2. Belediye Zabıtası Sahipsiz Hayvanlara Müdahale Edemez:
Konu: 5199 Sayili Hayvanlari Koruma Kanununa aykiri olarak sahipsiz hayvanlara Belediye Zabita gorevlilerinin mudahalesi icin sorusturma acilmasi hk
Valilik Makamına (İlçede ise Kaymakamlık Makamına)
Sahipli ve sahipsiz tum hayvanlarin yasam haklarina iliskin hukumleri iceren 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanununun uygulamasi Orman Su İşleri Bakanligina ve sekreteryasi da Orman Su İşleri Mudurluklerine verilmistir. (Ek..1)
Sahipli ve sahipsiz tum hayvanlara iliksin tum konularda, alinacak tedbirlerde, yapilacak islemlerde yetki sahibi olan kurumlar, bakan oluru ile yetki devri yapilan Mahallin en buyuk Mulki amirleri yani Valilikler ve ilcelerde ise yetki devri yapilan Kaymakamliklardir. (Ek..2)
Sahipsiz hayvanlarin belediyelerce olusturulmasi yasal gorev olan Gecici Bakimevlerine goturulmeleri, kisirlastirilip alindiklari yere birakilmalari gorevi belediyelerindir. Fakat sahipsiz hayvanlara iliskin sikayet ve sorunlarda ise yine yetkili kurum Orman Su İşleri Müdürlükleri ve ilcelerde Kaymakamlik Denetim Elemanlaridir. Sahipsiz hayvanlarin gonulluler tarafindan bakilmasi beslenmesi ise gonullulerin yasal hakkidir. Ayrica belediyelerin gonullulerle birlikte beslenme odaklari kurmasi ve hayvanlari beslemesi gerekmektedir. (Ek..3)
Sehrinizde bulunan asagida ismi ve adresi yazilan gonulluye belediyeniz zabitasi tarafindan, yasa ihlal edilerek, evindeki sahipli hayvanina ve disarda baktigi hayvanlara iliksin mudahalede ve ikazlarda bulunulmustur.
5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu bu konularda ki yetkili kurumlari acikca belirtmis olmasi nedeni ile belediye zabita gorevlileri yetkisini asarak yasayi ihlal etmistir.
1. Bu baglamda ve yasalar cercevesinde yetkisini asan ve gorevini kotuye kullanan belediye yetkilileri ve zabita gorevlileri hakkinda sorusturma acilmasini talep ediyoruz.
2. Ayrica toplumun, hayvan sahiplerinin ve belediye gorevlilerinin Hayvanlari Koruma Kanunu hakkinda bilgilendirilmesini, bundan sonra bu tur ihlallerin onlenmesini talep ediyoruz.
3. Yasa geregi gonullulerle birlikte "Sahipsiz hayvanlar icin Beslenme Odakları" oluşturmak zorunda olan belediyenin bu gorevlerini yerine getirmemesinden dolayi belediye başkanı hakkinda sorusturma acilmasini talep ediyoruz.
Dilekcemize iliksin tarafimiza 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi bilgi ve cevap verilmesini emir ve musaadelerinize arz ediyoruz.
Isim...TC kimlik..
Dagitim: Icisleri Bakanligi Mahalli Idareler Genel Mudurlugu, Valilik, Orman Su İşleri Mudurlugu, Belediyeler, Basin Kuruluslari,
Ek 1.. 5199 Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği
MADDE 61 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Orman Su İşleri Bakanlığı yürütür.
BIRINCI BOLUM Gorev ve Sorumluluklar. MADDE 5 – (1) Il Mudurlugu;
a) Hayvanlarin korunmasi ve refahinin saglanmasi ile ilgili olarak kurum ve kuruluslarin il duzeyindeki faaliyetlerini izlemekle, yonlendirmekle ve bu konuda gerekli koordinasyonu saglamakla, b) Yerel hayvan koruma gorevlileri ve gonullu kuruluslar ile isbirligi yaparak sahipsiz hayvanlarin kontrolunu takip etmekle,
e) Sahipsiz hayvanlarin kayit altina alinmasi ile ilgili faaliyetleri, belediyelerle ve gonullu kuruluslarla esgudum saglayarak yaptirmakla, f) Hayvan sevgisi, korunmasi ve yasatilmasi ile ilgili egitici faaliyetleri belediye, gonullu kurulus ve yerel hayvan koruma gorevlileri ile koordineli olarak duzenlemekle, g) Sahipsiz ve gucten dusmus hayvanlar ile ilgili olarak belediyelerce gecici bakimevlerinin olusturulmasini saglatmakla, ğ) Bu Yonetmeligin uygulanmasini saglamak icin gerekli denetimleri yapmakla ve denetim sonucunda bu Yonetmelik hukumlerine aykiri davrananlara 5199 sayili Kanunun ilgili maddesinde gecen hukumleriuygulamakla, h) Denetim elemanlarinca, hayvanlarina eziyet veren hayvan sahiplerine gerekli yasal islemleri yapmak suretiyle hayvanlarina el koymakla, uygun bir gecici bakimevine gonderilmesini saglayarak koruma altina almakla ya da sahiplenilmesini saglamakla,
Ek 2.... 5199 Saiyili Hayvanlari Koruma Kanunu MADDE 42 – (1) 5199 sayılı Kanun ve bu Yönetmelik hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi Bakanlığa aittir. Bakanlık bu yetkisini gerektiğinde mahallin en büyük mülkî amirine devredebilir. Bakanlığın yetkisini devretmesi halinde, mahallin en büyük mülkî amiri il bünyesinde veya mevcut değilse başka illerden veya kurumlardan hayvanların korunması konusunda uzman personeli de denetim ile görevlendirebilir. Bakanlık, merkez teşkilatı ilgili birim personelini de denetim ile görevlendirebilir.
Ek 3......MADDE 21 – (1) Toplanilan sahipsiz ve gucten dusmus hayvanlar asagidaki esaslara gore bakilir: d) Gecici bakimevlerinde on gun sure ile gerekli duyurular yapildigi halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, asilari ve tibbi mudahaleler ile kisirlastirilmalari yapildiktan ve operasyon yaralari kapandiktan en az yedi gun sonra kayit altina alinip, mudahale gormus olduklarini gosteren isaretleri uzerlerinde olacak sekilde veteriner hekimin onayiyla alindiklari ortama geri birakilir. Bu ortamlarda belediyeler, gonullu kuruluslarla isbirligi icerisinde besleme odaklari kurar ve hayvanlarin beslenmesine yardimci olur. Hayvanlar, hicbir suretle ilgili belediye sinirlari disindaki bir ortama, ormanlik alana veya diger yaban hayati yasam alanlarina birakilmaz.