Yazışmaya katılın ve DAĞITIN: Belediye Bakım evlerinde demir kapı arkasında "Karantina" adı altında ZİNDAN hücrelere mahkum edilen köpeklerimizi kurtarmak için lütfen yazışmaya katılın ve paylaşın. Nesrin Çıtırık/ HAYTAP Başkanı
___________________
Orman Su İşleri Müdürlüklerinin ÖNEMLE bilgisine;
Belediyeler KARANTİNA adı altında, ısırıklı veya ısırık olmasa da "saldırgan" diye şikayet edilen hayvanları tümü demir kapılı kapalı odalara hapsetmektedirler. Bu durum keyfi ve yanlış bir uygulamadır.
1. Veteriner Psikoloji Uzmanı Prof Dr Tamer Dodurka'nın bu uygulamanın yasalara ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu net bir şekilde ifade eden yazısı ektedir.
2. Yasada belirtilen Karantina "hayvanın diğer hayvanlarla teması olmayacak" şekilde 10 gün süre ile ayrı bir şekilde tutulmasıdır.
Yasa bütün hayvanlar için (karantina odası dahil) uygun ısıtma ve aydınlatma sisteminin bulunmasını hükme bağlanmıştır. Bu bağlamda,
"Hayvanı karanlık zindan gibi kapısı demirle kaplı hücreye hapsetmek" YANLIŞTIR.
Bu bilgiler ışığında, Orman Su İşleri Görevlilerinin, belediyelerin kulaktan dolma KARANTİNA olarak hazırladıkları hücreler için belediye hakkında soruşturma açmasını ÖNEMLE İKAZ EDİYOR VE UYARIYORUZ.
Nesrin Çıtırık
HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı
TC Kimlik..13230091212
Ek 1 .......KANUN MADDELERİ
Ek 2 ...... Prof Dr Tamer Dodurka
MADDE 23 – (1) Geçici bakım evlerinde, 1) Her hayvan için etolojik ihtiyaçlarına göre yeterli büyüklükte kapalı ve açık bölmeler bulunmalıdır.
MADDE 24 – (1) (r) Geçici bakım evlerinde; karantina odası, hasta bakım odası, yavrulu anne odası, hayvan müşahede odası ile ameliyat odasında uygun ısıtma ve aydınlatma sisteminin bulunması,
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte yer alan;
ş) Karantina: Bulaşıcı bir hastalığın bulunduğu yerden gelen hayvanların geçici olarak ayrılmasını,
cc) Müşahede: Herhangi bir hastalık veya bulaşıcı hastalık taşımasından şüphelenilen hayvanların gözlem altında tutulmasını,
___________________________________________________
Kimden: [email protected]
Kime: "NESRIN CITIRIK"
Gönderilenler: 7 Aralık Cumartesi 2013 12:49:22
Sayın Nesrin Çıtırık
HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı,
Kuduz şüpheli hayvanların nasıl müşahede altına alınacağına dair benim bildiğim tek mevzuat 01.2012 tarih ve 28177sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kuduz Hastalığından Korunma ve Mücadele Yönetmeliğidir. Bu yönetmeliğe göre “Belediyeler, muhtarlar ve hayvan sahipleri hastalık şüphesi bulunan hayvanları diğer hayvanlar ile insanlarla temas etmeyecek şekilde kapalı bir alanda kontrol altında tutmakla yükümlüdür”. Burada, kapalı alandan kasıt "şüpheli hayvanların serbest dolaşmaması, diğer hayvan ve insanla temasının engellenmesidir". YOKSA KAPALI KAPILAR ARDINA HAPSEDİLMESİ GİBİ ANLAMSIZ BİR ÖNERİ BULUNMAMAKTADIR.
Gerçekten de şüpheli bir hayvanın kapatılması HAYVANA EZİYETTEN öte bir mana taşımamaktadır. Zira kuduz virüsünün tek bulaşma yolu insan ya da hayvanın, kuduran bir hayvan tarafından ısırılması ya da bu hayvanın salyasının açık ve taze yara bölgesine temasıdır. Görüldüğü gibi bir hayvanda kuduzdan şüphelenildiğinde yapılması gereken, şüpheli hayvanın yaklaşık 2 hafta süreyle müşahede altına alınması ve diğer canlılarla temas etmemesine dikkat edilmesidir. Daha uzun süreler müşahede değil sadece karantina önlemleri için geçerlidir. Hele ki karantinadaki hayvanın kuduz şüpheli hayvan muamelesi görmesi asla doğru değildir.
Sözünü ettiniz koşullarda, kapalı tutulan hayvanlarda korku, anksiyete bozuklukları, agresyon ve submissif davranışlar gibi psikoloji sorunlara rastlamaktayız. BİR HAYVANDA KUDUZ GİBİ BİR HASTALIKTAN ŞÜPHELENİLMESİ BİLE ONA EZİYET YAPMA HAKKINI BİZE VERMEZ. Bu durum hiçbir etik kurala ve yazılı mevzuata, Hayvanları Koruma Kanunu’na ve imzalamış olduğumuz uluslararası sözleşmelere uygun düşmez.
Sevgi ve saygılarımla bilgilerinize sunarım,
Prof.Dr.Tamer Dodurka / Veteriner Psikoloji Uzman.