Trakya turunun 8.gününde Kıyıköy'de hayvansever Coşkun İPEK ile bir araya gelen ekip bölgedeki sorunlar hakkında durum değerlendirmesi yaptı. Coşkun İPEK, bölgede kendi elinden geldiğince sokakta yaşayan kimsesiz hayvanlara bakmaya çalıştığını, bölgede kısırlaştırma olmadığı için ve terk edilme ve diğer bölgelerden atma olayları olduğu için sokak hayvanlarının sayılarının arttığını, yeterli yiyecekde bulamayan hayvanların hastalıklardan öldüğünü söyledi. Coşkun İpek Kıyıköy'de ki hayvan hakları savunucusu olarak faaliyet göstermeyi gönüllü olarak kabul etti.
Ayrıca bölgede halka yönelik hayvan hakları konulu eğitimler yapılması, HAYTAP'ın 'Beni Terk Etme ', 'Bir Kap Su' gibi kampanyalarının uygulanması önerisini başkan kabul etti.
Daha sonra belediye başkanı ile birlikte köyün imamı ziyaret edildi.
Ardından Kıyıköy jandarma komutanlığı ziyaret edildi. Jandarma karakol komutanı Sayın Ahmet ŞENGÜN ve karakol komutan yardımcısı sayın sayın Ali ÇEVİK ile görüşmeler yapıldı. Bölge halkının hayvanlara şiddet işkence ve kötü muamelelerde bulunması, ağır koşullarda çalıştırması, aç, susuz, güneş altında, soğukta bırakması gibi durumlarda jandarmanın olaya müdehale etmesi konuşuldu ve görüş alış verişinde bulunuldu..
Jandarma karakol komutan yardımcısı sayın ÇEVİK de, ''ormanın bir bölgesinde terk edilmiş bir kaç köpek var, devriyeye çıktığımızda görüyorduk, sonra onlara yemek götürmeye başladık, bize alıştılar. Biz Bölükte kalan ekmek ve yemekleri ormandaki ve çöplükteki köpeklere götürüyoruz ve hastalandıklarında veteriner çağırıyoruz '' dedi.
Kıyıköy'de tanışılan güzel insanlardan umut ve enerji dolu olarak ayrılan ekip bir gün önce müsait olmadığı için görüşemedikleri Vize müftüsünü ziyaret ettiler.
Sayın müftü Kemal TÜRKSOY kendilerinin vaazlarında hayvan haklarını dile getirdiklerini, bunun yanında okullarda hayvan koruma kolları kurulmasını ve daha çocukken bu konuya duyarlı hale getirilmeleri gerektiği üzerinde durdu. İlçelerinin bir köyünde yaşanmış bir olayı anlattı. ''Bizim buraya leylekler gelir, yavru çıkarır kışa doğru göçerler; bizim köylerin birinde bu leylekler bacaları tıkıyor diye yuvalarını bozmuşlar, leylekler de küsmüş bir daha o köye gelmemişler .Ardından o köyde yılanlar çoğaldı. Köylü sonradan anladı ki o leylekler yılanları yiyordu leylekler olmadığı için yılan sardı her bir yanı. Yani Allah her şeyin dengesini kurmuş, insanların bu dengeyi bozması günahtır ve cezasını da bu dünyada görürler, ayrıca bunun bir de öteki tarafta görülecek hesabı vardır, şu anda konuşamayan bu hayvanlar öbür dünyada dile gelecek ve kendilerine kötü davranan kişilerden şikayetçi olacaklardır'' dedi.
Sayın Müftünün makamından ayrılan ekip Kırklareli'ne geçti.
KIRKLARELİ FAALİYETLERİ ;
Kırklareli'de yerel gönüllüler Sokak Hayvanlarını Koruma Kırklareli Derneği başkanı İlhan ARDALI , başkan yardımcısı Ayşe Melek BAŞARA , ve dernek üyeleri Fatma ÇARIKÇIOĞLU , Ayfer AKÇİL, Resul TOPÇU ile bir araya gelindi.
Kırklareli vali yardımcısı sayın Volkan KÖKSAL makamında ziyaret edildi. Sayın Köksal ziyaretçilerini ilgi ile dinledi ve ''yasal mevzuatların uygulanması , barınak şartlarının düzeltilmesi için elimizden gelen her türlü yardımı yapmaya hazırız' dedi. Halk eğitimine de dikkat çeken Köksal HAYTAP'ın farkındalık yaratma amaçlı projlerini desteklediğini , toplumsal bilincin arttırılmasının önemini vurguladı.
Ardından Kırklareli belediye başkanı sayın Av.Cavit ÇAĞLAYAN ve Kırklareli milletvekili sayın Mehmet Siyam KESİMOĞLU ile görüşüldü. Kırklareli'ndeki hayvanların sorunları ve genel olarak bölgedeki hayvan hakları ihlalleri dile getirdi. Belediye başkanı sayın Çağlayan , mevcut barınağı HAYTAP'ın önerdiği doğal yaşam alanı şekline sokacağına dair söz verdi. Belediye başkan yardımcısı Ünal KAŞKAR ile hemen barınağa gidilerek gereken düzeltmeler konusunda yerinde inceleme yapıldı. Sayın Kaşkar ekim ayı başında gezinti alanları ile kulubeleri ile ön düzenlemelerin bitirileceğini söyledi.
Bölgeye bir veteriner ataması yapıldığın belirten sayın Kaşkar'a, kısırlaştırmanın mobil araçlı taşeron firmalarına verilmesinin sakıncaları anlatıldı ve operasyonda iyi bir veteriner hekimin belediye görevlisi olarak kısırlaştırmaları ve tedaviyi yapmasi önerildi. Kaşkar ''Hemen tedavi ve kısırlaştırmalara başlayarak özellikle köylerden kent merkezine bırakılan hayvanların çoğalmasının önüne geçemeye çalışacağız. Ve bu çalışmaları köylere de taşıyacağız '' dedi.
Ziyaretlerin ardından Haytap Trakya İmdat turu ekibi dernek üyeleri ile toplantı yaparak hayvan hakkı savunuculuğunda lobi çalışmaların ve örgütlü olmanın önemi anlatıldı ve yasa hakkında bilgilendirme yapıldı. Bu toplantıya AA, DHA ve Kırklareli Önadım gazetesi muhabirleri de katıldılar.
Büyük bir ihtimalle yarın Edirne'ye gecilecek ve cevre belde ve köyler taranacak.
Ege SAKİN
HAYTAP Temsilcisi