1991'den Bugüne

Belediye Başkanlığına: Belediye sınırları dışına köpek-kedi bırakarak "devlete karşı suç işliyorsunuz". Hayvanları aldığınız yere bırakmanız yasa hükmüdür.‏


Sevgili Arkadaşlar,

Bulunduğunuz yerlerde ki bütün belediyelere UYARI MAHİYETİNDE aşağıda ki yazıyı yollayın. Ama ondan önce siz yazıyı okuyun, ilgili yasa maddelerini EZBERLEYİN. Özellikle İstanbul'da ormanlar, Ankara'da ıssız bozkırlarda büyükşehirler ve ilçe belediyeleri tarafından atılan hayvanlar açlık ve ölümle gelen zulme mahkum edilmektedir. Buna karşı SAVAŞMAK için KANUN MADDELERİNİN uygulanmasını sağlayın ve yazın.   Belediyelerin,belediye sınırları dışına ormanlara ve ıssız alanlara hayvan atmasını önlersek, belediyeler geçiçi bakımevlerini kurarak kısırlaştırma yapmak zorunda kalacaklar.
Yazılarınızı bize de yollarsanız biz de takip ederiz. Kanunları bilmezseniz, HAYVANLARI KORUYAMAZSINIZ. Bilgi iktidardır. Selam ve sevgilerimle...

Nesrin Çıtırık/ HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı

Belediye Başkanlığına,

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu açıkça "Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki  bir ortama, ORMANLIK alana veya diğer YABAN HAYATI YAŞAM alanlarına bırakılamaz." hükmünü içermektedir.  Oysa belediyenizce toplanan köpekler ve kediler ormanlara, yaban hayatı olan ıssız alanlara, belediye sınırları dışına  atılmaktadır. Bu durum 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun "Madde 7 (1) ve Madde 21 (1)" başlıklı maddelerine ihlal etmektedir. (ekli maddeler)
Yasa, veteriner hekim gözetiminde toplanan hayvanların "geçici bakım evinde" kısırlaştırılıp aşılandıktan sonra "alındığı yere bırakılmasını" hükme bağlamıştır.
Yasa ayrıca bu işlemler sürecinde "gönüllülerle" işbirliği yapılmasını da ayrıca hükme bağlamıştır.
Bu bağlamda belediyenizin:
Yasanın amir hükmünü uygulamasını, toplanan hayvanların ALINDIKLARI YERE gönüllüler ile işbirliği ve karşılıklı uyum içinde bırakılmasını talep ediyoruz.
Bir devlet kurumunun TBMM de kabul edilmiş bir yasayı ihlal etmesinin ayrıca "Devlete karşı da işlenmiş bir suç ve devlete karşı meydan okuma" olduğunun bilinmesini, belediyenizin "devlet itibarını korumak için yasaları titizlikle uygulamasını" talep ediyoruz.
Hayvanların yasaya aykırı bir şekilde bırakılması halinde ilgili bakanlıklar, ilgili resmi kurumlar ve partinizin genel merkezi başta olmak üzere hakkınızda soruşturma açılması talebinde bulunarak, bu hususu bütün basın ve toplumla paylaşacağımızın da bilinmesini talep ediyoruz.
Müracaatımıza cevaben bu konuda ki uygulamanızın tarafımıza 4982 sayılı yasa gereği açık ve net olarak bildirilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımla arz ederim.
İsim, Tc kimlik..
Dağıtım: TBMM Çevre Komisyonu, BİMER, Orman Su İşleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Valilik, Kaymakamlık, Partilerin genel merkezeleri, il ve ilçe başkanlıkları, Basın ve STK lar
Ek: Konuya ilişkin yasa ve yönetmelik maddeleri


Madde 7 - (1) Belediyeler; (gönüllülerle çalışmasına ilişkin hükümler)
b) Geçici bakımevine gelen hayvanları öncelikle Ek-2 deki Sahipsiz Hayvan Kayıt Defterine kaydederek müşahede altına almakla, gerekli tedavilerin yapılmasını, kısırlaştırıp aşılanmasını ve işaretlenmesini müteakip alındığı ortama bırakmakla, geçici bakım evlerine gelen hayvanların sahiplenilmesi için yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlar ile işbirliği yapmakla,
ç) Bölge ve mahallerindeki, özellikle köpekler ve kediler olmak üzere, sahipsiz hayvanların bakımları, aşılarının yapılması, işaretlenmesi ve kayıtlarının tutulmasının sağlanması, kısırlaştırılması, alındığı ortama geri bırakılması ve sahiplendirilmelerinin yapılması için hayvan geçici bakımevlerine gönderilmesi gibi yapılan tüm faaliyetlerde yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlar ile belediye veteriner hekimlerinin koordinasyonunun sağlanmasıyla görevli ve sorumludur.

MADDE 21 – (1) Toplanılan sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre bakılır:
d) Geçici bakım evlerinde on gün sure ile gerekli duyurular yapildığı halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, asilari ve tibbi mudahaleler ile kisirlastirilmalari yapildiktan ve operasyon yaralari kapandiktan en az yedi gun sonra kayit altina alinip, müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzelerinde olacak şekilde veteriner hekimin onayıyla ALINDIKLARI ORTAMA geri bırakılır. Bu ortamlarda belediyeler, gönüllü kuruluşlarla isbirligi icerisinde besleme odakları kurar ve hayvanlarin beslenmesine yardimci olur. Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki  bir ortama, ORMANLIK alana veya diğer YABAN HAYATI YAŞAM alanlarına bırakılamaz.

cross