Zabita asla tahliye talebinde bulunamaz. Bu konuda yetkili makamlar mahkemelerdir.
Ayrica Zabita sokakta hayvan bakilmasi ve beslenmesi konusunda da (kirlilik olmamasi kaydi ile) uyarilarda bulunmakta. Bu konuda da yetkili makam il cevre mudurlukleri ve il hayvan koruma kurullaridir.
Bu baglamda ayni olayi yasayan Gokova Akyaka ilcesinde ki durum icin oranin belediyesine yarin yollayacagimiz yaziyi ORNEK OLMASI acisindan bilgilerinize sunuyoruz.
Arkadaslarimizin bize ulasmasi ile baskan ile bizzat telefonda gorustum, yasayi anlattim. Arkadasimiza da dilekce yazdirdik. Asagida ozetledigim gelismeler yasandi.
Lutfen bu yazismalari not edin, sizin veya baska arkadaslarin ihtiyacinda kullanirsiniz.
Gerekli durumlarda ben de telefonla devreye giriyorum.
Sevgiler
Nesrin/ HAYTAP/DOHAYKO
Beldenizde bulunan bir yerel hayvan koruma gorevlisine, oncelikle evinde ve sokakta baktigi hayvanlar dolayisi ile belediyeniz zabitasinca “5 gun icinde hayvanlarini tahliye etmesi” tebligati birakilmistir.
Federasyonumuzca, bu uygulamanin yanlisligi baskanliginiza bildirmis, evlerden hayvan tahliyesinin yetkili makamlarinin mahkemeler oldugu ifade edilmistir. Zabitanin evlerden hayvan tahliyesi talebinde bulunma yetkilerinin bulunmadigi anlatilmistir.
Bunun uzerine belediyeniz, ilgili sahistan kendisine verilen tahliye tebligatini geri istemiz, bu sahis tarafindan red edilince bukez de belediyenizce bu kisiye ikinci bir yazi yollanarak “birinci tahliye talebini iceren tebligatin iptal edildigi, hayvanlara 5199 sayili yasa geregi uygun kosullarda bakilmadigi, cevrenin rahatsiz edildigi, durumun duzeltilmesi” ikazinda bulunan ikinci bir tebligat gelmistir.
Belediyeniz burada da onemli bir hata yapmistir. Cunku 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanununun uyglama yetkisi bakan oluru ile belediyelere devredilmistir. Bu yasanin uygulanmasindaki en buyuk yetkili Il Hayvanlari Koruma Kurulu ve onun sekreteryasini yuruten Il Cevre Mudurlugudur.
Dolayisi ile, belediyeniz bir kisiye 5199 sayili yasanin uygulanmasi hususunda ikazda bulunamaz. Yapilmasi gereken bu konuda bir sikayetiniz soz konusu ise, bunu bulundugunuz ilin valiligine bildirmeniz, konunun Il Hayvanlari Koruma Kurulu ve Il Cevre Mudurlugunce incelenmesini ve gereginin yapilmasini istemenizdir.
Bu baglamda, bu kisiye yaptiginiz ikinci tebligati da iptal edip, muracaatinizi valilik il cevre mudurlugunuze yapmaniz gerekmektedir.
Hayvan seven ve bakan kisilere bu yaklasiminiz devam ettigi surece, yasanin geregi olan bir isbirligi gorus alisverisi yapmadiginiz takdirde, durum tarafimizdan bagli oldugunuz partinin genel baskanligina, icisleri bakanligina ve tum basin mensuplarina duyurulacaktir.
Cok yonlu ve gercekten cozumu zor bir durum olan sahipsiz hayvanlara iliskin calismalarin mutlaka “gonullu-gorevli” anlayisinin ortak goruslerde bulusmasi gereklidir. Aksi takdirde sorunlar zitlasmaya donustugunde, bundan taraflar ve hayvanlar icin bir kazanim olmayacaktir.
Gucu elinde bulunduran devlet tarafinin bu konuda sivil toplumun onemli unsuru olan gonullu kisilere iletisime acik bir durus icinde olmasi gerekir.
Muracaatimiza 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi bilgi ve cevap verilmesini saygilarimizla talep ediyoruz.
Nesrin Citirik