ADANA’da bir grup çocuğun bir köpeğe işkence ederken DHA objektifine yansıyan kareler, hayvan severleri ayağa kaldırdı.
Merkez Seyhan İlçesi’ndeki Gülbahçe Mahallesi’nin Karasu Mevkii’nden geçen sulama kanalında yüzen bir grup çocuğun boynuna zincir bağlayarak suya attığı köpeğin tüyler ürperten görüntüleri, tepkilere neden oldu. HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı ve Doğa ve Hayvanları Koruma Platformu (DOHAYKO) Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık, Adana Valiliği’ne dilekçeyle başvurarak köpeğe işkence yapan çocukların bulunup rehabilite edilmesini istedi.
"ÇOCUKLARI MI KÖPEKLERDEN YOKSA KÖPEKLERİ Mİ ÇOCUKLARDAN KORUMALIYIZ?"
Nesrin Çıtırık dilekçesine, "Öncelikle, köpeklerden korktukları için, sokaklarda köpek istemeyenlere, ’Çocukları mı köpeklerden korumalıyız, yoksa köpekleri mi çocuklardan korumalıyız?" sorusunu yönelterek başladı. Sahipsiz sokak köpeğine yapılan işkencenin şans eseri gazetece tarafından görüntülendiğini ifade eden Nesrin Çıtırık, "Oysa ki, buna benzer, insandan ve çocuktan hayvanlara gelen vahşet ve işkence düşünüldüğünden çok daha fazla olduğunu biz hayvan hakları savunucuları biliyoruz. Eğer bu olayı gazeteci görüntülemeseydi ve yayınlamasaydı, ne toplumun ne de kurumların haberi olmayacaktı" dedi.
"OKULLARDA DERS OLARAK VERİLSİN"
İnsanlara hayvan sevgisinin aşılanması, işkence yapan çocuklar hakkında işlem yapılmasını isteyen Çıtırık dilekçesinde şu taleplerde bulundu; "Bu hayvanı zincirle bağlayıp suya atan çocukların kimliklerinin saptanarak, çocukların ve ailelerine ilişkin soruşturma ve inceleme yapılmasını talep ediyoruz. Ailelerde ki suç işleme eğiliminde olan fertlerin tespit edilmesini ve onlara yönelik de çalışma yapılmasını talep ediyoruz. Bu çocukların psikiyatri kliniğine sevklerinin yapılarak kişilik testi yapılarak müşahede altına alınması uygun olacaktır.
Bu çocukların, fırsat buldukları anda yaşlı, mağdur ve başka çocuklara karşı da, öldürme dahil her türlü cürümü işleme konusunda potansiyel suçlu oldukları göz önüne alınarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Adana İl Müdürlüğü’nce olaya müdahil olunmasını bekliyoruz. Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü ve Aile Sosyal Politikalar Adana İl Müdürlüğünce özellikle o mahallede ve Adana’nın göç alan mahallelerinde bu şekilde risk taşıyan aile ve çocuklara yönelik çalışma başlatmalarını talep ediyoruz.
Yasal görevi olduğu halde şimdiye değin toplumda hayvan haklarının anlatılması konusunda bir çalışma yapmayan Orman Su İşleri Müdürlüğü’nün, İl Özel İdaresi, Belediyeler ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte özellikle çocukları kapsayan eğitsel çalışma başlatmasını bekliyoruz. Özellikle bu çocukların gittiği okulun tespit edilerek o okulda da hayvan hakları konusunda özel müfredatın yeni yıl döneminde uygulanmasını talep ediyoruz.
"CAMİLERDE VAAZ BİLGİLENDİRİCİ OLACAKTIR"
İl Müftlüğünce o mahallede ki camilerde ve genel olarak hayvanların korunmasına ilişkin dini mesajları içeren vaaz ve hutbe vermesi bilgilendirici olacaktır. Hayvandan şikayet olduğunda, tüm yasal ve idari mekanizmaları harekete geçiren tüm ilgili kurumların, çocuktan hayvana gelen bu zulüm karşısında da aynı idari mekanizmaları harekete geçirmesini, hayvanları insanlardan koruyacak tedbirlerin acilen alınmasını talep ediyoruz."
Nesrin Çıtırık, bir gazeteci dikkati sayesinde gözler önüne serilen bu tür vahşetlerin, her yerde ve yaygın olarak bu hayvanlara uygulandığını da hatırlattı.