1991'den Bugüne

Istanbul ornek yazi ile toplamada veteriner gozetim, egitim, mesai, yasa maddeleri

Sevgili Arkadaslar,

Bulundugunuz yerdeki  belediye baskanliklarina, oradaki duruma iliskin olarak asagida Istanbul icin ornek olarak hazirladigimiz formati esas alip ilgili kanun maddelerine atifta bulunan bir yazi yazarsaniz, bu yazinin cevabini da israrla takip ederek bu konuya dikkat cekerseniz, geceleri "yakalama" adi altinda hayvan "oldurmeye" cikan vazifesinas itlaf ekiplerini onleme konusunda onemli bir adim atmis oluruz.

Unutmayin, onemli olan yasa maddeleri degil, bunlarin devlet kurumlari tarafindan uygulanmasini saglamaktir. En kesin hukumler iceren maddeler bile uygulanmazsa (simdi oldugu gibi) bir fayda saglamaz.

Ben asagidaki yaziyi Istanbul IBB ve ilceleri basta olmak uzere dagitimdaki tum adreslere yollayacagim. Siz de kendi yazilarinizi  bulundugunuz yerin belediye baskanligina yazip, iller icin valilik ilceler icin de kaymakamliklar ve basin kuruluslarini da dagitim listesine koyarak, net cevaplar alincaya kadar yazmaya, gorusmeye ve takip etmeye devam edin.


ORNEK YAZI:

Tarih.. 31.05.2009

Istanbul Buyuksehir Belediye Baskanligina,

5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu Hayvanlarin Korunmasina Dair UygulamaYonetmeliginin DORDUNCU kisminin BIRINCI bolumunun "b"sikkinda toplama ekiplerinin donemsel olarak egitimden gecirilmeleri, "d" sikkinda ise uyusturucu tufek ile olan yakalamalarin ancak veteriner hekim denetiminde yapilacagi belirtilmistir.

Yasaya gore, donemsel egitimden gecmeyen ekiplerin toplama yapmasi ve "ekibin basinda veteriner hekim olmadan uyusturucu tufekle toplamanin" yapilmasinin suc teskil ettigi acikca gorulmektedir.

Bu baglamda asagidaki sorularimiza cevap verilmesini talep ediyoruz:

1. Belediyeniz toplama ekipleri "hangi tarihlerde, kimler tarafindan, teorik ve pratik olarak hangi mufredat ile hangi konularda" egitime tabi tutulmuslardir, bu egitime iliskin yazili belge ve kayitlar icin tarafimiza bilgi verilmesini talep ediyoruz.

2. Belediyenizde yakalamada kullanilan kafes veya ag sistemi var midir? Varsa resimlerinin tarafimiza ibraz edilmesini talep ediyoruz. Yoksa uyusturucu tufek ile yakalama yapan ekiplerin basinda "hangi veteriner hekimler" gorevlendirilmistir, isimlerinin ve calisma saatlerinin tarafimiza bildirilmesini talep ediyoruz.

3. Toplama ekiplerinin kullandigi arabalarin plaklarinin ve toplama isleminin hangi saatler arasinda yapildiginin tarafimiza bildirilmesini talep ediyoruz.

4. Mesai saatleri disinda yapilan toplama islemi varsa, hangi saatler arasinda "hangi ekibin ve hangi veteriner hekimin" gorevlendirildigini ve "hangi plakali araba" ile toplamaya ciktiklarinin tarafimiza bildirilmesini talep ediyoruz.

Yukaridaki sorularimiza 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi kanuni suresi icinde net bilgiler ve cevap verilmesini, aksi takdirde Basbakanlik Bilgi Edinme Merkezine sikayette bulunacagimizi bilgilerinize saygilarimla arz ederim.

Nesrin Citirik

HAYTAP Hayvan Haklari Federasyonu

Uyesi DOHAYKO Genel Sekreteri

Dagitim: BIMER, TBMM Cevre Komisyonu Baskanligi, Icisleri Bakanligi Mahalli Idareler Genel Mudurlugu, Cevre ve Orman Bakanligi Doga Koruma Milli Parklar Genel Mudurlugu, Istanbul Valiligi, Istanbul Il Cevre Mudurlugu, Istanbul Ilce Kaymakamliklari, Istanbul Ilce  Belediye Baskanliklari, Istanbul Veteriner Hekimler Odasi Yonetim Kurulu Baskanligi, HAYTAP Hayvan Haklari Federasyonu Baskanligi, DYBD Hayvan Koruma Grubu, Ulusal ve Yerel Basin Kuruluslari

Ek..5199 sayili yasanin Uygulama Yonetmeliginin ilgili maddeleri

TC Kimlik No. 132 300 91 212

Nesrin Citirik

Ataturk Bul. M.Saracoglu cd. Gokkusagi apt No 6 ADANA

0 532 223 36 83


Ek 1.

HAYVANLARIN KORUNMASINA DAİR UYGULAMA YÖNETMELİĞİ
(12.05.2006 tarih ve 26166 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır)

http://dohayko.org/index.php?option=com_content&task=view&id=203&Itemid=29

DÖRDÜNCÜ KISIM
Sahipsiz ve Güçten Düşmüş Hayvanların Toplatılması, Bakılması ile
Geçici Bakımevlerinin Çalışma Usul ve Esasları

BİRİNCİ BÖLÜM
Sahipsiz ve Güçten Düşmüş Hayvanların Toplatılması ve Bakılması
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların toplatılması

MADDE 20 – (1) Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre toplatılır:

a) Belediyelerde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması için ihtiyacı karşılayacak bir toplama ekibi kurulur.

b) Belediyeler tarafından, hayvan toplama ekiplerinin kurulması, bu kişilerin ehil kişilerden oluşması ve dönemsel olarak sorumlu veteriner hekimce eğitime tutulmaları sağlanır.

c) Eziyet edilmeden toplanılacak veya toplattırılacak sahipsiz hayvanlar, nakliye araçlarında kafesler içerisinde geçici bakımevlerine kısırlaştırılıp ve aşılattırıldıktan sonra tekrar geri bırakılmaları için nakledilir. Toplanan hayvanların nakil esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tüm önlemler alınır.

ç) Gönüllü kuruluşlar, belediye ile işbirliği yaparak bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak sahipsiz hayvanları toplayabilir.

d) Sahipsiz hayvanlar öncelikle kafes ve ağ ile yakalanır. Bu metotlarla yakalamanın mümkün olmadığı durumlarda yakalama sopasıyla da yakalama yapılabilir. Uyuşturucu tüfek uygulamaları ile yakalama ancak veteriner hekim kontrolü altında yapılır.

cross