Sevgili Arkadaslar,
AB uyelik surecinde, TOPLUM DESTEKLI POLIS PROJESI Icisleri Bakanligi tarafindan hayata gecirildi, ilgili genelegeler yayinlandi ve bazi sehirler pilot bolge secilerek calisma baslatildi. Hedeflerinden birisi sosyal alandaki yasam kalitesinin artmasini saglamak olan bu polislik anlayisinin, buna paralel olarak hayvanlara olan muamelenin de daha iyi duruma gelecegine katkisi olacagini dusunuyorum.
Ana amac toplumda SIDDET e karsi mucadele etmek. Siddetin en onemli gostergelerinden birisi ise HAYVANLARA UYGULANAN SIDDET. Dolayisi ile SIDDETE KARSI OLAN HER TURLU MUCADELENIN icinde hayvan olgusu yer almali. Bunu kurum ve kuruluslara anlatmaliyiz
Hayvanlara iliskin yasadigimiz sorunlarda, bu sorunlarin emniyet makamlarinin sadece SIRADAN ADLI VAKA YAKLASIMI ile cozulemedigini yasayarak ogrendik.
Dolayisi ile, bulundugumuz her yerde TOPLUM DESTEKLI POLISI yasayi uygulamakla yukumlu olan Il Cevre Mudurlukleri ile birlikte konuya egilmeye ikna etmeliyiz.
Hatirlayin, yillardir devlet kurumlarini olayin icine gorevlerini yapar bicimde cekmenin ugrasini veriyoruz.
Sizden ricam, asagidaki linki inceleyin, int de toplum destekli polis sayfalarina girin. Biz onlarin var olus amaclarini bilirsek, nerede nasil yardim isteyecegimizi de biliriz.
Icisleri bakanligina yazdigimiz yaziya da lutfen katilim saglayalim.
Selam ve sevgilerimle nesrin/HAYTAP/DOHAYKO
http://www.ankara.pol.tr/toplum/index.php
TOPLUM DESTEKLİ POLİS UYGULAMASININ AMACI :
Güvenlik hizmetlerinin toplumun katılım ve desteğini sağlamak suretiyle etkin ve hızlı bir şekilde yürütülme- sini vatandaş-polis ilişkilerini geliştirilmesini sağlamaktır. Toplum Destekli Polislik, Polis ile halk arasında ilişkiyi güçlendiren, toplumda ortaya çıkan problemlerin altında yatan nedenleri bulmaya çalışarak suçla etkin bir müca- dele sağlayan ve bütün bunların neticesinde de sosyal alandaki yaşam kalitesini artıran bir polislik anlayışıdır.
STRATEJİK AMAÇ :
Görev yapılan çevrede halkın katılımını sağyalan, çevrenin sosyal yapısıyla bütünleşmiş, topluma olabildiğince yakın, kaliteli güvenlik hizmeti sunan ve toplumun güvenlik taleplerine reh durumda cevap veren , güvenlik olgusuna bütüncül yaklaşan örnek bir polis modeli oluşturmaktır.
TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİĞİN HEDEFLERİ :
TOPLUM DESTEKLİ POLİS BÜRO AMİRLİĞİNİN GÖREVLERİ :
Date: Sun, 28 Jun 2009 16:27:26 +0300
Subject: Icisleri Bakanligina:Toplum Destekli Polis calismalarina hayvana olan vahsetin dahil edilmesi
From: [email protected]
To:
Konu: Hayvanlara olan vahsetin Toplum Destekli Polis Buro Amirliginin calisma programi icine alinmasi..
Icisleri Bakanligina,
Yurdumuzda "hayvanlara karsi vurma, zehirleme, tecavuz etme, dovusturme, iskence yapma" gibi insanlik disi muameleler maalesef yaygin olarak surmektedir.
Tipki bizler gibi duygulari olan, bizler gibi can tasiyan bu savunmasiz varliklari olduren kisiler, ayni sekilde bir cocuk, kadin veya yasli ayirt etmeden savunmasiz bir insana da her an icin tecavuz edebilir ve oldurebilirler.
Bunlar sosyal yapi icindeki potansiyel katillerdir.
Ekte, kendi hallerinde kimseye zarar vermeden yasarken, katil ruhlu kisiler tarafindan zehirlenerek saatlerce kivrandiktan sonra olen savunmasiz bir kac kopegin resmini sunuyoruz. Bu kopeklerin soran bakislarina dikkat cekmek istiyoruz.
Hayvanlara olan bu muamele, ayni zamanda toplumumuzda ilkokullardaki 12 yas cocuklara kadar inmis olan siddetin de bir gostergesidir. Insan hayvan ayirmadan tum canlilari icine alan bir tehlikedir.
Bu baglamda:
Hem 5199 sayili yasa geregi hem de insan yasamina karsi olasi tehlikelerin de onlenmesi icin, Toplum Destekli Polis Buro Amirliklerinin tum yurtta Il Cevre Mudurlugu yetkilileri ve gonullulerin de katilmi ile mahalle toplantilari yaparak:
1. 5199 sayili yasayi ihlalin hem insani ve sosyal boyutu hem de adli ve idari boyutu konusunda toplumu bilgilendirmesini,
2. İskence, zehirleme, vurma, dovus tecavuz gibi olaylarin sadece hayvanlarin yasam hakkina degil insanlarin da yasam hakkina tehdit icerdigini anlatmasini,
3. Hayvana siddet uygulayan cocuk ve buyuklerin ihbar edilmeleri ve kinanmalari gerektigini, siddetin insan hayvan ayirmadan tum canli turlerini kapsadigini ifade etmesini talep ediyoruz.
Toplum Destekli Polis calismalari esas olarak "sucu onlemede" toplum destegini almayi hedeflemektedir. Bu konuda da toplumsal bilinc olusarak toplum destegi saglanmali, potansiyel katiller koklesip buyumeden tespit edilmeli ve sucu onlemeye yonelik calismalara agirlik verilmelidir.
Ozet olarak, "Insan oldurmekle hayvan oldurmenin arasinin bir adim oldugunun" unutulmamasini, bu gun bir savunmasiz hayvani oldurenlerin yarin da savunmasiz bir insani gozlerini kirpmadan oldurebileceklerini, sosyal ve insani boyutu cercevesinde ele alinarak hayvanlara uygulanan vahsetin Toplum Destekli Polislik Hizmetleri Projesi kapsaminda yapilacak calismalara dahil edilmesini, konuya iliskin tarafimiza 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi bilgi verilmesini emir ve musaadelerinize saygilarimizla arz ederiz.
Nesrin Citirik
HAYTAP Hayvan Haklari Federasyonu Uye Dernegi DOHAYKO Genel Sekreteri
Ek 1... Vatandas tarafindan acimasizca oldurulen masum kopeklerin resimleri
Ek 2... Toplum Destekli Polis Buro Amirlikleri konusunda Icisleri Bakanligi Genelgesi ve ornek bir calisma bilgilerini iceren link.
Dagitim: Cumhurbaskanligi, TBMM Baskanligi, Basbakanlik, BIMER, Emniyet Genel Mudurlugu, Tum Basin Kuruluslari, Hayvan Haklari Gruplari
TC kimlik.. 132 300 91212
iletisim..0 532 223 36 83
EK 1
EK 2
Toplum Destekli Polislik uygulamasi icin ornek olarak asagidaki linki tiklayiniz,
http://www.memurlar.net/haber/87575
Toplum Destekli Polislik icin İcisleri Bakanliginca yayinlanan genelgenin tumu icin asagidaki linki tiklayiniz..
http://www.tekirdag.pol.tr/tdp/yasal.asp?kid=1
T.C
ÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Emniyet Genel Müdürlüğü
Sayı :B.05.1.EGM.0.11.05.01. 23/05/2006
Konu :Toplum Destekli Polislik
İLGİ : a)26.08.2003 tarih ve B.05.1.EGM.0.11.03.03/1801 sayılı 134 nolu Bakanlık Genelgesi.
b)17.02.2006 tarih ve B.05.1.EGM.0.11.03.01/326 sayılı 17 nolu Bakanlık Genelgesi.
Güvenliğin sağlanması, çağdaş toplumların olmazsa olmaz ilkeleri arasında yer almakta ve devletlerin var olma nedenlerinin başında gelmektedir. İç güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi bakımından kamu düzeninin korunması ve devamının sağlanması, toplumun emniyet içinde varlığını sürdürmesi yönüyle vazgeçilmezdir. Genel anlamda polislik faaliyetleri olarak isimlendirilen bu hizmetler kapsamında, suçla mücadeleyi etkin kılmanın ve güvenli bir ortamı sağlamanın, güvenlik hizmetlerine toplumun katılımı ve desteğiyle mümkün olacağı açıktır. Gelişmiş demokratik ülkelerin çoğunluğunda başarılı bir şekilde uygulanan “Toplum Destekli Polislik” anlayışının, ülkemizde de hayata geçirilmesi vazgeçilmez bir gereklilik hâline gelmiştir.
Toplum destekli polisliğin amacı; güvenlik hizmetlerinin, halkın katılım ve desteğini sağlamak suretiyle etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmesini, vatandaş-polis ilişkilerinin geliştirilmesini, suçla mücadelenin güçlendirilmesini ve polislik hizmetlerinin yürütülmesinde çağdaş uygulamaların yaşama geçirilmesini sağlamaktır. Toplum destekli polislik, polis ile halk arasında ilişkiyi güçlendiren, toplumda ortaya çıkan problemlerin altında yatan nedenleri bulmaya çalışarak, suçla etkin bir mücadele sağlayan ve bütün bunların neticesinde de sosyal alandaki yaşam kalitesini arttıran bir polislik anlayışıdır.
Suçla mücadelenin, sadece polis hizmetleri eksenli değil çok yönlü ve bütüncül bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Bunu sağlamanın temel yöntemlerinden birisi de toplum destekli polislik hizmetlerinin yaşama geçirilmesidir. Toplum destekli polislik hizmetleri, bu yönüyle halkın güvenlik talebine göre şekillenen bir anlayışın polisiye hizmetlerde yaşama geçirilmesi anlamına gelmektedir. Toplumsal sorunlara odaklanan ve çözümlerin bütüncül bir çerçevede ele alınarak toplumun bütün kesimlerinin, kurumlarının ve devlet organlarının yer aldığı bir hizmet anlayışının bu açıdan artık çağın bir gerekliliği olduğu kabul görmektedir. Toplum destekli polislik, bu yönüyle hak ve özgürlüklerin korunmasını öncelikli kabul eden, insan memnuniyeti merkezli çağdaş güvenlik hizmet anlayışıdır.
Toplumun gönüllülük esasına dayanan desteğini sağlamak ve toplum odaklı hizmet anlayışı içinde, halkın güvenlik hizmetlerinden memnuniyetini artırmak, Toplum Destekli Polislik çalışmalarının asıl hedefini oluşturmaktadır.
Toplum destekli polislik anlayışını yaşama geçirmek bakımından ilk adımlardan birisini oluşturan ve ülkemizin Avrupa Birliği ’ne üyelik sürecinde, 2003 Yılı AB–Türkiye Mali İşbirliği kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü’nce eş üye ülke İspanya ile işbirliği hâlinde yürütülen ve Sözleşmesi 08/02/2005 tarihinde ülkemizce onaylanan “Türk Polis Teşkilatının Sorumluluğunun, Verimliliğinin ve Etkinliğinin Güçlendirilmesi Twinning (Eşleştirme) Projesi”nin bileşenleri arasında yer alan “Toplum Destekli Polislik Bileşeni” toplumsal odaklı ve önleyici hizmetlere yönelik işlevi itibariyle Asayiş Dairesi Başkanlığı sorumluluğunda yürütülmektedir. Proje sürecinde eş üye ülke birlikteliğinde sürdürülen çalışmalarda önemli aşama kaydedilerek Pilot Uygulama aşamasına gelinmiştir.
Toplum Destekli Polislik uygulamalarında önceki tarihilerde yayınlanan ilgi (a) ve (b) sayılı genelgeler ve bu genelge kapsamında belirtilen usul ve esaslar göz önünde bulundurularak uygulama gerçekleştirilecektir.
Bu çalışmalar kapsamında;
a) AB ülkeleri Toplum Destekli Polislik uygulamaları ve anlayışları (İspanya, İngiltere, Belçika) yerinde incelenmiş, ülkemiz şartlarına özgü mevcut durum tespiti yapılarak, ihtiyaçlar ortaya konulmuştur.
b) Emniyet Teşkilâtı’nda görevli 200 personele, yabancı uzmanlarca Toplum Destekli Polislik Kursu verilmiştir.
c) Emniyet Teşkilâtı birimlerine ait binaların mevcut durumu incelenmiştir. Bu kapsamda “Emniyet Teşkilâtı Hizmet Binaları Mimari ve İşletme Standardı” oluşturulması çalışmaları devam etmektedir.
d) Avrupa Birliği ülkeleri uygulama standartları göz önünde bulundurularak, Projenin eş üye ülkesi İspanya’nın polis yöneticileri, Asayiş Daire Başkanlığı yetkilileri ve pilot olarak belirlenen 10 il Emniyet Müdürlükleri temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu birlikteliğinde “Toplum Destekli Polislik Hizmetleri Standardı ” hazırlanmıştır. Pilot Uygulama yerlerinde, Standart esasları geçerli olmakla birlikte uygulama yerlerinin coğrafi yapısı, yaşam şartları ve öncelikli ihtiyaçları göz önünde bulundurularak pilot uygulama sürecinde değişikliklere gidilebilecektir.
e) Proje dahilinde, Toplum Destekli Polislik Pilot Uygulaması’nın sonuçları ile halkın güvenlik hizmetlerine katılımına ve desteğine ilişkin göstergeler dikkate alınarak, ülke genelinde yaşama geçirilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü’nce çalışmaların bir program dahilinde etkin bir şekilde yürütülmesi plânlanmaktadır.
Bu çerçevede; Toplum Destekli Polislik çalışmalarının aşağıda özetle belirtilen usul ve esaslar ile ekte gönderilen “Toplum Destekli Polislik Hizmetleri Standardı” ekseninde yürütülmesi sağlanacaktır.
Pilot olarak belirlenen illerde gerekli eğitim ve ön hazırlık çalışmaları tamamlanarak uygulamaya 15 Haziran 2006 tarihinde başlanacaktır.
.......................................................
.......................................................
.......................................................
Gelişmiş demokratik ülkelerde, genel güvenliğin sağlanması bakımından çağdaş güvenlik anlayışının vazgeçilmezi olarak görülen ve uygulandığı ülkelerde önemli kazanımların elde edildiği gözlenen Toplum
Destekli Polislik uygulamasının, ülkemizde de başarılı bir şekilde yürütülmesi için Emniyet Teşkilâtı sıralı yöneticilerin konuya azami derecede önem vermeleri güvenli yaşam ortamını sağlamanın kaçınılmazıdır.
Toplum Destekli Polislik uygulamasının önemi ve güvenlik hizmetlerindeki önceliği göz önünde bulundurularak, genelge ve genelge ekinde gönderilen “Toplum Destekli Polislik Hizmetleri Standardı”nda belirtilen yapılandırma ve uygulama süreçlerindeki işlemlerin hassasiyetle yerine getirilmesi ve takibini rica ederim.
Abdülkadir AKSU
İçişleri Bakanı