1991'den Bugüne

Hayvan Haklari Calismalarinda ORNEK MANIFESTO

 

HAYVAN HAKLARI GRUBU MANİFESTOSU

1. HAKKIMIZDA:
Hayvanların yasam haklarını yasal ve insani boyutta korumak icin toplumsal ve kurumsal calismalar yapmak icin bir araya gelen bir topluluguz.
2. YAPISAL OZELLIKLERIMIZ:
Grubumuzda guc hiyerarsisi yoktur, gorev hiyerarsisi vardir ve herkes her konuda esit muamele gorme ve esit kosullarda kendini ifade etme hakkinda sahiptir. Gerek toplum ve gerekse kurumlarla oncelikle dialog yollarini kullanip, kisilik haklarina daima saygili olarak mucadelenin surdurulmesi ana ilkemizdir.

3. AMACIMIZ:
Hayvan haklarinin kurumlar ve toplum nezdinde kabul gormesi icin bir sivil toplum anlayisi icinde, LOBY calismalari, Halkla Iliskiler ve Basinla iliskiler ile resmi mekanizmalari gorevlerini yapar duruma getirmek, toplumsal dinamikleri harekete gecirmek ve bireysel bazda farkindalik yaratmaktir.

4. ÇALIŞMA ALANLARIMIZ
a. Farkındalık Yaratma - Bilinçlendirme - Eğitim ana calisma alanimizdir. Basin ve iletisim biliminin tum cagdas enstrumanlarini kullanarak, gerek toplumsal bazda ve gerekse okullarda cocuklara egitim ile farkindalik yaratarak "kamuoyu destegi" saglamak onceligimizdir. 
b. Yerel yonetimler basta olmak uzere tum resmi kurumlarla esit muhatap olarak, kanunlari ve mevzuati dayanak alarak  hayvan haklarinda gorevlerini yapmalari ekip calismasi ile saglanacaktir.
c. Sahipli ve sahipsiz hayvanların gerek bakimevlerinde ve gerekse sokaklarda ki yaşam koşullarının iyileştirilmesi, sokak hayvanlarının barınma, beslenme ve tedavi görme ihtiyaçlarının karşılanması icin yerel yonetim ve diger ilgili tum resmi kurum ve kuruluslarla 5199 Sayili Hayvanlari Koruma Kanunu geregi dialog ve isbirligi icinde calismalar yapilacaktir.
d. Hukuksal baglamda ve mevzuatlar cercevesinde hayvan hakki ihlallerinin olmadan tedbirlerle onlenmesi, hayvan hakki ihallerinin olmasi durumunda yasaya uygun olarak cezalandırılması icin calismalar yapilacaktir.
e. Petshoplar, uretim ciftlikleri, sirkler, hayvanat bahceleri basta olmak uzere hayvanlarin eglence veya sergileme unsuru olarak kullanilmasina yasal cercevede karsi cikilacak, toplumsal bilinclendirme yapilirken kurumlarin kanunlari uygulamasi saglanacaktir.
cross