1991'den Bugüne

Hayvanları Koruma Kanunu Yasa Tasarısı hakkında EKLİ kanun maddeleri, raporlar ile bilgilendirme

 

Sevgili Arkadaşlar,

Öncelikle yasaya ilişkin bilgileri içeren aşağıda ki linkleri dikkatle okuyun.

1. Çevre Komisyonunun kabul ettiği KANUN METNİ:

http://www.dohayko.org/2-kolajli-yazilar/3282-komisyonun-kabul-ettigi-metin.html

2. TBMM ye gönderilen yasaya ilişkin ÇEVRE KOMİSYONU RAPORU, gerekçeler:

http://www.dohayko.org/2-kolajli-yazilar/3281-tbmm-genel-kurula-yollanan-son-rapor.html

3. TBMM Çevre Komisyonu TÜM KATILIMCILARIN görüşmeler TUTANAĞI

http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/komisyon_tutanaklari.goruntule?pTutanakId=758

Nesrin Çıtırık Yasaya itiraz videoları:


1.videoyu izlemek için tıklayınız
https://www.youtube.com/watch?v=xyDeU6ATLhA

2.videoyu izlemek için tıklayınız
https://www.youtube.com/watch?v=_OCHduUSH9k

3.videoyu izlemek için tıklayınız
http://www.youtube.com/watchv=hIYzcxkiIsk&feature=youtu.be

Sonra da, lütfen yasal sürecin nasıl işlediğini ve STK lar olarak karara bağlanmış olan maddeleri nasıl değiştirtebildiğimizi de okuyun:

Yıllarca Hayvanları Koruma Kanunu "kabahatler" kapsamından çıkıp "TCK" kapsamına girsin diye mücadele ettik.

1. Orman Su İşleri Bakanlığı ne yazık ki, bu talebimize ilişkin değişimi fırsat bilip bu kanun taslağına "DOĞAL PARKLAR" adı altında kedi-köpekler için toplama kamplarını ekleyerek sokaklarda kedi-köpek bırakmamayı  hedefledi.

2. Toplumdan gelen tepkilere sayın Başbakanımız duyarsız kalmadı ve yasayı incelenmek üzere ve özellikle "Doğal Park" kavramı çıkarılması için komisyona geri yolladı.

3. Önce tüm STK ların görüşlerini almak için ALT KOMSİYON oluşturuldu. Yasa genel hatları ile, STK lardan gelen görüşler bir nebze de olsa dikkate alınarak "toplama ve deney" olmadan hazırlanıp üst komisyon olan TBMM Çevre Komisyonuna gönderildi.

4. Çevre Komisyonu önce 1. toplantısını yaptı. Bu toplantıda "alındığı yere bırakılır" ibaresi çıkartılıp "Besleme Noktalarına hayvanlar bırakılır" ibaresi kondu. Doğal Parkların yerini besleme noktaları almış oldu. Yunus parkları yasak kapsamından çıkartıldı. Yasada yine sahipsiz kedi ve köpeklere deney yapılacağı da bu yasada yer aldı. İlk 5 madde oylandı, meclise hazır hale getirildi.

5. Birincide maddeler yetişemeyince, toplantı 19.06.2014 e kaldı.

6. Bu dönemde Başta Ahmet Fırat Yıldız olmak üzere arkadaşlar milletvekillerinin vereceği önergeler üzerinde çalışmaya başladılar. Hedef olarak, 1. toplantıda karar altına alınan "aldığın yere bırak, deney ve yunus parklarının serbest kalmasına ilişkin" maddeleri yeniden oylatmayı zorladık. Sosyal Medyayı çok aktif kullanarak kısa notlarla olanı biteni kamuoyu ile paylaştık.

7. Çevre Komisyonu 2. toplantısına bir grup hayvan hakları aktivisti katıldı. Toplantının başından sonuna Sn Erol Kaya çok baskı oluşturdu. Adeta insanları konuşturmamaya çalıştı gibi bir durum oldu. Fakat ben, özellikle "Beslenme Noktalarına" konur kararı oylamaya sokacaklarını hissettiğim anda, ben yüksek sesle "tüm uygulamalara itiraz" ettim.

8. Sn Başkan beni susturamayınca TOPLANTIYA ara verdi. Bütün milletvekilleri ve bakanlar dışarı çıkıp salonu terk ettiler.

9. Aradan sonra salona geri gelenler, olumlu bir yaklaşım gösterdiler, azarlama üslubu kalmadı. Ek önergelerle hayvanların ALINDIĞI YERE BIRAKILMASI VE sahipsiz hayvanlar DENEY YAPILMAMASI kararı yasada yer aldı. Ayrıca YUNUS parklarına yasak getirildi.

10. Bundan sonra da hala daha tehlike devam ediyor diyebiliriz. Çünkü TBMM genel kurulda önerge ile ek maddeler verip hayvanların alındığı yere bırakılmasını önleyebilirler. Deney için sahipsiz hayvanların kullanılmasını ekleyebilirler. Diğer olumlu maddeler için de müdahaleler olabilir.

11. Eğer bu maddeler toplamalı olarak KOMİSYONLARDAN genel kurula geçseydi, onların değiştirilmesi iyileştirilmesi MUCİZE gibi olurdu. Komisyondan mükemmel değil ama en azından büyük tehlikeler bertaraf edilmiş olarak geçmesi hendeğin atlanması gibi bir şey. TBMM Genel Kurul'da değişmeyeceğini umut ediyoruz. Bunun için herkesin bulunduğu yerde ki vekillerle görüşmesi gerekli ki ek önergeler verilmesin.

12. Yasanın çok eksiği var ama bu eksikli halini bile büyük mücadele sonunda elde edebildik. Bunun da bilinmesini isterim. Toplama görüşülürken SANİYELERLE yarıştık. Çünkü oylama 30 saniye sürüyor, KABUL EDENLER ETMEYENLER KABUL EDİLMİŞTİR.... gibi...

Sevgilerimle

Nesrin Çıtırık

 

HAYTAP Başkanı

cross