu nedenle, SAHIPSIZ HAYVANA kotu muamelede veya oldurme durumlarinda:
1. 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunun hayvanlarin oldurulmesini yasaklayan 6. maddesi ile,
2. Ceza hukumlerini gosteren 28. maddenin C bendindeki idari para cezasi ile cezalandirilmasi icin,
3. Yine ayni kanunun 17. maddesince belirtilen eylemin meydana geldigi yerin en buyuk mulki amirligine yapilacak suc duyurusu ile islem baslayacaktir.