1991'den Bugüne

106.Belediye zabitasinin evde yasayan sahipli hayvana müdahalesi ve tahliye istemesi hk soruşturma

alt

106. Kendini seçilmiş PADİŞAH sanan BAZI kanun tanımaz Belediye Başkanları, ZABITAYI adeta KİRALIK KATİL olarak kullanmakta, hayvanları ZABITAYA toplatıp yok ettirmektedir. Onları besleyen gönüllülere de baskı yaptırtmakta, ve hatta daha da ileri giderek evdeki hayvanlar için de kapıya ZABITAYI yollamaktadır
Kanunları öğrenin ve ZABITAYI görevi kötüye kullanmaktan valilik ve kaymakamlığa şikayet ederek hayvanlara dokunduğuna PİŞMAN edin. Ve tabii ZABITAYI tetikçi olarak kullanan BELEDİYE BAŞKANINI da pişman edin. Yazılarınızı bize de yollayın ki biz de bu vicdansızların hayvanlarımıza uzanan ellerini KANUN MADDELERİ İLE YAKALIM. ([email protected])
Aşağıda 3 hazır yazı var. 
1. vALİLİK MAKAMINA Zabıtanın SAHİPLİ HAYVANA müdahale edemeyeceğine dair yazı: Çünkü sahipli hayvanlar konusunda yetkili TCK ya göre Mahkemelerdir.
2. VALİLİK MAKAMINA Zabtanın SAHİPSİZ HAYVANA müdahale edemeyecğine dari yazı: Sahipsiz hayvanlar konusunda ise yetkili Orman Su İşleri Müdürlüğü ve belediyelerin veteriner işleri müdürlükleridir.
3. BELEDİYE BAŞKANLIĞINA: Zabıtanın BESLEME YAPANLARA müdahale edemeyeceğine dair yazı: Sahipsiz hayvanların beslenmeleri ise, asıl belediyelerin yasaya göre gönüllülerle birlikte yapmaları gereken ana görevleri arasındadır.
Lütfen ŞİKAYET YAZILARINIZI bize de yollayın ki, yazışmaya katılalım ve telefonla da ayrıca BELEDİYE yetkililerini uyaralım.
Unutmayın, BİLGİ İKTİDARDIR...
Nesrin ÇITIRIK
Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı
[email protected]
http://haykonfed.org/…/belediye-zabitasinin-sahipli-sahips…/
=========================================
1. VALİLİK MAKAMINA: BELEDİYE ZABITASI "SAHİPLİ HAYVANA" MÜDAHALE EDEMEZ.
==================================================
KONU: Belediye zabitasinin evde yasayan sahipli hayvana müdahalesi ve tahliye istemesi hk soruşturma talebimiz
YASAL DAYANAK: 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, Türk Ceza Kanunu
Gereği ve Bilgi İçin Dağıtım: Orman Su İşleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Kaymakamlıklar, Belediyeler, Orman Su İşleri Bölge ve İl Müdürlükleri.
VALİLİK YÜKSEK MAKAMINA
Şehriniz Belediye Zabıta görevlileri aşağıda isim ve adresini belirttiğimiz vatandaşa müdahale ederek, sahipli karneli köpeğin evden uzaklaştırılması için ikaz ve ihtarda bulunmuştur. 
Bu köpek, ekteki 5237 Nolu Turk Ceza Kanununa göre sahipli hayvan olduğu için MAL kapsamına girmektedir ve dolayısı ile TCK kapsamındadır. Şikayet durumlarında, mal kapsamına giren sahipli köpek veya kedilerin tahliyesi kararı ise bağımsız mahkemelerce verilir.
Bu bağlamda belediye Zabita Görevlileri TCK na göre görevi kötüye kullanarak yasayı ihlal etmekte ve suç işlemektedirler.
Ayrica 5199 Hayvanlari Koruma Kanununu uygulamak ve uygulatmakla yükümlü olan Orman Su İşleri Bakanlığı yetki devri yaparak illerde Valilik ve Orman Su İşleri Bölge Müdürlüklerini, ilçelerde kaymakamlıkları yetkili ve görevli kılmıştır. 
Dolayisi ile hem sahipli hem de sahipsiz hayvanlara iliskin sorunlara Belediye Zabita gorevlileri mudahale yetki ve hakkina sahip degildir.
Sorun ve sikayetlerin illerde Valilik Orman Su İşleri Mudurluklerine, ilcelerde ise Kaymakamlik makamlarina iletilmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda:
1. Sahipli Köpeğin tahliyesi icin zabıtaca başlatılan yasa dışı müdahale ve islemlerin iptal edilmesini ve hayvan sahibine baski yaparak hayvanların yasam hakkini ihlal eden zabita gorevlileri hakkında ve onlara emir veren amirleri hakkında "görevi kötüye kullanmaktan" sorusturma acilmasini, yasayı ihlalden adli idari işlem yapılmasını talep ediyoruz.
2. Hayvanın sokağa atılması için baskı yaparak Hayvanları Koruma Kanununu da ihlal etmektedir. İdari para cezası verilmesini talep ediyoruz.
2. Topluma, Hayvan Sahiplerine, Belediye yetkili ve gorevlilerine Hayvan Haklari Kanunu ve TCK konusunda bilgilendirme yapilmasini talep ediyoruz.
Muracaatimiza iliskin yapilan islemlerin 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi kanuni suresi icinde tarafimiza bilidirilmesini emir ve musaadelerinize saygilarimla arz ederim.
Isim, Tc Kimlik.............
EK 1.. TÜRK CEZA KANUNU Kanun Numarası: 5237
1. Sahipli hayvana karsi yapilan eylemler Turk Ceza Kanunun MALA ZARAR VERME basligi altinda 151 Nolu Maddenin 2. fikrasinda duzenlenmistir.
Mala Zarar Verme MADDE 151 - (1) Baskasinin tasinir veya tasinmaz malini kismen veya tamamen yikan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanilamaz hale getiren veya kirleten kisi, magdurun sikayeti uzerine, dort aydan uc yila kadar hapis veya adlî para cezasi ile cezalandirilir. (2) Hakli bir neden olmaksizin, sahipli hayvani olduren, ise yaramayacak hale getiren veya degerinin azalmasina neden olan kisi hakkinda yukaridaki fikra hukmu uygulanir.
===============================================
2. VALİLİK MAKAMINA: BELEDİYE ZABITASI "SAHİPSİZ" HAYVANA MÜDAHALE EDEMEZ.
=====================================================
Konu: 5199 Sayili Hayvanlari Koruma Kanununa aykiri olarak sahipsiz hayvanlara Belediye Zabita gorevlilerinin mudahalesi icin sorusturma acilmasi hk
YASAL DAYANAK: 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, Türk Ceza Kanunu
Gereği ve Bilgi İçin Dağıtım: Orman Su İşleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Kaymakamlıklar, Belediyeler, Orman Su İşleri Bölge ve İl Müdürlükleri.
Valilik Makamına (İlçede ise Kaymakamlık Makamına)
Sahipli ve sahipsiz tum hayvanlarin yasam haklarina iliskin hukumleri iceren 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanununun uygulamasi Orman Su İşleri Bakanligina ve sekreteryasi da Orman Su İşleri Mudurluklerine verilmistir. (Ek..1)
Sahipli ve sahipsiz tum hayvanlara iliksin tum konularda, alinacak tedbirlerde, yapilacak islemlerde yetki sahibi olan kurumlar, bakan oluru ile yetki devri yapilan Mahallin en buyuk Mulki amirleri yani Valilikler ve ilcelerde ise yetki devri yapilan Kaymakamliklardir. (Ek..2)
Sahipsiz hayvanlarin belediyelerce olusturulmasi yasal gorev olan Gecici Bakimevlerine goturulmeleri, kisirlastirilip alindiklari yere birakilmalari gorevi belediyelerindir. Fakat sahipsiz hayvanlara iliskin sikayet ve sorunlarda ise yine yetkili kurum Orman Su İşleri Müdürlükleri ve ilcelerde Kaymakamlik Denetim Elemanlaridir. Sahipsiz hayvanlarin gonulluler tarafindan bakilmasi beslenmesi ise gonullulerin yasal hakkidir. Ayrica belediyelerin gonullulerle birlikte beslenme odaklari kurmasi ve hayvanlari beslemesi gerekmektedir. (Ek..3)
Sehrinizde bulunan asagida ismi ve adresi yazilan gonulluye belediyeniz zabitasi tarafindan, yasa ihlal edilerek, disarda baktigi hayvanlara iliksin mudahalede ve ikazlarda bulunulmustur.
5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu bu konularda ki yetkili kurumlari acikca belirtmis olmasi nedeni ile belediye zabita gorevlileri yetkisini asarak yasayi ihlal etmistir.
1. Bu baglamda ve yasalar cercevesinde yetkisini asan ve gorevini kotuye kullanan belediye yetkilileri ve zabita gorevlileri hakkinda sorusturma acilmasini talep ediyoruz.
2. Ayrica toplumun, hayvan sahiplerinin ve belediye gorevlilerinin Hayvanlari Koruma Kanunu hakkinda bilgilendirilmesini, bundan sonra bu tur ihlallerin onlenmesini talep ediyoruz.
3. Yasa geregi gonullulerle birlikte "Sahipsiz hayvanlar icin Beslenme Odakları" oluşturmak zorunda olan belediyenin bu gorevlerini yerine getirmemesinden dolayi belediye başkanı hakkinda sorusturma acilmasini talep ediyoruz.
4. Belediyenin sahipsiz hayvanlar için besleme odakları oluşturmasını, sahipsiz hayvanlara bakan gönüllülerin oluşturduğu odaklara mama desteği verilmesini talep ediyoruz.
Dilekcemize iliksin tarafimiza 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi bilgi ve cevap verilmesini emir ve musaadelerinize arz ediyoruz.
Isim...TC kimlik..
Ek 1.. 5199 Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği
MADDE 61 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Orman Su İşleri Bakanlığı yürütür.
BIRINCI BOLUM Gorev ve Sorumluluklar. MADDE 5 – (1) Il Mudurlugu;
a) Hayvanlarin korunmasi ve refahinin saglanmasi ile ilgili olarak kurum ve kuruluslarin il duzeyindeki faaliyetlerini izlemekle, yonlendirmekle ve bu konuda gerekli koordinasyonu saglamakla, b) Yerel hayvan koruma gorevlileri ve gonullu kuruluslar ile isbirligi yaparak sahipsiz hayvanlarin kontrolunu takip etmekle, e) Sahipsiz hayvanlarin kayit altina alinmasi ile ilgili faaliyetleri, belediyelerle ve gonullu kuruluslarla esgudum saglayarak yaptirmakla, f) Hayvan sevgisi, korunmasi ve yasatilmasi ile ilgili egitici faaliyetleri belediye, gonullu kurulus ve yerel hayvan koruma gorevlileri ile koordineli olarak duzenlemekle, g) Sahipsiz ve gucten dusmus hayvanlar ile ilgili olarak belediyelerce gecici bakimevlerinin olusturulmasini saglatmakla, ğ) Bu Yonetmeligin uygulanmasini saglamak icin gerekli denetimleri yapmakla ve denetim sonucunda bu Yonetmelik hukumlerine aykiri davrananlara 5199 sayili Kanunun ilgili maddesinde gecen hukumleriuygulamakla, h) Denetim elemanlarinca, hayvanlarina eziyet veren hayvan sahiplerine gerekli yasal islemleri yapmak suretiyle hayvanlarina el koymakla, uygun bir gecici bakimevine gonderilmesini saglayarak koruma altina almakla ya da sahiplenilmesini saglamakla,
Ek 2.... 5199 Saiyili Hayvanlari Koruma Kanunu MADDE 42 – (1) 5199 sayılı Kanun ve bu Yönetmelik hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi Bakanlığa aittir. Bakanlık bu yetkisini gerektiğinde mahallin en büyük mülkî amirine devredebilir. Bakanlığın yetkisini devretmesi halinde, mahallin en büyük mülkî amiri il bünyesinde veya mevcut değilse başka illerden veya kurumlardan hayvanların korunması konusunda uzman personeli de denetim ile görevlendirebilir. Bakanlık, merkez teşkilatı ilgili birim personelini de denetim ile görevlendirebilir.
Ek 3......MADDE 21 – (1) Toplanilan sahipsiz ve gucten dusmus hayvanlar asagidaki esaslara gore bakilir: d) Gecici bakimevlerinde on gun sure ile gerekli duyurular yapildigi halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, asilari ve tibbi mudahaleler ile kisirlastirilmalari yapildiktan ve operasyon yaralari kapandiktan en az yedi gun sonra kayit altina alinip, mudahale gormus olduklarini gosteren isaretleri uzerlerinde olacak sekilde veteriner hekimin onayiyla alindiklari ortama geri birakilir. Bu ortamlarda belediyeler, gonullu kuruluslarla isbirligi icerisinde besleme odaklari kurar ve hayvanlarin beslenmesine yardimci olur. Hayvanlar, hicbir suretle ilgili belediye sinirlari disindaki bir ortama, ormanlik alana veya diger yaban hayati yasam alanlarina birakilmaz.
===============================================
3. BELEDİYE BAŞKANLIĞINA: ZABITA SAHİPSİZ HAYVANLARA BESLEME YAPAN GÖNÜLLÜLERE MÜDAHALE EDEMEZ:
=====================================================
KONU: Beslenme ve Su odakları oluşturmayan belediyelerin, besleme yapan gönüllülere müdahalesi hakkında.
BİLGİ ve GEREĞİ İçin Dağıtım: BIMER, Parti Genel Baskanligi, Parti Yerel Yonetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, Parti Milletvekilleri, Orman Su İşleri Bakanlığı, Valilik, Il Hayvanlari Koruma Kurulu Baskanligi, Orman Su İşleri Müdürlüğü, Kaymakamlık,
BELEDİYE BAŞKANLIĞINA,
5199 Hayvanları Koruma Kanunu tum belediyelerin disarda yasayan tum sahipsiz kedi ve kopekler icin gönüllüler ile de işbirliği yaparak “Beslenme Odaklari” kurmasını hükme bağlamıştır. (Ek 1)
Belediyeniz simdiye kadar yasanin bu hukmunu yerine getirmemis ve beslenme odaklari kurmamistir. Bu kosullarda “gorevini yapmayan belediyeden” yardim alamayan vatandaslar, maddi manevi imkanlarini zorlayarak, sokaklarda yasayan ve aclik ve susuzlukla karsi karsiya kalan bu hayvanlari beslemek durumunda kalmislardir.
Buna karsilik, belediyenin yapmasi gereken isi yapan duyarlı ve sorumluluk sahibi gönüllüleri engellemek için ZABITA ceza keserek tehdit ve baskı uygulamaktadır.
Kendi gorev yapmayip, bu gorevi gonullu olarak ustlenen kisilere, baski uygulamak hayatin olagan akisina aykiri olup, vicdani kurallari ve yasalari ihlal eden adaletsiz bir uygulamadir.
Sahipsiz hayvanlar icin beslenme odaklari kurmak, ac hayvanlarin bir parca ekmek ugruna insanlarin kapilarina gelmelerini de onleyecegi icin, vatandasa da onemli bir hizmet olacaktir. Karni doymus olan hayvanlar insanlara yaklasmaz ve kendi alanlarinda sukunetle yasarlar. Hayvanlarin hareket halinde olmalarinin en buyuk sebeplerinden birisi “yemek” aramaktir.
Bu bağlamda:
l. Hem akla, hem vicdana hem de ozellikle sahipsiz hayvanlarin belediyeler ve gonulluler tarafindan beslenmesini hükme baglamis olan 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanununa aykiri olan zabitanin besleme yapan gonullulere mudahalesi devam ederse, Valilik ve “Il Hayvanlari Koruma Kuruluna” hakkinizda sorusturma acilmasi icin muracaatta bulunacagimizin bilinmesini istiyoruz.
2. Belediyenizin acilen sahipsiz hayvanlar icin “beslenme odaklari” olusturmasini talep ediyoruz. Beslenme ve Su odaklari olusturulmadigi takdirde belediyeniz hakkinda suc duyurusunda bulunulacaginin bilinmesini istiyoruz.
3. Orman ve Su Isleri Bakanliginca yaptirilan "SU KAPLARINDAN" belediyenizin temin edip sokaklara konmasini ve bu kaplarin korunmasini talep ediyoruz.
4. Beslenme ve Su odaklarinin belediyenizce kuruluncaya kadar, sahipsiz hayvanlara besleme yapan gonullulere yasa geregi olarak “mama ve ulasim” desteginde bulunmanizi talep ediyoruz.
5. Yasa belediyelerin uygun kuruluşlar ve işyerleri mutfaklarından artık yemek ve gıdaların toplanarak gönüllüler ile birlikte sahipsiz hayvanların doyurulmasını hükme bağlamıştır. Bu bağlamda, belediyenizin araba tahsis ederek kuruluşlardan gönüllüler ile birlikte yemek toplamasını ve sahipsiz hayvanları beslemesini talep ediyoruz. 
Muracaatimiza iliskin 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi kanuni suresi icinde tarafimiza cevap ve bilgi verilmesini emir ve musaadelerinize saygilarimizla arz ediyoruz.
Isim, Imza ve TC kimlik no
Ek 1 Muracaatimiza iliskin yasal dayanak: 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu ve ayni kanunun Uygulama Yonetmeligi,
MADDE 21 – (1) Toplanilan sahipsiz ve gucten dusmus hayvanlar asagidaki esaslara gore bakilir:
d) Gecici bakimevlerinde on gun sure ile gerekli duyurular yapildigi halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, asilari ve tibbi mudahaleler ile kisirlastirilmalari yapildiktan ve operasyon yaralari kapandiktan en az yedi gun sonra kayit altina alinip, mudahale gormus olduklarini gosteren isaretleri uzerlerinde olacak sekilde veteriner hekimin onayiyla alindiklari ortama geri birakilir. Bu ortamlarda belediyeler, gonullu kuruluslarla isbirligi icerisinde BESLEME ODAKLARI kurar ve hayvanlarin beslenmesine yardimci olur. Hayvanlar, hicbir suretle ilgili belediye sinirlari disindaki bir ortama, ormanlik alana veya diger yaban hayati yasam alanlarina birakilmaz.

cross