Beslediğiniz hayvanlar için KOMŞU TEHDİDİNDE ne yapacağınızı UYGULAMALI olarak anlatmak istiyorum. Lütfen bu uzun yazıyı AŞAMALARINI anlayarak sonuna kadar okuyun, tekrar okuyun, başınıza veya başkasının başına benzer bir iş geldiğinde aynı aşamaları siz de yapın.
Dün gece Armutlu Kapaklı köyünden YASEMİN YÜKSEL hanım beni saat 02.00 sularında çaresiz ve ağlamaklı aradı. O köye emeklilik sonrası taşındıklarını, kapısına gelen kedileri de beslemeye başladığını, komşunun defalarca kendisini dövmekle tehdit ettiğini, bahçesine demirli taşlar attığını, yavru kedileri denize attığını vs vs ve en son bu gün yine kendisini "sopa ile döveceğini" söylediğini anlattı.
Kendisinin günlerdir kaymakamlık ve orman su dahil hiç bir yerden yardım alamadığını, kedileri korumak için ağlayarak onlardan 20 tanesini Osmangazi Belediyesi Barınağına "kısırlaştırıldıktan sonra sahiplendirilmeleri" için yollayarak kurtaracağını, öteki kedileri de bir şekilde kurtarıp o köyden ayrılacağını büyük bir umutsuzluk içinde anlattı. Tabii ki ben de üzüldüm. DAHA ÇOK HUSUMET olur diye karakola da gitmemişler. Jandarma gündüz gelmiş ama bir şey yapmadan gitmiş.
Sonra ki YAPTIKLARIMIZI sizlere de örnek olması açısından maddeleyerek yazıyorum:
1. Yasemin hanıma mevcut kedileri bir yerlere yollayarak kurtarsa bile, oraya daha sonra gelecek olanları da kurtaracak çalışmalar yapmak gerektiğini anlattım.
2. Ertesi gün mutlaka KARAKOLA giderek ŞAHSINA TEHDİT ve HAKARETTEN şikayette bulunmaya ikna ettim. Kendisi "Jandarmanın gündüz geldiğinde hiç bir şey yapmadığını, karakola giderlerse komşu daha çok husumet yapar ve hayvanlara daha çok zarar verirler" diye eşinin endişe ettiğini söyledi ama sonunda ikna oldu, söz verdi. Kendisi Jandarma karakoluna gittiğinde ben de karakol komutanını arayacağımı söyledim.
3. Orman Su İşlerini tekrar aramasını, "köye gelerek komşuya hayvanların devletin koruması altında olduğunu, onlara gelecek zarar için yasal işlem başlatılacağını anlatmasını, vatandaşa ve muhtara da Hayvanları Koruma Kanunu bilgisi vermelerini, gönüllülerin besleme yapmasının yasal hak olduğunu söylemelerini" talep etmesini, benim de aynı şekilde kurumu arayacağımı söyledim.
4. Jandarmadan da aynı taleplerde bulunmasını, yine benim devreye gireceğimi söyledim.
5. ERTESİ GÜN sabah 20 kedi ve yavrusunu Osmangazi Barınağına yolladıktan sonra Yasemin Hanım Jandarma KARAKOLUNA gitti. O ifade verirken ben Karakol Amiri Kemal Bey ile konuştum. Jandarma olarak köyde ki hayvanların yaşam haklarının korunmasından da sorumlu olduklarını, bu konuda Muhtar ve Orman Su İşleri ile birlikte KÖYLÜYE yasal bilgilendirme yapmalarını talep ettim. Harika bir insan, hepsini çok olumlu karşıladı ve gereğini yapacağız dedi.
6. Sonra Orman Su İşleri Müdürü Merih hanımı aradım. Ondan da acilen yarın Yasemin hanımın köyüne gitmelerini, komşuya hayvanların devlet korumasında olduğunu zarar halinde soruşturma açacaklarını anlatmasını, Jandarma ile birlikte muhtarı da alarak topluma köydeki hayvanların koruma altında olduğunu anlatmalarını, belediye ile konuşarak KÖYE SU ve BESLENME ODAKLARI kurarak insanlara devletin hayvanlara desteğini somut olarak göstermelerini, Armutlu Belediyesinin bir kısırlaştırma merkezi yapması için girişimde bulunmalarını rica ettim. Merih hanım, bunların hepsini yapacaklarını ayrıca uygun yerlere AFİŞLER de asacaklarını söyledi, memnun oldum.
7. Yasemin Hanım ve eşi karakolda ifade verdikten sonra onlar ayrılırken KOMŞULAR karakola ifade vermeye geliyorlarmış. Karakol kapısında karşılaşınca, komşunun karısı tekrar Yasemin hanıma hakaret etmiş, tehdit etmiş. Yasemin hanımlar da muhatap olmadan oradan ayrılmışlar.
8. Bunu bana söylediğinde, "DERHAL karakola dönüyorsunuz ve ikinci kez şikayette bulunuyorsunuz" diye ısrar ettim ve ben de bu son cüreti ve hakareti tekrar orada ki İsa komutana anlattım. Komutan üzüldü ve ilgileneceklerini söyledi.
9. Sonra Yasemin hanım, "Köy muhtarının da karakola geldiğini, kendisinin de hayan sever olduğunu, onlara her türlü desteği vereceğini, Karakol komutanının da komşunun pişman olduğunu, kesinlikle bir daha kendilerine ve hayvanlara karışmayacaklarını, Jandarmanın her zaman Yasemin hanımın yanında ve hayvanların yanında olacağını, ve onların da davaları geri çektiğini" anlattı. Ben de buna memnun oldum. Komşu nihayet devletin desteğini görmüş oldu. Gelmek istediğim nokta buydu.
10. Bu arada Orman Su İşleri Müdürü Muhtarı aramış ve ertesi günü geleceklerini söylemiş.
11. BU GECE Yasemin hanım ile konuştuğumda, sesi daha iyi idi. Dün geceki çaresizliği ve umutsuzluğu büyük ölçüde geçmişti.
Tabii bir anda sihirli değnek dokunması olmayacak ama, Yasemin hanım devleti ve tabii ki bizleri de yanında görünce kendini daha iyi hissediyor.
Bundan sonra ARMUTLU BELEDİYESİNİN kısırlaştırma merkezi kurması, Orman Su İşlerinin köye su ve beslenme odakları kurdurması, köyde ki kedilerin ve sürekli atılan hayvanların Orman Su teşebbüsü ile kısırlaştırılmalarının sağlanmasını TALEP VE TAKİP edecek YEREL gönüllülere ihtiyaç var.
Devlet kurumlarını harekete geçirmeyi başardık ama DEVAM DA ettirmemiz gerek. Yoksa her şey bu aşamada kalır.
Lütfen PES ETMEYİN, bize ulaşın, başka derneklere ulaşın, size destek olacak başka gönüllülere ulaşın. BİLGİDEN ve BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR. Bu kuvvet de hayvanlarımızın yaşamlarını kurtarır.
Selam ve sevgilerimle... Nesrin Çıtırık/ HAYTAP Başkanı.