Hayvan Koruma Gruplarinin Degerli Uyeleri,
Erzurum Askale'de, asisi olan bir hastalik olan KUDUZ cikmis, asiyi yapmakla mukellef olan devlet memurlari tarafindan asilama yapilmadigi icin, bu gorev ihmalinin bedeli olarak yine gunahsiz kopekler belediyenin katil itlaf ekipleri tarafindan, yavrular da dahil olmak uzere tufeklerle adeta avlanarak oldurulmustur.
Gorevini ihmal eden tum kisi ve kuruluslar hakkinda sorusturma acilmasini, bu emri verenlerin ve asagidaki haberde kopekleri tufekle oldurdugu ifade edilen katillerin bulunup cezalandirilmasini talep ediyoruz.
Asagida bu insan olmaya, islam olmaya, uygar olmaya yakismayan katliamin basindaki haberini ve sorusturma acilmasini talep eden yazimizi bilgilerinize sunuyoruz.
Nesrin Citirik/ HAYTAP/DOHAYKO
Link : http://www.gazeteguncel.com/haber-Katliam-sirasi-Askalede-8447/
ERZURUM'un Askale Ilcesi'nde sokak kopekleri belediye itlaf ekipleri tarafindan tufekle vurularak olduruldu. Kuduz oldugu gerekcesiyle itlaf edilen kopeklerin leslerinin toplanmamasi halkin tepkilerine neden oldu.
Ilce merkezinde belediye itlaf ekibi, basibos gezen sokak kopeklerini tufekle vurarak oldurdu. 12 kopegin itlaf edildigini ve leslerinin sokak ortasinda birakildigini ileri suren halk, “Itlaf ekibi, onune cikan her kopeii av tufegi ile oldurdu. Kuduz gerekcesiyle oldurulen hayvanlarin lesleri ise sokak ortasında birakildi. Boyle sacma bir uygulama olamaz. Hem havyanlari kuduz var diye oldureceksiniz hem de hiçbir saglik onlemi almayacaksin” diyerek olaya tepki gosterdi.Itlaf edilen kopek sayisinin abartildigini savunan Ak Parti'li Belediye Baskanı Ahmet Yaptirmis soyle dedi:
“Ilcemizde yalnızca 3 kopek veteriner raporu dogrultusunda kuduz olduuu icin itlaf edildi. Saglik acisindan oldurulen kopekler kirec kuyusuna gomuldu. Sokak hayvani barinagi olmadigi icin saglikli hayvnalari Erzurum Buyuksehir Belediyesinin hayvan barinagina teslim ediyoruz.” Habar Arif Arifoğlulları
Konu : Askale ilcesinde cikan kuduzla ilgili olarak ilgili kurumlar hk sorusturma acilmasi hk.
Erzurum Valiligi Yuksek Makamina
Kisirlastirma ve bakim merkezi olmayan, sahipsiz hayvanlara yonelik asilama ve rehabilite etme konusunda bir calisma yapmayan Erzurum Aşkale ilcesindekuduz gorulmustur..
3285 sayili Hayvan Saglik Zabitasi Kanunu ve Yonetmeligi ile “Tarim ve Koyisleri Bakanligi Koruma ve Kontrol Genel Mudurlugu 2007 yili Hayvan Hastaliıklariı ve Zararlari ile Mucadele Genelgesi” geregi, kuduz gibi hastalıklara karsı etkili calismalar yapmak uzere IL HAYVAN SAGLIK ZABITASI KOMISYONU olusturulmasi gereklidir.
Erzurum Askale ilcesinde Il Hayvan Saglik Zabitası Komisyonlari, kuduza karsi basta ASILAMA olmak uzere koruyucu tedbirler alma konusunda etkili ve yeterli çalısmalar yapmadigi icin ilcede KUDUZ gorulmus, KUDUZ ciktiktan sonra sahipsiz hayvanlar katil itlaf ekipleri tarafindan tufekle vurulup oldurulmustur.
Bu baglamda, oncelikle yazimizin ekinde koydugumuz yasa maddelerini dikkatle inceledikten sonra yazimizin okunmasini talep ediyoruz:
1. Bu komisyon acilen toplanip KUDUZUN onlenmesi icin 3285 sayili kanun yonetmeligininn 89. maddesinde belirtilen mahalli idarelerin ve tum kurumlarin koordinasyonunu saglayarak merkezde ve tum Erzurum Ilcelerinde CIDDI BIR ASILAMA calismasi baslatilmasini saglamalidir.
2. Ilgili kurum ve komisyonlarca koruma calismalarinin yapilmamasi neticesinde cikan KUDUZ nedeniyle kuduza karsi onlem alinmasini hukme baglamis olan Hayvan SAGLIGI ve Zabitasi kanunundaki Madde 1, Madde 17, Madde 30, Madde 36 ve bu kanunun yonetmeliginin Madde 1, Madde 44 ve Madde 89 ve Madde 91 de belirtilen hukumlerinin yerine getirilmesinde gorev ihmali bulunan basta Askale Kaymakamligi ve Belediye baskanligi olmak uzere tum gorevliler hakkinda valilik makaminizca sorusturma acilmasi gereklidir.
3. Askale Belediye Baskani tarafindan saglikli kopeklerin Erzurum Barinagina teslim edildigi bilgisi gazete haberinde yer almistir. Tarafimizdan yapilan arastirmada barinaga Askale'den kopek gelmedigi tespit edilmistir. Belediye tarafindan Erzurum da belediye barinagina teslim edildigi ifade edilen kopeklerin teslim tutanaklarinin tarafimiza ibraz edilmesini talep ediyoruz. Bu tutanaklar ibraz edilmedigi takdirde baskan hakkinda yalan beyanda bulunarak kamuoyunu yaniltmaktan dolayi sorusturma acilmasini talep ediyoruz.
4. Meskun mahalde tufekle ates edilmesi sebebiyle ates edenler hakkinda, kamu guvenligini tehdit baglaminda TCK kapsaminda adli ve idari sorusturma acilmasini talep ediyoruz.
Bu baglamda, tarafimiza 4982 sayili ve 3071 sayili yasalar geregi bilgi ve cevap verilmesini, aksi takdirde Basbakanlik Bilgi Edinme Ust kuruluna bas vuracagimizi emir ve musaadelerinize saygilarımizla arz ederiz.
Nesrin Citirik
HAYTAP Hayvan Haklari Federasyonu uyesi DOHAYKO Genel Sekreteri
TC Kimlik 13230091212
Iletisim. 05322233683
Dagitim: BIMER, Erzurum Il Cevre Mudurlugu, Askale Kaymakamligi, Askale Belediye Baskanligi, Askale Emniyet Mudurlugu, Diger ilgili kurumlar, Basin Kuruluslari, Hayvan Haklari Gruplari
EKLİ KANUN MADDELERİ..
HAYVAN SAĞLIĞI ve ZABITASI KANUNU
KANUN BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Hastalıklar
Amaç:
Madde 1 - Bu Kanunun amacı, hayvanlardan ve hayvan maddelerinden insan ve hayvanlara geçebilen hastalıklardan korunulmasını ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele edilmesini sağlamaktır.
Madde 2 - Bu Kanun:
a) Hayvanların sağlığını korumaya,
b) Bulaşıcı hastalıklarla mücadeleye ve bu hususta her türlü tedbirleri almaya,
Dair hükümleri kapsar.
Biyolojik madde, aşı, serum ve ilaç uygulamaları
Madde 17 - a) Teşhis için kullanılan biyolojik maddelerin uygulaması hükümet veteriner hekimleri veya Bakanlıkça görevlendirilen diğer kamu kuruluşlarındaki veteriner hekimler ile serbest veteriner hekimler tarafından yapılır.
b) Bu Kanunun 4 üncü maddesine göre tespit edilen hastalıkların çıkışında mücadele ve tedavi amacıyla aşı, serum ve ilaç uygulaması hükümet veteriner hekimleri, Bakanlıkça görevlendirilen diğer kamu kuruluşlarındaki veteriner hekimler, serbest veteriner hekimler ve bunların sorumluluğunda veteriner sağlık teknisyenleri tarafından yapılır.
c) Hastalık tehlikesi görülen yerlerde koruyucu aşılama ve ilaçlamalar, Bakanlığın vereceği program ve emirlere göre hükümet veteriner hekimleri, serbest veteriner hekimler veya hükümet veteriner hekiminin sorumluluğunda veteriner sağlık teknisyenleri tarafından yapılır.
ALTINCI BÖLÜM
Hastalıklarla Mücadele ve Denetim
Mahalli idarelerin yükümlülüğü
Madde 30 - İl özel idareleri ve belediyeler hayvan hastalıkları ile mücadele için mali imkanlarını ve hayvan varlığını göz önüne alarak bütçelerine yeterli miktarda ödenek koymak ve mücadeleye katılmakla yükümlüdür.
KANUN İKİNCİ BÖLÜM
Yurt İçinde Sağlık Zabıtası ve Karantina Tedbirleri
Kuduz hastalığında alınacak tedbirler
Madde 36 - Kuduza yakalanan hayvan tazminatsız öldürülür ve imha edilir. Kuduz hayvanlar tarafından ısırılan veya kuduzdan şüpheli hayvanlar da tazminatsız öldürülür ve imha edilir, ancak bu hayvanların öldürülmesine sahipleri muvafakat etmezlerse masrafları kendilerine ait olmak üzere müşahade altında tutulabilir.
Kuduz çıkan yerlerde kedi ve köpeklerin, sahipleri tarafından muhafaza altına alınması zorunludur. Sahipsiz ve başıboş kedi ve köpekler şehir ve kasabalarda belediye, köylerde köy ihtiyar heyetleri tarafından tazminatsız öldürülür ve imha edilir. Bu hususta gerektiğinde mahalli zabıtadan yardım istenir.
Kuduz hastalığı ile mücadelede ilgili bakanlıklarla yapılacak müşterek çalışma esasları Bakanlıkça tespit edilir.
http://www.kkgm.gov.tr/kanun/3285.html
b) Hükümet veteriner hekimi; Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığınca 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununun uygulanmasında ve bu Yönetmeliğin tatbikinde görevlendirilen kamuda veya serbest çalışan veteriner hekimleri,
HAYVAN SAĞLIĞI ve ZABITASI KANUNU
YÖNETMELİĞİ
YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Tanımlar
Amaç
Madde 1- Bu Yönetmelik, hayvanlardan ve hayvan maddelerinden insan ve hayvanlara geçebilen hastalıklardan korunulmasını ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele esas ve usullerini tespit etmek amacıyla hazırlanmıştır.
Aşı ve İlaç Uygulamaları
Madde 44- 8/5/1986 tarihli ve 3285 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine göre tespit ve ilan edilen hastalıklardan birinin çıkışında hastalıkla mücadele, tedavi ve koruma amacı ile aşı, serum ve ilaç uygulaması hükümet veteriner hekimi veya sorumluluğundaki veteriner sağlık teknisyeni tarafından yapılır.
Hastalık tehlikesi görülen yerlerde veya evvelki yıllarda hastalık çıkmış mahallerde koruyucu aşılama ve ilaçlamalar Bakanlığın vereceği program ve emirlere göre hükümet veteriner hekimleri, serbest veteriner hekimler veya bunların sorumluluğunda veteriner sağlık teknisyenleri tarafından yapılır. Bakanlıkça verilen programı uygulamayan serbest veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyenleri hakkında 3285 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi hükümleri uygulanır.
YÖNETMELİK ALTINCI BÖLÜM
Hastalıklarla Mücadele ve Denetim
Mahalli İdarelerin Yükümlülüğü
Madde 89- İl özel idareleri ve belediyeler hayvan hastalıkları ile mücadele için mali imkanlarını ve hayvan varlığını göz önüne alarak her yıl bütçelerine yeterli miktarda ödenek koymak ve mücadeleye katılmak zorundadır.
Tarım Bakanlığı il veya ilçe müdürlüğü yıl içinde uygulayacağı mücadele programları veya çıkan salgın ve bulaşıcı hayvan hastalığının söndürülmesinde gerekli aşı, ilaç, alet, malzeme ve taşıma masrafları ile geçici olarak çalıştırılmasında zaruret olan personel giderlerinin ve akaryakıt bedelinin bütçe imkanlarına göre özel idare ve belediye bütçelerinden temin edilmesi için mülki idare amirine ihtiyaç bildirir. Mülki idare amirleri, özel idare ve belediyelerin mali imkanları ölçüsünde hayvan hastalıkları ile mücadeleye katılmalarını sağlamakla yükümlüdür.
Hayvan hastalıkları ile yapılacak mücadeleye özel idare ve belediyelerin katılma şekilleri hayvan sağlık zabıtası komisyonunca tespit edilir. İl özel idareleri ve belediyeler kuduz vakalarında mali imkan, vasıta ve personeli ile hastalığın söndürülmesi çalışmalarına iştirak etmek mecburiyetindedir.
Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonları
22/2/1989 tarihli ve 89/13838 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliğinin 91 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. ;'( Resmi Gazete 3 Ağustos 1998 Sayı: 23422)
Madde 91- Hayvan sağlığını korumak, bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek, ülke içindeki hayvan hareketleri ile hayvan ve maddelerinin sevkine dair tedbirleri tespit etmek ve uygulamaya konulmasını sağlamak üzere il, ilçe ve köylerde hayvan sağlık zabıtası komisyonu kurulur.
İl hayvan sağlık zabıtası komisyonu; Vali veya görevlendireceği vali yardımcısı başkanlığında belediye başkanı, ticaret ve ziraat odaları başkanları, il sağlık müdürü, il jandarma komutanı, bakanlık il müdürü, hayvan sağlığı şube müdürü, bir il daimi encümen üyesi ve ticaret borsası bulunan illerde ticaret borsası başkanından'
İlçe hayvan sağlık zabıtası komisyonu; kaymakam başkanlığında belediye başkanı, ilçe jandarma komutanı, merkez sağlık ocağı tabibi, Bakanlık ilçe müdürü, hükümet veteriner hekimi ve ziraat odası başkanından;
Köy hayvan sağlık zabıtası komisyonu; hükümet veteriner hekimi başkanlığında köy muhtarı, ihtiyar heyeti ve köyün bekçi veya koruyucusundan, teşekkül eder.
Bu komisyonların toplanma ve karar alma usulleri ile görevleri şunlardır:
a) Hayvan sağlık zabıtası komisyonları 3285 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine göre tespit olunan hastalıklardan birinin çıkışında hükümet veteriner hekiminin düzenlediği hastalık çıkış raporu üzerine veya Bakanlık il/ilçe Müdürünün teklifini görüşmek için başkan tarafından derhal toplantıya çağrılır.
b) Hayvan sağlık zabıtası komisyonunda kararlar oy çokluğu ile alınır. Çekimser oy verilmez. Oy eşitliğinde komisyon başkanının oyu doğrultusunda karar alınır. Komisyonun aldığı kararların uygulanması ile ilgili hususlar hükümet veteriner hekimince denetlenir.
c) Hayvan sağlık zabıtası komisyonu, Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ile bu Yönetmelik hükümlerini tatbik eder.
d) 3285 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde yazılı hastalıklar sebebi ile itlaf edilecek hayvanların kıymet takdiri için kurulan komisyona, hayvan sağlık zabıtası komisyonu üyelerinden biri, başkan tarafından görevlendirilir.
e) Hayvan sağlık zabıtası komisyonu mahallince yapılması mümkün olmayan husus ve ihtiyaçlarını bir üst hayvan sağlık zabıtası komisyonuna bildirir