1991'den Bugüne

İstanbul Orman Su Isleri Mudurlugune: Gungoren de oldurulen yavrulu anne, yok edilen kopekler ‏

Konu: Güngören Belediyesi Hakkında soruşturma talebi

T.C Orman ve Su İşleri Bakanlığı;
T.C. İstanbul İl Çevre Müdürlüğü;

Tarafımıza gelen ekteki (1) ihbar mailine istinaden 03.12.2012 pazartesi günü Güngören Belediyesi'ne ait ekipler tarafından saat 14:oo - 15:00 sularında sayıları 15-16 yı bulan sahipsiz köpekler uyuşturucu iğne ile vurularak toplandıgını ve yerine bırakılmadıgını ve tepki gösteren esnafı mahkemeye verin diye kışkırttıklarını dehsete kapılarak ögrenmiş bulunmaktayız.

Mahalle sakinlerinin cektigi fotograflarda( ek2)kedi ve köpeklerin öldügü  açıkca görülmektedir!
Belediye görevlileri hamile köpegi igne ile vurmustur.
Yine aynı görevliler yasalar geregi topladıkları hayvanları kanunların uygun gördügü sürede topladıgı bölgeye geri bırakmak zorunludur.
..

Belediye görevlileri 5199 nolu yasayı açıkça ihlal etmişlerdir. (ek 3-4-5-6-7)

Sahipli ve sahipsiz tum hayvanlarin yasam haklarina iliskin hukumleri iceren 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanununun  uygulamasi Orman Su Isleri Bakanliginave sekreteryasi da Orman Su Isleri Mudurluklerine verilmistir.

Bu sebeple acilen;
Yasalar cercevesinde yetkisini asan ve gorevini kotuye kullanan belediye  yetkilileri i hakkinda sorusturma acilmasini ve sikayetci gonullulerin de ifadelerinin alinmasini talep ediyor;
Gungoren Belediyesinin bakimevinin olup olmadigini, var ise yasal kosullara sahip olup olmadiginin belirlenmesi, yok ise bu konuda da ayrica belediye hakkinda sorusturma acilmasini,
Toplama ekibinde yetkili veterinerin olup olmadıgını; ve toplanan hayvanların saglık durumu hakkında ivedi olarak tarafımıza bilgi verilmesini arz ediyor;

Dilekceme istinaden tarafimiza 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi bilgi ve cevap verilmesini emir ve musaadelerinize arz ediyoruz.

AD: 
SOYAD:
ADRES:

EK1 : ihbar maili

Kimden: <....@gmail.com>
Tarih: 6 Aralık 2012 19:30
Konu: GÜNGÖREN'DE ÖLDÜRÜLEN HAMİLE ANNE KÖPEK...
Kime: [email protected]

 

 

Yer: Gençosman Mahallesi, Doğan Bey Caddesi, Güngören/İSTANBUL
03.12.2012 pazartesi günü Güngören Belediyesi'ne ait ekipler tarafından saat 14:oo - 15:00 sularında sayıları 15-16 yı bulan sahipsiz köpekler uyuşturucu iğne ile vurularak toplanmıştır.
Coca Cola ve Efes Pilsen Distiribütörlüklerinin bulunduğu ve kamyonlarını park ettikleri alanın çevresinde istenmeyen hayvanlar, buradan toplatılmıştır.
Şu an orada kömürlük gibi bir yerde bulunanaiki yavru köpek ve iki siyah köpeğin burdan atılması için de yarına kadar müsade vermişler.
8-9 yıldır buradaki ve çevredeki canları besleyen Nuriye Şahmer Hanım baktığı köpeklerini 3 gündür hiç bir yerde göremediğini ve hayatlarından endişe ettiğini bildirmiştir. 
Bu köpeklerin akıbeti ile ilgili hiç kimsenin bilgisi yok. Kaçmayı başaran 5-6 köpeği toplamak için bu gün de gelmişler.Ellerinden kurtarabildikleri 5-6 köpeği Nuriye Hanım kömürlük gibi bir yerde saklıyor. 
Tepki gösteren esnafa, isterseniz mahkemeye verin diye umursamaz bir tavırla karşılık vermiş ekiptekiler.
Doğan Bey caddesi üzerinde gündüz vakti herkesin gözü önünde yapılan zehirli iğne ile yapılan toplama esnasında, semt esnafından Hulusi Coşkun Bey resimde görülen Bozo ismini verdikleri sarı-beyaz köpeği dükkanın içine sokarak kurtarmıştır.
Hulusi Bey Bozo'nun üzerindeki zehirli iğneyi kendi elleriyle çıkarmıştır, hayvancağız akşama kadar baygın kalmış, şans eseri ölmemiştir.
İğne ile vurulan hamile köpek kaçmayı başarmış, fakat olayın üzerinden 8-10 saat geçtikten sonra aynı bölgede sürünür vaziyette bulunmuştur.
Kendinde olmayan anne, düşük yapmış, yavrulardan biri ölü doğmuş, diğeri yaşatılmayı başarmış.
Diğer yavrularını doğuramadan anne ölmüş. Henüz gözleri açılmayan 3 günlük bebeği Hulusi Bey kendi elleriyle besleyerek, hayatta tutmaya çalışmaktadır

ek3

BIRINCI BOLUM Gorev ve Sorumluluklar
Il Mudurlugunun gorev ve sorumluluklari
MADDE 5 – (1) Il Mudurlugu;
a) Hayvanlarin korunmasi ve refahinin saglanmasi ile ilgili olarak kurum ve kuruluslarin il duzeyindeki faaliyetlerini izlemekle, yonlendirmekle ve bu konuda gerekli koordinasyonu saglamakla,
b) Yerel hayvan koruma gorevlileri ve gonullu kuruluslar ile isbirligi yaparak sahipsiz hayvanlarin kontrolunu takip etmekle,
c) Yerel hayvan koruma gorevlilerinin muracaatlarini degerlendirmekle ve bu gorevlilerin hayvan refahi konusunda gerekli egitimi almalarini saglamakla, yerel hayvan koruma gorevlisi adaylarini il hayvan koruma kurullarina bildirmekle,
ç) Olumsuz faaliyetleri tespit edilen yerel hayvan koruma gorevlileri ile ilgili olarak il hayvan koruma kuruluna belgelerinin iptali icin talepte bulunmakla, 
d) Il hayvan koruma kurulunun calismalarina katilmakla,
e) Sahipsiz hayvanlarin kayit altina alinmasi ile ilgili faaliyetleri, belediyelerle ve gonullu kuruluslarla esgudum saglayarak yaptirmakla,
f) Hayvan sevgisi, korunmasi ve yasatilmasi ile ilgili egitici faaliyetleri belediye, gonullu kurulus ve yerel hayvan koruma gorevlileri ile koordineli olarak duzenlemekle,
g) Sahipsiz ve gucten dusmus hayvanlar ile ilgili olarak belediyelerce gecici bakimevlerinin olusturulmasini saglatmakla,
ğ) Bu Yonetmeligin uygulanmasini saglamak icin gerekli denetimleri yapmakla ve denetim sonucunda buYonetmelik hukumlerine aykiri davrananlara 5199 sayili Kanunun ilgili maddesinde gecen hukumleriuygulamakla,
h) Denetim elemanlarinca, hayvanlarina eziyet veren hayvan sahiplerine gerekli yasal islemleri yapmak suretiyle hayvanlarina el koymakla, uygun bir gecici bakimevine gonderilmesini saglayarak koruma altina almakla ya da sahiplenilmesini saglamakla,
ı) Herhangi bir sebeple kapatilmak istenilen gecici ozel bakimevlerinin muracaatlarini kabul ederek, hayvanlarin uygun bir gecici bakimevine aktarilmasini saglamakla, 
i) Bu Yonetmelik hukumlerine gore, gecici bakimevi ve ozel gecici bakimevi acmak isteyenler ile mobil kisirlastirma unitelerini acmak isteyenlerin muracaatlarini degerlendirerek izin vermekle gorevli ve sorumludur.


Ek 4.... 5199 Saiyili Hayvanlari Koruma Kanunu

Yetkili birim
MADDE 42 – (1) 5199 sayılı Kanun ve bu Yönetmelik hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi Bakanlığa aittir. Bakanlık bu yetkisini gerektiğinde mahallin en büyük mülkî amirine devredebilir. Bakanlığın yetkisini devretmesi halinde, mahallin en büyük mülkî amiri il bünyesinde veya mevcut değilse başka illerden veya kurumlardan hayvanların korunması konusunda uzman personeli de denetim ile görevlendirebilir.Bakanlık, merkez teşkilatı ilgili birim personelini de denetim ile görevlendirebilir.



Ek 5 TÜRK CEZA KANUNU
Kanun Numarası: 5237 Kabul Tarihi: 26/09/2004 Yayımladığı Resmi Gazete Tarih: 12/10/2004
Yayımladığı Resmi Gazete Sayısı: 25611
1. Sahipli hayvana karsi yapilan  eylemler Turk Ceza Kanunun MALA ZARAR VERME basligi altinda 151 Nolu Maddenin
2. fikrasinda duzenlenmistir. 
Mala Zarar Verme

MADDE 151 -(1) Baskasinin tasinir veya tasinmaz malini kismen veya tamamen yikan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanilamaz hale getiren veya kirleten kisi, magdurun sikayeti uzerine, dort aydan uc yila kadar hapis veya adlî para cezasi ile cezalandirilir.

(2) Hakli bir neden olmaksizin, sahipli hayvani olduren, ise yaramayacak hale getiren veya degerinin azalmasina neden olan kisi hakkinda yukaridaki fikra hukmu uygulanir.
Soz konusu maddeyi dikkat ile okudugunuzda eylem ancak SAHIPLI HAYVANA karsi islendiginde Turk Ceza Kanunu kapsaminda  suc olusur ve savciliklar tarafindan sorusturulup haklarinda dava acilabilir.


Ek 6
MADDE 42 – (1) 5199 sayılı Kanun ve bu Yönetmelik hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi Bakanlığa aittir. Bakanlık bu yetkisini gerektiğinde mahallin en büyük mülkî amirine devredebilir. Bakanlığın yetkisini devretmesi halinde, mahallin en büyük mülkî amiri il bünyesinde veya mevcut değilse başka illerden veya kurumlardan hayvanların korunması konusunda uzman personeli de denetim ile görevlendirebilir. Bakanlık, merkez teşkilatı ilgili birim personelini de denetim ile görevlendirebilir.
Yıllık denetim ve izleme programı
MADDE 44 – (1) Yıllık denetim ve izleme programı, denetime ve idari para cezası vermeye yetkili makam veya merci tarafından; bir önceki yılın Aralık ayında hazırlanır.
(2) Bu programla; yıl içinde denetlenecek ve izlenecek kurum, kuruluş ve işletmelerde yapılacak denetim sıklığı ve denetimde görevlendirilecek personel ile personel arasındaki görev bölümü belirlenir.
Bildirim
MADDE 45 – (1) Yıllık denetim ve izleme programına alınan kurum, kuruluş ve işletmelere, yıllık denetim programına alındıkları denetime ve idari para cezası vermeye yetkili makam veya merci tarafından yazılı olarak bildirilir. İhbar ve şikâyet gibi durumlar ile mahallin en büyük mülkî amirinin ve Bakanlığın program dışı denetime gerek gördüğü hallerde, bildirim yapılması zorunlu değildir.
Kimlik kartı
MADDE 46 – (1) Denetimle görevlendirilen personele, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı veya mahallin en büyük mülkî amiri tarafından onaylanmış görevli kimlik kartı verilir. Bakanlık personeli görevli kimlik kartı olmaksızın genel müdürlük onayı ile denetim yapabilir. Denetim elemanları yaptıkları denetimler sırasında, kimlik kartlarını veya görevlendirme onaylarını; kurum, kuruluş, işletme, gerçek ve tüzel kişilere göstermek zorundadır. Denetim görevinden herhangi bir nedenle ayrılanların kimlik kartları geri alınır.
İzleme-denetleme formu
MADDE 47 – (1) Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı veya mahallin en büyük mülkî amirince görevlendirilen denetim elemanları, denetimler sırasında Ek-6 daki İzleme-Denetleme Formunu düzenler. Bu formlar denetime ve idari para cezası vermeye yetkili makam veya merci tarafından muhafaza edilir.
Denetim tutanağı
MADDE 48 – (1) Bakanlık veya mahallin en büyük mülkî amirince görevlendirilen denetim elemanları, denetimin bitiminde; denetim tutanağını iki nüsha halinde hazırlar. Tutanağın bir nüshası ilgilide, diğer nüshası ise denetime ve idari para cezası vermeye yetkili makam veya merci tarafından muhafaza edilir

 


EK 7 
5199 sayili yasanin uygulama Yonetmeligi
MADDE 21 – (1) Toplanilan sahipsiz ve gucten dusmus hayvanlar asagidaki esaslara gore bakilir:
d) Gecici bakimevlerinde on gun sure ile gerekli duyurular yapildigi halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, asilari ve tibbi mudahaleler ile kisirlastirilmalari yapildiktan ve operasyon yaralari kapandiktan en az yedi gun sonra kayit altina alinip, mudahale gormus olduklarini gosteren isaretleri uzerlerinde olacak sekilde veteriner hekimin onayiyla alindiklari ortama geri birakilir. Bu ortamlarda belediyeler, gonullu kuruluslarla isbirligi icerisinde besleme odaklari kurar ve hayvanlarin beslenmesine yardimci olur. Hayvanlar, hicbir suretle ilgili belediye sinirlari disindaki bir ortama, ormanlik alana veya diger yaban hayati yasam alanlarina birakilmaz.

 

cross