Sevgili Arkadaslar,
5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu, 3285 sayili zabita yasasi hukumlerine bagli olmasi ve kabahatler kanunu kapsamina girmesi nedeniyle maalesef sorunlari cozmekte yetersiz kalmistir.
Yasanin eksiklikleri olmasi, mevcut iyi maddelerinin uygulanmasi icin caba "gostermemek" anlamina gelmemelidir.
l. Hayvan besleyenlere surekli olarak vatandastan ve zabitalarindan baski ve saldiri gelmektedir. Bunu onlemek icin, beslemenin yasa geregi oldugunu vurgulamak ve vatandasa da ogretmek acisindan, belediyelere “beslenme odaklari kurmalari” hususunda olan yazilar mutlaka yollanmalidir. Bu yazinin gittigi belediyeler, besleme yapan gonullulere zabita yollamaktan vaz gectiler, vatandas sikayetleri neticesinde yaptiklari mevcut ikazlarini da geri cektiler.
2. Belediyenin resmi arabasi ile yemek dagitiminda bulunan gonullulere vatandas tepki gosteremiyor. Biz bunu Adana’da yasadik. Yillar once sehir disinda ki hayvanlara besleme yapan arkadaslarmiza tepki veren halk, son uc yildir o bolgelere her gun beleldiyenin resmi arabasi ile yemek birakilmasini gorunce, artik tepki gostermedikleri gibi, kendileri de ufak tefek yemek birakmaya basladilar.
3. Her konuda oldugu gibi bu konuda da devletin kurumlarini arkamiza almak cok onemli. Haftada bir kere bile belediyenin resmi arabasi ile yemek dagitilmasi topluma cok onemli bir mesaj.
Amac, belediyenin yemek dagitmasinin saglanmasindan daha cok, hem belediyenin hem de vatandasin bunun YASAL BIR HAK oldugunu, kanunda yer aldigini bilmesi.
Zabita da, belediyeler de ve hatta Il Cevre Mudurlukleri de yasadaki bu maddeden habersizler
Lutfen “Beslenme isleminin belediyelerin gorevleri oldugunu” iceren yaziyi tum belediyelere yollayalim.
Selam ve sevgilerimle… nesrin/ HAYTAP/DOHAYKO
BELEDIYELERE ORNEK YAZI:
__________________________________________________________
Tarih :
Konu :Belediyelerin yasa geregi sahipsiz hayvanlar icin "beslenme odakları" kurma zorunlulugu..
.............................. Belediye Baskanligina,
26166 sayi ile 12.05.2006 tarihinde Resmi Gazetede yayinlanarak yururluge giren "Hayvanlarin Korunmasina dair Uygulama Yonetmeliginin" 21. d Maddesi (Ek 1) geregince, gecici bakimevlerinde rehabilitasyonlari tamamlanip alindiklari ortama geri birakilan sahipsiz hayvanlar icin beslenme odaklari kurmak belediyelerin yasal gorevidir.
Ayrica, bu hayvanlar karinlari doydugunda, yerlesim alanlarina ve insanlara cok yaklasmadiklari icin vatandastan gelen sikayetler ve sorunlar azalmaktadir. Ac bir hayvanin doyurulmasi, yasal boyutu, insani boyutu ve toplumsal boyutu olan onemli bir husustur.
Belediyenizce "beslenme yerlerinin" acilen belirlenmesi, o zamana kadar da sehrinizde sokak hayvanlarini beslemeye zaman ve emek vererek fedakarca calisan gonullu kisilere dagitmalari icin mama destegi verilmesi, "sahipsiz hayvanlarin beslenmesi konusunda gonullulerle isbirligi yapilmasini" (Ek 1) hukme baglamis olan 5199 sayili yasanin geregi olan bir mecburiyettir.
Yururlukte olan yasanin "beslenme odagi" hukmunun tarafinizca acilen uygulanarak, belediyenizin sahipsiz hayvanlar icin beslenme odaklarini kurmasini, aksi takdirde Il Hayvan Koruma Kurulundan ve Il Cevre Mudurlugunden "beslenme odagi kurmayarak gorev ihmalinde bulunan" belediyenizi denetlemesi, ikaz etmesi ve sorusturma acmasini talep edecegimizin bilinmesini istiyoruz.
Bu hususdaki muracaatimiza iliskin yapacaginiz uygulama icin 3071 ve 4982 sayili yasalar geregi kanuni suresi icerisinde tarafimiza bilgi verilmesini emir ve musaadelerinize saygilarimiza arz ederiz.
ISIM IMZA
Dagitim : BIMER, Cevre ve Orman Bakanligi Doga Koruma Milli Parklar Genel Mudurlugu, ........ Valiligi Il Hayvan Koruma Kurulu Baskanligi, Il Cevre ve Orman Mudurlugu, ..............Belediye Baskanligi, .............Muftulugu, ............ Kaymakamligi ..................Muftulugu, ................ yerel ve ulusal basin kuruluslari, Hayvan Koruma Platformlari...
Ek 1.....:Yasanin ilgili maddesi
Ek 2.......: Konuya iliskin gorseller
TC Kimlik No:............................
Adres......................................
__________________________________________________________________
EK 1..
5199 sayili yasanin uygulama Yonetmeligi için tiklayiniz
MADDE 21 – (1) Toplanilan sahipsiz ve gucten dusmus hayvanlar asagidaki esaslara gore bakilir:
d) Gecici bakimevlerinde on gun sure ile gerekli duyurular yapildigi halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, asilari ve tibbi mudahaleler ile kisirlastirilmalari yapildiktan ve operasyon yaralari kapandiktan en az yedi gun sonra kayit altina alinip, mudahale gormus olduklarini gosteren isaretleri uzerlerinde olacak sekilde veteriner hekimin onayiyla alindiklari ortama geri birakilir. Bu ortamlarda belediyeler, gonullu kuruluslarla isbirligi icerisinde besleme odaklari kurar ve hayvanlarin beslenmesine yardimci olur. Hayvanlar, hicbir suretle ilgili belediye sinirlari disindaki bir ortama, ormanlik alana veya diger yaban hayati yasam alanlarina birakilmaz.