1991'den Bugüne

Belediye-Jandarma ornek uyari yazisi:"Belediye sinirlari disina kopek birakilamaz", yasa ve gorsel

Sevgili Arkadaslar,

5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu yetersiz olmakla birlikte, hayvanlarin refahina iliskin mevcut  maddeler de belediyeler tarafindan uygulanamamaktadir.
Belediyelerin hemen hemen hepsi, kisirlastirilmis asilanmis hayvanlari (taseronlara kisirlastirma parasi odedikten sonra) yine ayni taseronlara ormanlara daglara issiz alanlara atma ve orada hayatta kalmayi becerenlere de bir sure sonra yine taseron firmalara OLDURME parasi vererek oldurtmektedirler.

Yasa acik. "Hicbir suretle ilgili belediye sinirlari disindaki bir ortama, ormanlik alana veya diger yaban hayati yasam alanlarina birakilmaz." seklinde yoruma mahal birakmayacak sekilde hukme baglamis.
Belediyelerin bu yanlis uyglamalarini Il Cevre Mudurlukleri, Kaymakamlik Denetleme Elemanlari, Jandarma Komutanliklarini harekete gecirerek engellemeliyiz. Bu baglamda asagida hem belediyeye hem de jandarma komutanligina gonderilecek iki ayri ornek yazi hazirladik.
Asagida konuya iliskin hem belediyeye hem de jandarma komutanligina iki ornek yazimiz var. Bu iki yaziyi ayri ayri hazirlayarak gonderebilirsiniz, veya iki yaziyi alt alta koyarak birbirinin ekinde gonderebilirsiniz.

Selam ve sevgilerimle…        nesrin/ HAYTAP/DOHAYKO

Belediyelere ve Jandarma komutanligina

ORNEK YAZILAR:
__________________________________________________________

Tarih :

Konu :Belediyelerin sahipsiz hayvanlari "belediye sinirlari disina, ormanlik ve yaban hayat alanlarina" atmasinin yasaya aykiri olmasi hk..

......................... Belediye Baskanligina,

26166 sayi ile 12.05.2006 tarihinde Resmi Gazetede yayinlanarak yururluge giren "Hayvanlarin Korunmasina dair Uygulama Yonetmeliginin" 21. d Maddesi (Ek 1) geregince, gecici bakimevlerinde rehabilitasyonlari tamamlanan hayvanlarin alindiklari yere birakilmasinin esas oldugu, ormanlara daglara issiz yerlere hayvanlari atmanin suc oldugu acikca belirtilmistir.

 

Hayvanlari kotu kosullarda zor olumlere mahkum eden bu insanlik disi uygulama, ayni zamanda yaban hayatinda bulunan kuduz hastaliginin sehirlere inmesine de sebep olarak insan sagligini da tehdit etmektedir.

Bu baglamda,
1. Sahipsiz hayvanlarin mutlaka veteriner hekim gozetiminde toplanip, belediyeniz bunyesinde olusturulan gecici bakimevinde asilanip kisirlastirildiktan sonra belediye sinirlari icinde ve kesinlikle alindigi yere birakilmasini talep ediyoruz.
2. Alindigi yere birakilan hayvanlar icin beslenme odaklarinin olusturulmasini talep ediyoruz.
3. Gucten dusmus magdur ve muhtac olanlarin ise koruma altina alinacagi bakim merkezine konmasinin yasa hukmu oldugunun bilinerek buna gore bakim merkezi olusturulmasini talep ediyoruz.
Yasanin bu acik hukumlerine ragmen hayvanlari yerlesim alanlari disina birakmaniz durumunda, hakkinizda suc duyurusunda bulunulacak ve sorusturma acilmasi istenecektir.
Ayrica jandarma komutanligina bu uygulamanin yasa disi oldugu, bu konuda karakollarin uyarilmasi ve bilgilendirilmesi, tespiti halinde adli ve idari islem yapilmasi talep eden yazi da tarafimizca gonderilmistir.
Yasa geregi olan bu hususlarda belediyeniz uygulamalarinin 3071 ve 4982 sayili yasalar geregi kanuni suresi icerisinde tarafimiza ayrintili olarak taleplerimize iliskin madde madde  bildirilmesini, aksi takdirde bilgi edinem ust kuruluna bas vuracagimizi  emir ve musaadelerinize saygilarimiza arz ederiz. 

ISIM IMZA

 

Dagitim : BIMER, Cevre ve Orman Bakanligi Doga Koruma Milli Parklar Genel Mudurlugu, ........ Valiligi Il Hayvan Koruma Kurulu Baskanligi, Il Cevre ve Orman Mudurlugu, ..............Belediye Baskanligi, .........Jandarma Komutanligi,  .............Muftulugu, ............ Kaymakamligi ..................Muftulugu, ................ yerel ve ulusal basin kuruluslari, Hayvan Koruma Platformlari...

Ek 1.....:Yasanin ilgili maddesi
Ek  2....:Konuya iliskin gorseller

 

TC Kimlik No:............................
Adres......................................

__________________________________________________________________

 

 

Konu: Belediyeler tarafindan belediye sinirlari disina, yaban ve ormanlik alanlara birakilan sahipsiz hayvanlar konusunda tedbir alinmasi ve tespiti halinde adli idari islem baslatilmasi hk.

...............Jandarma Bolge Komutanligina,

 

Ekteki ................... belediye baskanligina olan yazimizda belirtildigi uzere, belediyelerin sahipsiz hayvanlari yerlesim alanlari disina birakmalari yasaya aykiridir. Hayvanlarin yasam haklarini ihlal eden bu durum, ayrica yaban hayatta bulunan kuduzun da sehirlere inmesine sebep olarak insan sagligini da tehdit etmektedir.
Bu baglamda:

1. Karakollarinizin 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanununa iliskin bilgilendirilmesini talep ediyoruz.
2. Karakollarinizca belediyelerin bu uygulamalarini onleyici tedbirler alinmasinin saglanmasini ve belediyelerin tarafininizca uyarilmasini talep ediyoruz.
3. Bu sekilde belediyelerin sinirlari disina hayvan birakmalarinin tespiti halinde 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu geregi ve toplum ve cevre sagliginin tehdit edilmesinden dolayi adli ve idari islem baslatilmasini, Il Cevre ve Orman Mudurlugu ve Kaymakamlik Denetim Elemanlarinin katilimi ile bu islemlerin yurutulmesini talep ediyoruz.

Muracaatimiza iliskin uygulamalariniz hakkinda tarafimiza 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi bilgi ve cevap verilmesini emir ve musaadelerinize saygilarimizla  arz ederiz.

ISIM IMZA

Dagitim : BIMER, Cevre ve Orman Bakanligi Doga Koruma Milli Parklar Genel Mudurlugu, ........ Valiligi Il Hayvan Koruma Kurulu Baskanligi, Il Cevre ve Orman Mudurlugu, ..............Belediye Baskanligi, .............Muftulugu, ............ Kaymakamligi ..................Muftulugu, ................ yerel ve ulusal basin kuruluslari, Hayvan Koruma Platformlari...

Ek 1.....:Yasanin ilgili maddesi
Ek  2.....: Konuya iliskin gorseller

 

TC Kimlik No:............................
Adres
__________________________________________________________________
EK 1..
5199 sayili yasanin uygulama Yonetmeligi için tiklayiniz
MADDE 21 – (1) Toplanilan sahipsiz ve gucten dusmus hayvanlar asagidaki esaslara gore bakilir:

d) Gecici bakimevlerinde on gun sure ile gerekli duyurular yapildigi halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, asilari ve tibbi mudahaleler ile kisirlastirilmalari yapildiktan ve operasyon yaralari kapandiktan en az yedi gun sonra kayit altina alinip, mudahale gormus olduklarini gosteren isaretleri uzerlerinde olacak sekilde veteriner hekimin onayiyla alindiklari ortama geri birakilir. Bu ortamlarda belediyeler, gonullu kuruluslarla isbirligi icerisinde besleme odaklari kurar ve hayvanlarin beslenmesine yardimci olur. Hayvanlar, hicbir suretle ilgili belediye sinirlari disindaki bir ortama, ormanlik alana veya diger yaban hayati yasam alanlarina birakilmaz.

Ek 2.. Konuya iliskin gorseller:

cross